Uit groot Amerikaans onderzoek onder 34000 vrouwen bleek ruim 10% baarmoederkanker te ontwikkelen. Chemische stoffen uit producten die haar ontkroezen lijken heel verdacht nu....

03:36 - 02:10
luistertijd 03:36 - leestijd 02:10

Haarproducten als verf, permanentvloeistof of straighteners bevatten vaak agressieve chemicaliën. Sommigen daarvan zijn hormoonverstorend of kankerverwekkend. Uit eerder onderzoek bleek dat deze stoffen de kans op borst- en eierstokkanker kunnen vergroten. Een nieuw onderzoek ziet nu ook verband tussen de chemicaliën in met name straighteners en baarmoederkanker.

Het gaat om een groot Amerikaans onderzoek waarin 33.947 vrouwen van verschillende etniciteit, tussen de 35 en 74 jaar, ruim tien jaar werden gevolgd. Alle deelnemers hadden aan het begin van het onderzoek een gezonde baarmoeder en allen gebruikten ze regelmatig haarproducten als verf, straighteners, relaxers of permanentvloeistof. Alle regels en voor een eerlijk, deugdelijk en wetenschappelijk onderzoek werden gebruikt. Na tien jaar kregen 378 vrouwen baarmoederkanker.

Chemicaliën

Er leek een verband te zijn met het gebruik van straighteners; vrouwen die deze producten gebruiken hebben een grotere kans om baarmoederkanker te krijgen. Daarnaast zagen de onderzoekers dat die kans kan toenemen naarmate de testpersonen vaker (zo’n vier keer per jaar) straighteners gebruiken. De wetenschappers vonden geen verband tussen het ontstaan van baarmoederkanker en het gebruik van haarverf en permanentvloeistof. Het is voor het eerst dat men ontdekt dat er een verband kan zijn tussen het gebruik van straighteners en baarmoederhalskanker. De wetenschappers willen meer onderzoek doen om zo meer te weten te komen, vooral over welke chemicaliën in de producten nou precies verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van de kanker.

Baarmoederkanker komt steeds vaker voor en de ziekte heeft vaker een fatale afloop. Blootstelling aan te veel oestrogeen of een slecht evenwicht tussen oestrogeen en progesteron verhogen de kans op het ontwikkelen van baarmoederkanker. Hormoonverstorende chemicaliën, zoals de chemicaliën die in haarproducten gebruikt worden, zouden dus wel eens kunnen bijdragen aan het ontstaan van baarmoederkanker. Verder onderzoek is dus nuttig en zelfs noodzakelijk, vooral omdat heel veel vrouwen regelmatig deze haarproducten gebruiken.

Formaldehyde

Al eerder bleek uit onderzoek dat chemicaliën in haarproducten de kans op het ontstaan van borst- en eierstokkanker kunnen vergroten. Het gaat om formaldehyde in sommige straighteners en geoxideerd p-fenyleendiamine en 4-aminobifenyl in haarverf.

Vleesbomen

Ook bleek al eerder dat het regelmatig gebruik van straighteners kan leiden tot een lagere hormoonspiegel, het ontstaan van vleesbomen, menstruatie op zeer jonge leeftijd en borst- en eierstokkanker. Een aantal chemicaliën die in straighteners worden gebruikt zouden de boosdoener kunnen zijn. Zo werden in het baarmoederslijmvlies van mensen met baarmoederkanker hogere concentraties van parabenen aangetroffen, in hun urine werden meer ftalaten gevonden. Ook de gebruikte metalen en formaldehyde zijn kankerverwekkend.

Een probleem is ook dat straighteners vaak (brand)wondjes veroorzaken, waardoor de chemicaliën sneller het lichaam binnendringen. Ook de hitte van een stijltang of föhn tijdens het gebruik kan er voor zorgen dat de schadelijke chemicaliën sneller door de huid dringen. Zwarte vrouwen lopen een hoger risico, vooral omdat zij veel vaker straighteners gebruiken.

Welk merk is beter?

Er is helaas nog geen onderzoek gedaan naar de samenstelling van producten van verschillende merken. Er kan dus nog niks gezegd worden over welke merken het minst schadelijk zijn. Ook daarnaar zal meer onderzoek worden gedaan, aldus het team.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook