Blauw, bruin, rood….je kringen onder je ogen kunnen allerlei kleuren hebben. Wat kun je er tegen doen? Tips & trics!

06:32 - 03:55
luistertijd 06:32 - leestijd 03:55

Donkere kringen onder je ogen wordt als uitermate storend ervaren. Soms ben je jezelf er ook meer van gewaar dan een ander. Ik weet zelf nog wel dat ik in mijn mid-thirties altijd als eerste die schaduwen onder mijn ogen zag als ik mezelf bekeek in een etalageruit. Ja, hoe is het mogelijk. Ik camoufleerde ze ook driftig. Tot dat ik steeds vaker mijn bril geen dragen, en er uiteindelijk geen snars meer om gaf.

Al 25 jaar hoor ik theorieën over donkere kringen: moeheid, leefstijl, anatomische aanleg, ziekte, medicijnen? Eigenlijk kun je er heel veel zienswijzen op loslaten. Die van de anatomische aanleg vond ik altijd het meest interessant: bij ogen die dieper in de kassen liggen is er sprake van een meer overhellend wenkbrauwbot. Dit geeft schaduw onder het oog.

Het lijkt een slimme oplossing: de traangootbehandeling

De laatste jaren is ook de traangootbehandeling opgekomen met injectables, maar daar komen artsen nu toch van terug. Het hyaluronzuur legt wel een camouflerend laagje over die tere huid eronder, er kunnen serieuze complicaties optreden. Denk aan zwellingen, bultjes, al dan niet van blijvende aard. Het meest vervelend is als het lymfepompje onder het oog kapot gaat. Dit is onomkeerbaar. Vocht zal dan nog maar bar slecht afgevoerd worden.

Cosmetisch arts dokter Frodo Gaymans voert bijvoorbeeld een C-lift uit, rond het oog. Zo voorkom je problemen als hierboven omschreven. Lees er hier ook alles over.

Maar goed! Wat zegt de kleur eigenlijk van die huid eronder? Hij kan namelijk blauw zijn, maar ook bruinig, groenig en zelfs wittig.

Bruine kringen

Bij bruine verkleuring is er meestal sprake van een ophoping van pigment als gevolg van zonschade. Een overproductie van melanine. Hoe donkerder je huid is, hoe bruiner het kan worden. Je kunt dit ook heel goed onder een Wood lamp laten bekijken: het pigment licht dan op. Soms speelt een disbalans in de hormoonhuishouding op, een allergie of eczeem. Soms speelt een tekort aan ijzer, vitamine D of K of vitamine B12 een rol.

Heb je dit? Gebruik dan altijd een spf onder de ogen – niet te dicht tegen de rand, want krijg je het  in je ogen. Maar dat geldt ook voor deze stoffen met een oplichtende werking van de huid: retinol, vitamine C, alfahydroxyzuren. Voor zware pigmentophoping is een laserbehandeling of een chemische peeling te adviseren bij een arts of huidtherapeute. Als er sprake is van schaduwwerking kun je een onderooglid correctie overwegen.

Rode kringen

Tsja, bij roodheid is er wel meer aan de hand. Meestal is er sprake van een eczeem of allergie. Een overgevoeligheid dus. Een enkele keer kan het toch liggen aan de doorschijnendheid van deze huid onder het oog. En hoe ouder je wordt, hoe dunner die huid ook nog wordt, door collageenafname. Wat er dan onder de ooghuid ligt, wordt zichtbaar in kleur. Zo heeft spierweefsel een bruinrode tint, wat in roodheid kan tonen, voor bij een hele lichte huid. Als je op de huid drukt en de kleur verdwijnt dan weet je dat het een issue van de bloedvaatjes is.

Voor dat laatste zijn wel wat trucjes om de bloedtoevoer wat af te knijpen. Vaak zit er cafeine in. Vroeger gebruikten mensen wel eens Sperti, maar daar krijg je uitslag van als het tegenzit. Ook laser kan zinvol zijn, of een IPL behandeling.

Retinol kan de tere huid wat voller maken en de onderliggende kleuren wat verdoezelen, een hyaluronzuur oogcreme doet dat ook. Is er sprake van allergie of eczeem, kijk dan eerst wat dit veroorzaakt, zeker bij allergie. Voor eczeem moet je naar de dokter.

Blauwe en blauwgroene kringen

Dit komt het meeste voor en is te wijten aan de dunnere huid. Heel simpel. Hoe ouder je wordt, hoe zichtbaarder. Je verliest collageen en elastine maar ook onderliggend vetweefsel. De zogheten fatpads zakken vanachter het oog naar beneden waardoor je blik steeds holler wordt. Daarnaast kunnen slaapgebrek, te weinig vocht en medicatie ook een rol spelen. Net zoals alchohol en roken, stress en een ijzertekort.

Filler kan ook blauw schijnsel geven

Artsen adviseren al snel de traangootjes te behandelen, maar nogmaals, wees voorzichtig. Daar komt ook nog eens bij dat het juist een blauwe goed kan veroorzaken, jaren later nog. Dit noemen ze het Tyndall effect. De filler is dan verkeerd geplaatst en door lichtverspreiding over de huid wordt die filler zichtbaar. Je zal het moeten laten verwijderen met hyaluronidase bij een cosmetisch arts.

Laser kan eventueel helpen als het een vaatjeskwestie is. Verder wordt toch ook heel erg aangeraden om een gezonde leefstijl op te tuigen. Vers eten, goed slapen en stress leren hanteren. Een leuk recept voor skincare is om er eerst een antioxidant gel op aan te brengen met eveneens vochtbindende eigenschappen. Dit versterkt de huid maar geeft ook volume wat weer camouflerend werkt. Bijzonder vind ik zelf oogcrèmes die zichtbaar de vaatjes dichtmaken en de kleur van de huid lichter maken. Meder heeft hiervoor een fantastisch product, en iS Clinical ook!

Enlight300

Paarse kringen

Deze worden vooral gezien bij mensen met een huid van kleur. Geadviseerd wordt dan op een product te smeren met een oplichtend effect. Retinol en niacinamide zijn hier geschikte stoffen voor, maar ook kojic zuur, arbutine, azelaisch zuur en vitamine C.

Wellicht helpt een fraxel laser, netzoals microneedling om het pigment lichter te maken. Ga hiervoor naar een goede schoonheidsspecialiste of huidtherapeute, of cosmetisch arts.

traangoot behandeling

Lees ook