Als je eenmaal permanente fillers zoals Bio Alcamid in je gezicht hebt gehad, wordt het lastig nog iets te doen. Toch is er wel een alternatief gelukkig, maar niet meer met vulmiddelen

02:31 - 01:30
luistertijd 02:31 - leestijd 01:30

Een lezeres vertelt ons dat ze ooit de permanente filler bio alcamid in haar gezicht heeft laten spuiten. Zoals het met helaas veel permanente fillers gebeurt, raakt de huid ontstoken. Vaak pas na vele jaren.

Ze laat het nu verwijderen, maar ze is bang dat haar gezicht heel ingevallen zal zijn erna. Ze vraagt aan plastisch chirurg Frank Niessen of het mogelijk is haar gezicht weer volume terug te geven met lichaamseigen vet, lipofilling. Of zal het gebied ook dan weer reageren met ontsteking?

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen vertelt:

‘(Bio)alcamid is een heel vervelende filler. De reactie van het lichaam op deze lichaamsvreemde stof kan voor verdikking, verlittekening en roodheid zorgen. Ook al haal je de Bioalcamid weg, deze immuunreactie blijft vaak bestaan en verandert het omliggende normale weefsel.

Kans op immuunreactie blijft aanwezig

‘Mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer je dit weefsel operatief verwijdert er een reactie op de reactie ontstaat en je opnieuw zwelling krijgt. Daarom ben ik terughoudend geworden met operatieve ingrepen en is de behandeling met ontstekingsremmers vaak eerder aangewezen.

In gecompromitteerd gebied breekt vet sneller af

‘Wanneer je lipofilling doet en je legt het vet vlak bij deze ‘lichaamsvreemde reactie’, dan wordt het vet gemakkelijk afgebroken. Mijn ervaring is dat je het vet in een diepere laag moet leggen om zodoende de oppervlakkige reactie te vermijden. Dat is dus mogelijk.

Alternatief: facelift

‘Een andere veelgebruikte optie is om een facelift te ondergaan. Het bestaande volume aan weefsel wordt dan terug gebracht naar de oorspronkelijke positie en een teveel aan huid wordt verwijderd.

‘Welke optie de beste is hangt af van ieders individuele situatie.

Vriendelijke groet, Frank Niessen

Lees ook:

 

Lees ook