Ik laat mijn huid ‘verwilderen’ met de Esse probiotica starter-kit, en krijg de ESSE Live Probiotic treatment bij Red Carpet Queen in Amsterdam. Word ik blij? Lees maar snel…..

12:01 - 07:12
luistertijd 12:01 - leestijd 07:12

Rewilding betekent in wetenschappelijke termen dat je iets – in dit geval de huid – terugbrengt in haar oorspronkelijke, wilde staat.

Voor Esse Skincare betekent het dat je een omgeving creëert waarin de microben die van nature op je huid leven, kunnen opbloeien. Dat het natuurlijk evenwicht tussen alle bacteriën hersteld wordt. Hierdoor krijg je een gezonde huid, met een sterke huidbarriere die zich kan beschermen tegen invloeden die schadelijk zijn voor de huid.

Hiervoor worden melkzuurbacteriën gebruikt, lactobacillen, en voedingsstoffen die deze bacteriën nodig hebben. We spreken van probiotica (levende bacteriën), postbiotica (bacteriële extracten), en prebiotica (voedingsstoffen voor goede huidbacteriën).

In total bliss na mijn Probiotic Treatment. Met Joeri Vain van Red Carpet Queen Store in Amsterdam

Oprichter Trevor Steyn van het Zuid-Afrikaanse salonmerk Esse Skincare werkt al sinds 2009 met probiotica en kwam in 2015 als eerste met huidverzorging met levende probiotica. Een hele uitdaging en een lang proces, lees hier het interview van Monique met hem maar…

Net zoals de darmen heeft ook de huid zijn eigen unieke ecosysteem van bacteriën, schimmels en virussen die van invloed zijn op hoe ze functioneert. Een microbioom dat uit balans is, kan huidaandoeningen geven. Alle Esse Skincare producten hebben een milde formulering die het microbioom van de huid respecteert en verbetert.

Het microbioom

Het microbioom is een verzameling van allerlei bacteriën, virussen en gisten die in en op ons lichaam zitten. We noemen ze ook wel microbiota. Het microbioom beschermt je lichaam tegen ziekteverwekkers en heeft ook een rol in de vertering van voedsel, met name van vezels.

Verreweg het grootste gedeelte van je microbioom bevindt zich in de dikke darm. Hier wonen miljarden bacteriën samen. Hoe meer (goede) soorten, hoe gezonder je microbioom. De samenstelling verschilt per persoon. Iedereen heeft dus een uniek microbioom. Pro-, post- en prebiotica producten kunnen ontbrekende bacteriestammen helpen aanvullen.

Oprichter Trevor Steyn, van Esse Skincare

Het microbioom van de huid

Ook op onze huid bevinden zich miljarden van deze micro-organismen. Zij vormen samen met de huidbarrière een natuurlijke bescherming tegen vreemde indringers, ziekteverwekkers. De microben die op onze huid leven (het microbioom) zitten niet alleen aan de oppervlakte, maar ook in de diepere huidlagen.

Dit ontdekten ook onderzoekers van het UMC St Radboud, samen met het NIZO-food research in Ede en Wageningen Universiteit in 2012. Ook vonden zij opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen in de bacteriële samenstelling van de diepere huidlaag. Hun publicatie verscheen in het tijdschrift Genome Biology.

Een huid uit balans

Een microbioom uit balans kan huidaandoeningen geven. Door onze moderne levensstijl, het gebruik van synthetische schoonheidsproducten, conserveerstoffen zoals parabenen en het overmatig reinigen van de huid, verarmt ons microbioom. Het resultaat is dat er dan minder diverse bacteriestammen op/in de huid aanwezig zijn.

Hierdoor wordt je huid gevoeliger en kunnen huidproblemen als acne en eczeem ontstaan. Dat zie ik ook in mijn werk als visagiste: steeds meer modellen hebben een gevoelige huid. De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het is dus essentieel om er goed voor te zorgen. Het is jouw eerste verdedigingslijn.

De eerste stap naar het ‘verwilderen’ van mijn huid

Ik krijg een huidanalyse van Talitha bij Red Carpet Queen in Amsterdam waar wordt gewerkt met Esse, probiotische huidverzorging. Ook ga ik een maand lang de Esse Sensitive starterset gebruiken om mijn huid te laten wennen aan de producten.

Het is echt anders om organic skincare met probiotica te gebruiken dan de gangbare huidverzorging op basis van synthetische en natuurlijke stoffen, zonder focus op het microbioom.

De eerste dagen dat ik de producten thuis gebruik, is mijn huid van slag. De producten prikken zelfs een beetje. Mijn huid is gevoelig en soms wat rood. Talitha van Red Carpet Queen had me gelukkig voor deze detox-reactie van mijn huid gewaarschuwd, dus ik hou vol. Na 4 tot 5 dagen is de irritatie weg en kan ik de producten echt ervaren.

Shop Esse producten hier online

 

Het doel van de salonbehandeling

Na 2 weken zijn mijn huid en ik helemaal om, en dat komt goed uit, want mijn salonbehandeling staat gepland. Ik krijg de Esse salonbehandeling, de Probiotic Treatment, met een ampul met een superdosis van 5 miljard levende lactobacillen bacteriën!

Het draagt bij aan het gezond maken en houden van mijn huidbarrière, zodat er geen ziekmakende virussen en bacteriën naar binnen kunnen. Kortom: met een gezonde barrière blijft het vocht goed in de huid behouden en kun je het risico op ontstekingsreacties minimaliseren. Zo help je de huidcellen om hun werk optimaal te blijven doen.

Zo gaat mijn Esse Probiotica behandeling bij Red Carpet Queen

Stap 1 Mijn huid wordt mild maar goed gereinigd met de Esse Cream Cleanser. Het bindt met onzuiverheden, die zo makkelijk kunnen worden weggespoeld. Jojoba- en Marula-oliën houden de huid gehydrateerd tijdens het reinigen.

Daarna gebruikt Talitha de microderm exfoliator met microdeeltjes om het huidoppervlak te polijsten en te verfijnen. Marula-olie zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd en glad blijft. Ook zo fijn: het ruikt allemaal heerlijk….

Stap2 Ik krijg als extraatje een radiofrequentie behandeling.  Het is een TriPollar technologie die je huid verstrakt. Het aanwezige collageen wordt geherstructureerd door de warmte die ontstaat in je huid. Het voelt als een heerlijk warme massage!

Stap 3 Nu is mijn huid klaar voor de ontvangst van de 5 miljard probiotische bacteriën. Twee ampullen worden samengevoegd en aangebracht. Het gaat om een probiotisch poeder met een prebiotische vloeistof die de probiotica wakker schudt.

De werking van deze ampul gaat zeker 48 uur door. Talitha masseert het zorgvuldig in met haar magische handen. Wat een genot! Het prikkelt op een aangename manier.

Stap 4 – Na de ampul wordt een gaasdoek over mijn huid gelegd waar vervolgens een speciaal alginaat masker op aangebracht wordt. Zo wordt een nog beter (zuurstofarm) milieu voor de bacteriën gecreëerd. Ik krijg er een heerlijke schoudermassage bij en ben helemaal Zen!

Nadat het masker verwijderd is, wordt er niets meer aangebracht op mijn huid. De werking gaat nog 48 uur door. Stralend en super glowing fiets ik naar huis. De volgende dag word ik wakker met een gehydrateerde, volle, stralend roze huid.

Een maand lang gebruikte ik de Esse Sensitive 30Day Rewild set. Dit zijn de producten:

De Cleanser

De cleanser gebruik ik ’s avonds. Deze milk verwijdert mijn make-up moeiteloos, maar ik zie wel dat de flacon snel leeg raakt. Daarom gebruik ik toch maar eerst een miscellaire reiniger. De Cleanser bevat als basis aloë vera, glycerine, jojoba oil, marula olie, zonnebloemolie, wat melkzuur, lactobacillus fermenten en stoffen voor binding en de juiste pH-waarde van de milk.

Shop Esse producten hier online

 

De Toner

Deze spray je op je huid, het voelt lekker fris aan, maar ook even trekkerig. Dit verdwijnt zodra je een serum of de crème aanbrengt. Je brengt hem bij voorkeur op een vochtige huid aan. Hij is gemaakt op basis van aloë vera, glycerine en inuline. Dit is een vezeltje en dient als prebiotica/voeding voor de goede microben op je huid. Glycerine ondersteunt de hydratatie.

De Resurrect Serum

Dit is een anti-aging serum met hydraterende en gladmakende eigenschappen. Het trekt snel in en geeft een prettige aanspanning van mijn huid. Het ruikt heerlijk! Het hoofdingrediënt is Myrothamnus, een extract van de Namibische Resurrection plant met hoge levels anti-oxidanten en een snel hydraterend effect dat 24 uur aanhoudt.

Daarnaast zit er hyaluronzuur, bakuchiol, panthenol en een prebiotische mix met inuline en een flinke dosis lactobacillen in. De stoffencocktail zorgt voor: hydratatie, kalmering, versteviging en een verbetering van de barrièrefunctie van de huid. Het draagt bij aan een beter uitgebalanceerd microbioom.

Onafhankelijke testen tonen aan dat Resurrect serum rimpeldiepte vermindert met 13% in 28 dagen, met positieve resultaten gezien bij 95% van de proefpersonen.

Shop Esse producten hier online

 

De Nourish Moisturizer

Deze crème gebruik ik ’s avonds na het serum. Ik vind het fijn dat deze niet vettig is. Het trekt goed in en plakt niet en ook dit ruikt weer zo zalig! Vanzelfsprekend vind je ook hier weer pre- en probiotica in, en Aloë Vera, Shea Boter, Hyaluronzuur en extra Vitamine C & E – antioxidanten.

 De Protect Oil

’s Ochtends reinig ik mijn gezicht met maar weinig cleanser en een lauwwarm washandje. Inmiddels weet ik dat je je huid ’s ochtends helemaal niet hoeft te wassen met een cleanser, maar dat alleen lauw water volstaat. Dit is beter voor het behoud van het zo belangrijke sebumlaagje op je huid. Je leest er hier alles over.

Ik gebruik de toner, dan het serum en daar overheen de olie. De olie laat zich goed verdelen. Het legt een beschermend laagje op de huid dat beschermt tegen de inwerking van UV-straling, vervuiling en vrije radicalen. Mijn huid vindt het heerlijk!

Het geeft een lichte glans, en het is meteen een fijne basis voor de Esse Sun Protection met Spf 30. Ook daarvan ben ik fan, net zoals van de foundation met spf 30! Lees het hier.

Lydia’s favorieten

Ook krijg ik aanvullend de Microderm Exfoliator mee. Ik mag hem eens per week gebruiken zodat mijn huid niet wordt ‘gestript’ van de zo broodnodige huideigen vetten als sebum.

Ik ben een echte ‘scrubber’ en ik moet me nu echt even aanpassen. Het product scrubt heel verfijnd en geeft een zalig gladgepolijst huidgevoel. Calciumcarbonaat en kaolien zorgen hiervoor. Marula-olie is toegevoegd voor hydratatie en Rooibos extract werkt als anti oxidant.

Shop Esse producten hier online

 

Hoe ga ik nu verder……?

Ik krijg binnenkort opnieuw een afspraak bij Red Carpet Queen voor een vervolg huidanalyse. We kijken dan wat de producten in de starterskit voor mijn huid en mijn microbioom hebben gedaan. Ook kijken we met welke producten ik verder kan gaan.

Ik ga dolgraag door, wat een verslavend lekkere producten zijn dit. Mijn huid is mooi gehydrateerd en heeft een frisse, gezonde teint en verfijnde poriën.Ik krijg ook een test van het microbioom in mijn darmen. In het laboratorium wordt het DNA van de darmbacteriën geanalyseerd met behulp van de nieuwste biotechnologie.

Het wordt vervolgd dus😉

 

Bekijk hier ook de video van de gezichtsbehandeling die Monique kreeg met 5 miljard levende probiotica:

Lees ook