Het is niet alleen leuk om te lezen over nieuwe producten en behandelingen, het is des te belangrijker om ook de inzichten achter allerlei ontwikkelingen te snappen.

08:28 - 05:04
luistertijd 08:28 - leestijd 05:04

Ineens bedacht ik me hoe zinvol het is om alle topinterviews die ik de afgelopen twaalf maanden had met artsen, wetenschappers en ondernemers weer eens op een rijtje te zetten. Jullie, als mijn lezers, zijn zo druk, dat er vast wel eens interessante artikelen tussen door glippen. Het is niet alleen leuk om te lezen over nieuwe producten en behandelingen, het is des te belangrijker om ook de inzichten achter allerlei ontwikkelingen te snappen. En mocht je een onderwerp missen, of een andere suggestie hebben, laat het me altijd weten hoor. BeautyJournaal is er voor jou!

Cosmetisch arts Frodo Gaymans over de beste manier om natuurlijk te blijven werken met injectables

Less is more

Dit gesprek met deze toparts uit Amsterdam heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven. Frodo heeft niet alleen al meer dan vijftien jaar een zeer succesvolle kliniek in Amsterdam voor injectables, hij is ook internationaal trainer van cosmetisch artsen.

Waarom zie je er zo onnatuurlijk uit, waarom klopt de techniek niet?

Frodo is een filosoof, een onderzoeker en een kunstenaar. Hij heeft teveel gezichten gezien die totaal uit balans zijn getrokken door injectables. Gezichten die er dan 1 dimensionaal, bijvoorbeeld op tv aardig uitzien, maar in 3 D vreemde anatomische vormen hebben gekregen. Die het gezicht onnatuurlijk maken, waaraan je kan zien dat er injectables zijn gebruikt.

Hoe moet je eigenlijk werken in die huidlagen met injectables?

Frodo legt in dit interview met mij uit hoe hij te werk gaat, welke inzichten hij in de loop der jaren kreeg, om wel natuurlijk resultaat te houden. Ook in het verouderende gezicht. Zonder dat het opblaast. Bekijk het, en hou de kennis bij je. Hoe meer je weet, hoe beter je keuzes worden voor behandelingen. Je leest het complete artikel hier.

Bekijk hier het video interview met Frodo over ‘less is more’:

 

Onderzoeker en dermatoloog Martijn van Doorn over groot onderzoek naar de oorsprong van huidziekten

Waarom werken zoveel medicijnen tegen huidziekten nauwelijks of niet lang genoeg?

Martijn vertelt me dat gedrag en biologie voor dit onderzoek onderzocht wordt bij meer dan 600 mensen voor 6 huidziekten, zodat sneller ben veiliger de juiste medicatie gegeven kan worden. Nooit meer ‘one size fits all’, maar maatwerk voor iedereen.

De helft tot tweederde van de medicatie slaat niet goed aan

Want dat is nu het geval: iedereen krijgt dezelfde standaardprotocollen en vervolgens moet je als arts gaan uitzoeken wat wel en niet werkt bij een patiënt. Zo wordt het een lang traject met te weinig resultaat. Zeker ook als je weet dat bij bijna de helft tot tweederde van de mensen de beschikbare medicatie niet echt aanslaat.

Lees hier het complete interview, want dit onderzoek is hoe geneeskunde er in de nabije toekomst uit moet gaan zien. Weg met die standaard protocollen! Elk mens is uniek en niet in een ‘malletje’ te proppen.

 

Deze DNA test geeft aan of je verhoogd risico loopt op complicaties door injectables

ua bsure

Eerst dacht ik: ach, joh, wat maakt het uit, je komt er vanzelf wel achter. Maar nu snap ik hoe vernuftig behulpzaam wetenschap kan zijn om ook in dit geval ellende te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen. Bij het complicatie spreekuur in Erasmus MC in Rotterdam melden zich meer dan 500 mensen per jaar met bulten en ontstekingen. Ze zijn vaak moeilijk te verhelpen. Snijden werkt, maar dat doe je liever niet in een gezicht.

Meer mensen lopen een risico op ontstekingen dan we dachten

Er is nu een simpele DNA test ontwikkeld waarmee aangetoond kan worden of je verhoogd risico loopt. Dit werkt echt. Onlangs hoorde ik weer van de een van de partners van het bedrijf dat ze inmiddels tot 20% van de risicogevallen hiermee eruit pikken. Het gaat om mensen met een specifiek immuunprofiel waardoor er verhoogde aanleg is.

Lees hier verder! 

 

Materiaalexpert prof. Albert Feilzer: grote toename acrylaatallergie door gelnagels

In dit boeiende en indringende gesprek maakt prof. dr. Albert Feilzer, verbonden als materiaaldeskundige aan het tandheelkundig (opleidings)centrum ACTA in Amsterdam, zijn zorgen kenbaar over de toename van acrylatenallergie.

Onomkeerbare klachten

Kunststoffen gebaseerd op acrylaten worden op grote schaal in de nagelstyling gebruikt (gellak, gelnagels en kunstnagels) en bij de tandarts voor het maken van witte vullingen en kunstgebitten.

Dermatologen internationaal hebben al de noodklok geluid dat er een tsunami aan acrylatenallergie aan zit te komen. En ik begrijp van professor Feilzer dat dit een zorgelijke ontwikkeling is. De ademhalingsproblemen en huidklachten zijn onomkeerbaar. Een allergie voor acrylaten zal nooit meer ongedaan gemaakt kunnen worden.

Dit betekent bottom line: nooit meer gelnagels, maar ook nooit meer kronen, of zelfs een gecementeerde kunstknie. Het gaat met name om toenemende gevoeligheid voor 2-hydroxyethylmethacrylaat (HEMA) wat wordt toegepast in hechtlakken (bondings) voor vullingen en kronen, en op nog veel grotere schaal in gel- en kunstnagels.

Lees hier het complete interview. 

Lipofilling voor borstkanker reconstructie mogelijk snel in zorgverzekering! Dr. Andrzej Piatkowski vertelt…

Het gaat me al jaren aan het hart dat vrouwen in de problemen komen met borstimplantaten. De grootste valkuil vind ik het voor vrouwen na borstkanker. De oncologisch chirurg kon jarenlang zeggen: we halen uw borst helemaal leeg, de huid en tepel blijven gespaart, een implantaatje erin en u kunt naar huis en 100 jaar worden. Gelukkig wordt er steeds meer borstsparend geopereerd.

Maar nog veel fijner is het dat er nu een nieuwe natuurlijke optie is om borsten weer te reconstrueren: met lichaamseigen vet. De afgelopen paar jaar zijn er dankzij ondermeer de tomeloze inzet van plastisch chirurg Andrzej Piatkowski twee grote onderzoeken geweest waaraan vrouwen na borstkanker voor recon met lipofilling deelnamen.

Het doel was om uit te zoeken of het veilig is, omdat er in vetweefsel groeifactoren zitten en je wilt niet dat tumorcelletjes weer ontstaan en het tweede doel was om de patienttevredenheid te monitoren. Meer dan 600 vrouwen deden eraan mee.

Piatkowski vertelt mij in dit interview hoe alles tot stand kwam na een hoop gedoe en wat de situatie nu is. Want, de implantaten zullen altijd blijven aangeboden worden omdat niet alle vrouwen genoeg lichaamsvet hebben – maar de hoop is wel gericht op complete vergoeding van een recon met vet! Na borstkanker. Dat scheelt je zo tienduizend euro, die je anders zelf zou moeten betalen.

Lees het interview hier!

Oncodermatoloog Annemie Galimont zet zich in voor preventieve huidverzorging bij kanker

annemie galimont aan het werk

De huid heeft erg te lijden onder kankerbehandelingen. Heel af en toe besteden we daar op BeautyJournaal aandacht. Denk nog eens aan het indrukwekkende verhaal van schoonheidsspecialiste Angelique Huybregts-Naus van Jolique uit Reuver .

‘Smeer er maar vaseline op’ is niet meer te verkopen

En serieus, er moet veel meer aandacht voor komen. Steeds meer mensen krijgen in hun leven te maken met tumoren en kunnen dan voor de keuze komen te staan om heftige behandelingen te ondergaan. Het aloude adagium van ‘smeer er maar vaseline op’ is echt niet meer te verkopen aan moderne vrouwen en mannen.

Als je huid echt pijn doet…

De pijn en het ongemak van een gortdroge droge huid en nagels moet echt serieuzer genomen gaan worden.Daarom ben ik heel blij dat er een dermatoloog is in ons land die zich werkelijk het lot van kankerpatiënten met aangedane huiden aantrekt. Een gesprek met oncodermatoloog Annemie Galimont over haar missie – en die overschrijdt ’s lands grenzen.

Lees het complete interview hier.

 

Lees ook:

Lees ook