Janneke weet al lang dat deze behandeling helpt, het is heel goed dat er nu ook meer wetenschappelijk onderzoeksbewijs is!

05:49 - 03:29
luistertijd 05:49 - leestijd 03:29

Het doet me goed te lezen dat er meer wetenschappelijk onderzoek momenteel gebeurt naar de werking van CAP, cold atmospheric plasma behandelingen bij mensen die aan eczeem lijden.

Janneke’s verhalen over haar eczeem en het stoppen met medicatie

Op BeautyJournaal schrijft Janneke al meer dan een half jaar haar ervaringen op over haar eczeemverleden, haar besluit om te stoppen met alle medicatie omdat ze steeds zieker werd door de bijwerkingen, en naar Engeland vertrok waar een kliniek is die CAP-behandelingen geeft. Na Singapore, is Engeland de enige plek in de wereld waar je deze huidimmuunversterkende behandelingen tot nu toe kan ondergaan.

Een fantasie interpretatie van plasma

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek wordt duidelijk dat CAP zeer veelbelovend is bij eczeem. Nou, uit de dagboeken van Janneke blijkt dit ook! Is het onderzoek alleen gedaan op muizen, Janneke en met vele anderen al het bewijs dat het ook op mensen werkt. Lees deel 5 van haar dagboek over hoe ontzettend ze is opgeknapt!

Eerste testen met muizen zijn veelbelovend

Er wordt momenteel onderzoek gedaan naar CAP op muizen aan het het Institute of Plasma Physics, Chinese Academy of Sciences. De eerste resultaten met de dierproeven zijn veelbelovend, met weinig tot geen bijwerkingen.

Medicatie geneest eczeem vaak niet

Janneke krijgt nog nauwelijks flare ups sinds ze de cold plasma behandelingen ondergaat bij SkinSolace in Engeland

Het is nieuws om echt blij van te worden. Janneke ondervind het al uit eigen ervaring, het onderzoek onderstreept de kansen van CAP alleen maar meer. Eczeem is eigenlijk ontzettend moeilijk te behandelen. De opflakkeringen kun je kalmeren met een heel scala aan hormooncrèmes in verschillende sterkten, en als het echt te erg wordt is er immuuntherapie. De oorzaak wordt helaas niet weggenomen.

Bijwerkingen van eczeem medicijnen

Het medicatiegebruik kan jarenlang duren en de bijwerkingen kunnen talloze systemische klachten gaan veroorzaken (bloeddruk en glucose afwijkingen). Het bracht Janneke tot wanhoop waardoor ze besloot cold turkey af te gaan kicken, helemaal te stoppen met medicijnen. Haar dagboeken gaan daar over. 

Ook in Nederland start veelbelovend onderzoek: naar de onderliggende mechanismen van huidziekten

Ook uit mijn recente interview met dermatoloog en wetenschapper Martijn van Doorn blijkt hoe moeilijk eczeem te genezen is. Hij vertelt mij dat bij meer dan de helft tot driekwart van mensen een eerste eczeembehandeling niet aanslaat en dat je daarna in lang traject van trial and error komt om maar een oplossing te vinden. Lees dit boeiende interview nog eens!

Maar nu terug naar CAP! Deze studie, waarbij dus gebruik werd gemaakt van een muismodel, is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Immunology .

Wat is koud atmosferisch plasma eigenlijk? 

In onze wereld, en in het universum kennen we drie hoofdtoestanden van materie: vast, vloeibaar en gas. Plasma wordt beschouwd als een vierde materie die ontstaat wanneer gas verwarmd wordt tot een punt waarbij de deeltje geladen worden. Wetenschappers zijn mening dat heel erg veel materie eigenlijk uit plasma bestaat. Het is best ingewikkeld!

CAP bij wondgenezing

Je kunt dus ook koud plasma maken, waarbij de temperatuur onder de 40 graden blijft. CAP wordt al langer in de geneeskunde gebruikt bij wondgenezing en er wordt tegenwoordig ook onderzoek naar gedaan voor tumoren bijvoorbeeld en als desinfectiemethode bij tandheelkundige behandelingen.

Stimulatie van groeifactoren die plat waren gelegd door medicatie

CAP is in staat om in de huid groeifactoren te stimuleren waardoor de productie van fibroblasten, belangrijk voor collageen aanmaak, weer een boost krijgen. Huidontstekingen worden afgeremd. Groeifactoren krijgen weer een prikkel en dat helpt om een gezonde huid aan te maken. Het klinkt tegenstrijdig, maar deze systemen worden eigenlijk door gebruik van hormooncrèmes afgeremd.

Vanwege de antibacteriële eigenschappen van CAP worden ook slechte bacteriehaarden afgeremd, en ook schimmels. CAP heeft ook een licht-peelende werking op de huid.

Hoe lang houdt effect van CAP behandelingen

De wetenschappers zijn erg benieuwd hoe lang het effect aanblijft, omdat veel behandelingen voor eczeem maar een tijdelijk effect hebben.

Wij weten van de dames die de SkinSolace kliniek in Engeland runnen, en zelf zware eczeem hadden, dat ze met regelmaat hun huid opnieuw moeten behandelen. Ze vinden het niet erg. Zolang ze geen medicijnen meer nodig hebben en de erge flare ups onder controle blijven, is het heel goed te doen. Hun kwaliteit van leven is enorm toegenomen, vertelden ze mij al eens. Lees ook hier maar eens de verhalen van de oprichters Louise en Yeo over hun eczeem en CAP.

Zo ervaart Janneke de behandeling

Cold plasma behandeling bij SkinSolace in Engeland

En dit schrijft Janneke in een van haar dagboekjes over haar behandeling met CAP: ‘De behandeling duurt een uur en een kwartier. Alleen de aangedane lichaamsdelen worden behandeld.

De verpleegster gaat met een klein apparaat over mijn huid heen. Dat geeft pulserend licht en schokjes af. Op de open wonden doet dit zeer, maar op de delen die minder aangedaan zijn voelt het erg prettig. Veel mensen vallen tijdens de behandeling in slaap, maar ik klets aan een stuk door!’

Dit postte Janneke op social media na een half jaar van behandelingen met CAP in Engeland.

Lees ook