Voedingsproducten uit de fabriek in plaats van uit de grond zijn gewoon niet gezond. Sorry! En ga ook vooral elke dag lopen!

03:06 - 01:52
luistertijd 03:06 - leestijd 01:52

Onlangs werd in het wetenschappelijk vakblad Neurology een onderzoek gepubliceerd met data van 70 duizend Britten waaruit blijkt dat het eten van zeer bewerkt voedsel (ja, zelfs een reep chocolade al) de kans op het krijgen van dementie zeer verhoogt. 

Gegevens uit de Britse UK Biobank

Er werden gegevens geanalyseerd van mensen van 55 jaar en ouder die zijn opgenomen in wat heet de UK Biobank. Er werden vier groepen gemaakt: mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eten tot mensen die dat heel vaak doen. Zij die het gering eten (9% van het dagelijks eetpatroon) hadden er 105 na 10 jaar dementie.

Zij die het vaak eten en waarbij het 28% van hun dagelijks eetpatroon uitmaakt, hadden er 150 na tien jaar dementie. Uit de totale data blijkt dat 518 mensen na tien jaar een vorm van dementie hadden ontwikkeld.  Dat is nog geen tien procent. Toch is het interessant om naar de link met voedsel te kijken. Er werd gecorrigeerd voor geslacht, familiegeschiedenis, hartziekten en andere invloedsfactoren. Een toename per 10%  van de dagelijkse inname van ultrabewerkt eten gaat maar liefst gepaard met een 25% hoger risico op dementie, aldus dit onderzoek.  

Ook belangrijk: anders gaan eten loont!

Een van de wetenschappers uit het onderzoekt vertelt: ‘Als je 50 gram bewerkt voedsel per dag vervangt door 50 gram onbewerkt voedsel, verminder je het risico al met 3%. Wat betekent: vervang een reep chocola door een appel. Men stelt dat als je 10% van dat bewerkte voedsel vervangt door gezonde happen, je kans op dementie met 19% kan verlagen.

Negatieve effecten op het brein

Volgens de onderzoekers is ultrabewerkt voedsel niet alleen ongezond vanwege hoge gehaltes aan suiker, zout en vet. Ultrabewerkt voedsel bevat vaak ook additieven, stoffen die ontstaan zijn tijdens de hoge verhitting van het voedsel, of moleculen die afkomstig zijn van de verpakking. ‘Van al die stoffen is in eerdere studies al aangetoond dat ze negatieve effecten kunnen hebben op het denkvermogen en het geheugen van de mens’, aldus de onderzoekers. 

10 duizend stappen per dag tegen dementie, maar ook kanker

Uit deze onuitputtelijke Britse databank, de Biobank  (die maar liefst data over lifestyle gewoonten van 78 duizend gezonde mensen tussen de 40 en 79 jaar omvat) blijkt dagelijks 10 duizend stappen lopen in een beetje up tempo je risico op dementie, maar ook op hart-en vaatziekten en kanker kan verlagen. Er werd data geanalyseerd van mensen die tussen 2013 en 2015 zeven dagen lang een apparaatje bij zich droegen dat hun lichaamsbeweging monitorde. Nadat de deelnemers het apparaatje weer hadden ingeleverd, was de gezondheid van deze mensen nog zeven jaar gemonitord.

Er zijn recent twee wetenschappelijke studies over gepubliceerd: in  JAMA Internal Medicine en JAMA Neurology.

Lees ook:

Lees ook