Krab of pulk jij dagelijks uren aan je huid, met talloze kleinere of grotere wondjes tot gevolg? Let dan op!

04:37 - 02:46
luistertijd 04:37 - leestijd 02:46

We krabben allemaal wel eens tegen beter weten in een puistje kapot. Maar als je dagelijks uren aan je huid krabt of pulkt, met talloze kleinere of grotere wondjes tot gevolg, is er meer aan de hand. Dan kan er wel eens sprake zijn van Skin Picking Disorder (SPD) en kan het nuttig zijn om hulp te zoeken.

Blijvende beschadigingen

Mensen die last hebben van SPD zijn dagelijks vaak uren bezig met krabben, wrijven, knijpen of pulken aan hun huid, meestal in hun gezicht maar ook op bijvoorbeeld de armen of de handen. Deels onbewust, tijdens andere bezigheden, maar vaak ook bewust, zoals urenlang voor de spiegel met een pincet of een vingernagel al dan niet denkbeeldige oneffenheden dwangmatig te lijf gaan, in veel gevallen tot bloedens toe. Dit lijdt tot kleine of grotere wondjes en als gevolg daarvan soms ontstekingen en zelfs blijvende beschadigingen.

Dwangmatig pulken

Niet zelden volgt sociaal isolement: mensen schamen zich voor de zelf veroorzaakte wondjes en sluiten zich af. Daarnaast is er sprake van enorm tijdverlies, de uren die met het pincet in de hand worden doorgebracht kunnen niet aan andere activiteiten worden besteedt. Een variant hierop is trichotillomanie, het al dan niet onbewust dwangmatig frunniken, draaien en trekken aan de hoofdharen, vaak met grote, soms permanente kale plekken tot gevolg.

Gerichte therapie als oplossing

Ondanks de vele negatieve effecten van SPD en trichotillomanie is het voor velen schier onmogelijk om hun ‘slechte gewoonte’ af te leren. Door er voortdurend heel bewust bij stil te staan lukt het vaak wel om een tijdje wat minder te pulken maar zodra er sprake is van drukte of stress is men voor men het weet alweer uren aan het pulken, frunniken of krabben. Gerichte therapie lijkt dan ook de enige manier om van SPD of trichotillomanie af te komen.

Angst, spanning en stress

Er is inmiddels aardig wat onderzoek gedaan naar SPD en trichotillomanie. Zo’n anderhalf procent van de volwassenen heeft er ooit in het leven last van, het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het ontstaat meestal in de jeugd. Vaak is het een reactie op stress, angst, opwinding of overprikkeling. Hoe het ontstaat is niet echt duidelijk, waarom mensen er eindeloos mee door gaan wel: het pulken, trekken of krabben is een vertrouwde handeling die in eerste instantie voldoening geeft en zo zorgt voor een tijdelijke afname van angst, spanning of stress. Zodra de stress, angst of opwinding weer toeneemt, begint het krabben en plukken weer opnieuw.

Frequentie, ernst en mate van de drang

Een therapeut zal eerst in kaart moeten brengen hoe erg de klachten zijn. Daarbij wordt gekeken naar de frequentie en ernst van het gedrag, de mate van de drang om te krabben, de tijd die eraan besteed wordt, het effect op het dagelijks leven en het ongemak dat ermee gepaard gaat. Ook dient ernaar gekeken te worden of de klachten niet het gevolg zijn van iets anders, zoals bijvoorbeeld Body Dysmorfic Disorder (BDD).

Bewustwording

De behandeling bestaat in eerste instantie vooral uit het bewust worden van het gedrag: wanneer en waarom doet men dit? Wat gaat er vooraf aan het krabben en frunniken? Een volgende stap is het aanleren van zogenaamde tegenbewegingen die onverenigbaar zijn met het krabgedrag, zoals bijvoorbeeld één minuut een vuist maken als men de neiging op voelt komen. Ook het betrekken van een vriend of familielid kan helpen: iemand die je steeds wijst op het krabgedrag waardoor je nog bewuster wordt van het gedrag. Ook andere strategieën, zoals het smeren van crème op de plekken waar vaak gekrabd wordt, kan helpen bij het afleren van het gedrag. De goede nieuws is dat in veel gevallen een korte cognitieve therapie uitkomst biedt.

Online informatie

Ook online is er één en ander aan behandelingen te vinden, zoals bijvoorbeeld het Engelstalige Trich.org. Hier is vooral veel informatie te vinden over trichotillomanie. Verder is er veel informatie te vinden op het Nederlandstalige Dwang.eu.

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook