Het middel werkt ontstekingsremmend, maar kent wel bijwerkingen.

02:51 - 01:42
luistertijd 02:51 - leestijd 01:42

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het medicijn Baricitinib, vooral bekend onder de merknaam Olumiant, goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met ernstige Alopecia Areata – dit is een pleksgewijze kaalheid op het hoofd, een auto-immuunaandoening. Het is voor het eerst dat de FDA een systemische behandeling voor deze ziekte goedkeurt.

Remmer van ontstekingsprocessen

Olumiant is een JAK-remmer, die de activiteit van een groep enzymsystemen, de Janus-kinasen, vermindert en zo ontstekingsprocessen remt. Het medicijn werd in 2018 goedgekeurd voor de behandeling van volwassen mensen met een ernstige reumatische aandoening.

Voorlopig alleen in Amerika

Inmiddels wordt het ook ingezet bij de behandeling van Covid-19. Olumiant wordt gemaakt door het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Eli Lilly and Company, dat wereldwijd actief is. De goedkeuring voor de behandeling van Aopecia Areata geldt echter alleen voor de Amerikaanse markt.

Onderzoek

De werkzaamheid en de veiligheid van Olumiant voor de behandeling van alopecia areata werd onderzocht in twee gerandomiseerde, dubbelblinde onderzoeken met een controlegroep onder patiënten die minstens 50% haarverlies op de hoofdhuid hadden, gedurende zes maanden.

Wie kreeg er 80% haargroei voor terug?

De deelnemers kregen dagelijks een placebo, 2 milligram Olumiant of 4 milligram Olumiant. De werkzaamheid van het medicijn werd bepaald aan de hand van het aantal patiënten dat na 36 weken tenminste 80% haargroei op de hoofdhuid had.

Veelbelovend resultaat

In het eerste onderzoek kreeg 22% van de 184 patiënten die 2 milligram en 35% van de 281 patiënten die 4 milligram Olumiant slikten weer voldoende haargroei op de hoofdhuid. Van de 189 patiënten die een placebo kregen was dit slechts 5%. De resultaten van het tweede onderzoek waren vergelijkbaar.

Bijwerkingen

Zoals alle medicijnen kent Olumiant bijwerkingen. De meest voorkomende zijn luchtweginfecties, hoofdpijn, acne, hyperlipidemie, creatinekinase, urinewegontstekingen, verhoging van leverenzymen, ontstoken haarzakjes, vermoeidheid, misselijkheid, candida, bloedarmoede, buikpijn, gordelroos en gewichtstoename. Het is niet niks!

Olumiant mag niet worden gebruikt in combinatie met andere JAK-remmers, immunomodulatoren, ciclosporine en andere krachtige immunosuppressiva. Het kan zijn dat het medicijn een hevige reactie van het afweersysteem teweegbrengt.

De FDA is blij dat het medicijn nu kan worden ingezet in de behandeling van Alopecia Areata: “Een veilige, effectieve behandeling is cruciaal voor de grote groep Amerikanen die lijden aan deze haarziekte”, aldus de FDA. “Het goedkeuren van dit medicijn zal voor veel patiënten een uitkomst zijn.”

Bron

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook