Wat zijn de favoriete rozenparfums bij de luxe winkel Skins Cosmetics, inkoper en trendwatcher Remco geeft meteen zijn favorieten prijs

05:04 - 03:02
luistertijd 05:04 - leestijd 03:02

Begin dit jaar werd ik getriggerd door nieuwsberichten over rozenparfums. Vooral die van Diptique bleef me bij. Ze hadden van hun befaamde  ‘Eau Rose’ een eau de parfum uitgebracht. Een intensere variant die iets citrusachtig opent maar daarna krachtiger wordt, met een lang sillage zoals je van een parfum mag verwachten.

Voor Remco is de roos genderneutraal

Eerder sprak ik met parfumeur en chemica Tanja Deurloo over de rozentrend. Nu bezocht ik Remco, groot kenner én inkoper bij de prachtige cosmeticaketen Skins Cosmetics.

Weg van het leer, terug naar de bloem – mét karakter

‘De belangstelling voor rozenparfums fluctueert,’ zegt Remco. ‘We hebben inderdaad de afgelopen jaren zwaardere parfums gehad, met leer en oudh en dergelijke. De trend wordt weer lichter, maar de roos wordt daarmee niet ineens vederlicht. Hij blijft krachtig.

De krachtige, volle roos

‘Denk maar eens aan de bestseller Portrait of a Lady, van Frederic Malle, of Halfeti van Penhaligon’s. Ze houden een licht, dan wel zwaarder oriëntaals karakter. Overigens mag je niet meer zeggen dat een parfum oriëntaals is, we spreken tegenwoordig van ambery fragrances. En verwar dat niet met echte ambergeuren, ze zijn eerder wat spicy.’

Kennismaking voor de man

Remco wordt blij van Eau Rose eau de parfum, van Diptyque. Het is ook fijn draagbaar  voor mannen, zegt hij. ‘Ik ben sowieso blij dat parfums steeds minder gender-gebonden zijn. Eau Rose is een mooie entree voor mannen om kennis te maken met roos. Dit parfum is likeable by first smell.

‘Het gaat om frisse accenten die langzaam wat donkerder worden. Denk daarbij aan een cognac-honing indruk, die trouwens ook kenmerkend is voor de Damascus roos.  De meiroos is weer wat citrusachtiger, groener. Die vind je niet in dit parfum.’

De geur van roos op een warme huid

Remco vertelt dat hij mannen voorheen graag liet kennis maken met de roos in L’Hombre dans L’Eau van Diptyque. ‘Schaduw in het water – hoe mooi wil je een naam hebben,’ zegt hij.

‘Er is hierin een volle Damascus roos verwerkt, samen met cassis, musk en amber gris.’ We ruiken er samen aan. Ik vind hem zeer zacht, elegant en fris. Eigenlijk heel gender neutraal. Remco ruikt hem graag in de zomer op een mannenhuid. ‘De geur wordt dan heel sensueel en mysterieus.’

Alsof je een complete rozenstruik ruikt

Ook Une Rose van Frederic Malle vindt Remco geweldig. ‘Het is net of je de complete rozenstruik ruikt, zo vers uit de grond getrokken. De stelen, de bladeren, je ruikt iets aards naast de roos.’

Zelf ruik ik iets licht zoetigs. Remco associeert het met wijndroesem dat erin zit. De roos is Turks, een volle Damaceense roos.

Roos verheldert elke geurcompositie en is daarom geliefd

Zoals ik al merkte in mijn gesprekken met Tanja Deurloo, kan de roos heel veelzijdig verwerkt worden. Vergeet die ouderwetse omageur, die tijd is echt voorbij. Roos geeft als geurcomponent aan elk parfum een lichtbloemige frisheid, maakt een geurcompositie wat ronder of voller. Roos is een allemansvriend en kan overal in toegepast worden. We ruiken bijvoorbeeld ook aan Rose Centefolia van het huis Crivelli. Hierin is de roos juist ziltig, meer fris. Het doet denken aan het zachte zeewind. Heel fijn.

Alltime favorite: Portrait of a Lady

Voor Remco is nog altijd de mooiste rozencombinatie terug te vinden in Portrait of a Lady van Frederic Malle, ontwikkeld door topparfumeur Dominique Ropion. Intens, warm, sensueel. Je ervaart ook wat patchouli, een snufje wierrook. Zowel vrouwen als mannen zijn door dit parfum de roos weer gaan waarderen, zegt Remco. ‘Het parfum mengt zich prachtig met de warmte van je huid waardoor het een heel sensuele geur wordt.’ Remco adviseert het spaarzaam te gebruiken, want het heeft een langhoudend sillage. Het is een parfum, geen eau de toilette. Portrait of a Lady is een echte floral-amber.

Party explosie!

Vrolijk vol, een echt partyparfum vind ik Radical Rose van Matiere Premier. Krachtig, maar niet dominant. Het is een geur waar je makkelijk van kan houden. Ik ruik iets van gourmand, maar ook een gedistilleerd. Het parfum bevat patchouli, peper, labdanum, frisse meiroos en ‘matterend’ saffraan. De roos is biologisch geteeld. De familie bezit velden rond de Franse parfumstad Grasse waar ze haar eigen ‘productie’ heeft.

Ahhhh, parfum. Wat word je daar toch blij van!

Lees ook:

Lees ook