Deze certificaten garanderen dat een cosmeticaproduct aan bepaalde 'groene' criteria voldoet

04:41 - 02:48
luistertijd 04:41 - leestijd 02:48

‘Natuurlijk’ en ‘biologisch’ zijn geen wettelijk beschermde termen. Daarom is het vaak lastig om te zien of cosmeticaproducten wel degelijk alleen natuurlijke en biologische ingrediënten bevatten, of dat het alleen maar om lege marketingkreten gaat. Een aantal certificaten ofwel keurmerken kan je een heel eind op weg helpen.

Groene cosmetica populair

‘Groene’ cosmetica staat volop in de belangstelling en daarmee stijgt de vraag naar ‘natuurlijke’ en ‘biologische’ producten, producten die goed zijn voor zowel je huid als voor het milieu. Steeds meer mensen letten bij de aanschaf van een cosmeticaproduct dan ook goed op welke ingrediënten er wel en vooral ook niet in een product zijn verwerkt. Cosmeticafabrikanten weten dit ook en daarom wordt de markt overspoeld met producten die roepen dat ze ‘natuurlijk’ en ‘biologisch’ zijn.

Betrouwbare certificaten

De termen ‘natuurlijk’ en ‘biologisch’ zijn echter niet wettelijk beschermd en daarom kan het erg lastig zijn om te zien of een product wel degelijk is wat het beweert te zijn. Gelukkig zijn er een aantal certificaten die kunnen garanderen dat een cosmeticaproduct aan bepaalde criteria voldoet wat betreft natuurlijke, biologische en milieuvriendelijke ingrediënten. Hieronder een aantal betrouwbare certificaten.

NATRUE

NATRUE, dat bestaat sinds 2008, geeft alleen een certificaat aan producten met zeer zuivere natuurlijke en biologische ingrediënten, opgedeeld in drie categorieën: natuurlijke stoffen, natuur-identieke stoffen en bewerkte natuurlijke stoffen. Genetisch gemodereerde ingrediënten zijn verboden.

Het NATRUE certificaat is er zowel voor grondstoffen als voor producten. Voor die laatste zijn er twee varianten, natuurlijk en biologisch. Een natuurlijk product moet een minimale hoeveelheid natuurlijke ingrediënten bevatten en een maximale hoeveelheid bewerkte natuurlijke stoffen. Een biologisch product moet daarnaast minimaal 95% aan biologisch geteelde ingrediënten bevatten.

COSMOS

COSMOS, opgericht in 2002, is één van de meest populaire certificaten. Ruim 29.000 producten en 71 landen en meer dan 12.000 grondstoffen hebben een COSMOS certificaat. COSMOS kijkt naar de oorsprong en het bewerken van ingrediënten, naar de samenstelling van een product, de productie en verpakking, naar wat een bedrijf doet aan milieubescherming, en naar het etiket en de marketing. Voordat een product een COSMOS certificaat krijgt wordt het op al deze punten grondig onderzocht.

Ook COSMOS heeft twee verschillende certificaten: COSMOS ORGANIC en COSMOS NATURAL. Beiden zijn streng omlijnt. Om een COSMOS ORGANIC certificaat te krijgen moet een product een bepaald percentage aan biologisch geteelde ingrediënten bevatten. Zit een product onder dat percentage dan krijgt het alleen een COSMOS NATURAL certificaat.

BDIH

Het Duitse BDIH certificaat bestaat al sinds 1996. Het kan worden gegeven aan geneesmiddelen, voedingssupplementen, gezondheidsproducten en cosmetica. BDIH kijkt naar grondstoffen van plantaardige, dierlijke en minerale afkomst, dieren- en milieubescherming en productieprocessen. Genetische gemodificeerde grondstoffen, bepaalde parfums en conserveermiddelen zijn niet toegestaan.

ICEA

Het Italiaanse ICEA beoordeelt niet alleen natuurlijke en biologische grondstoffen en producten, maar kijkt ook naar eerlijke, duurzame handel, milieubescherming en de rechten van arbeiders en consumenten. Het ICEA certificaat is er voor food en non-food.

SOIL ASSOCIATION

Het Britse SOIL ASSOCIATION is onderdeel van COSMOS en geeft sinds 2002 certificaten aan producten en grondstoffen op het gebied van onder meer voeding, boerenbedrijven, cosmetica, textiel, huishoudelijke producten en gezondheidsproducten.

EU ECOLABEL

Het EU ECOLABEL bestaat sinds 1992 en richt zich op het milieu. Alleen producten die qua grondstoffen, productieproces, distributie en afvalverwerking voldoen aan de hoogste milieueisen krijgen het certificaat van EU ECOLABEL. De organisatie wil op die manier bedrijven aansporen om duurzame producten te maken. Het certificaat is er niet alleen voor cosmetica maar ook voor verf, vernis, meubelen en zelfs hotels en campings.

ISO

ISO ontwikkelde een globale definitie van waar biologische en natuurlijke producten nou precies aan moeten voldoen. Het gaat daarbij om technische definities en criteria op het gebied van grondstoffen en de uiteindelijke producten.

Het eerste deel (ISO 16126-1) werd in 2016 gepubliceerd en geeft definities en criteria voor natuurlijke en biologische cosmeticagrondstoffen. Het tweede deel (ISO 16127-2) verscheen een jaar later en omvat criteria voor grondstoffen en producten.

Bron

Note van BeautyJournaal: het is niet per definitie zo dat alles wat natuurlijk is, ook veilig is voor de huid. Ook natuurlijke componenten kunnen huidirritaties veroorzaken.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook