Steeds meer vrouwen vragen aandacht voor hun vulva, social media wordt er verlegen van…..

06:11 - 03:42
luistertijd 06:11 - leestijd 03:42

Het is 2022, maar veel vrouwen schamen zich nog steeds voor hun vulva, bang dat hun vulva lelijk, afwijkend of raar is. Gelukkig spreken steeds meer actievoerders en artiesten zich uit om de vulva in al haar verschillende verschijningsvormen te normaliseren en te vieren. Let’s CELEBRATE!

Even ter verduidelijking: je vulva is het hele geslachtsdeel, je vagina is de opening naar binnen.

vagina

Nog maar een paar jaar geleden was het ondenkbaar, maar in de hedendaagse popcultuur wordt de vulva niet meer verstopt of verzwegen. Model en actrice Cara Delevingne kroop vrolijk door haar vaginatunnel, zangeres Janelle Monae droeg in de video van haar nummer ‘Pynk’ een vaginabroek, actrice Gwyneth Paltrow verkoopt op haar GOOP-website ‘This Smells Like My Vagina’ geurkaarsen en zangeres Erykah Badu verbrandde haar ondergoed en maakte wierrook met die geur.  Het zijn maar wat statements.

Geraldine Kemper maakt docu over onze orgasmekloof

Op de Nederlandse televisie pakt Geraldine Kemper het serieuzer aan en vertelt in het praatprogramma van Humberto Tan over de vulva-docu Tussen de Lakens, die ze maakte voor Videoland. Het gaat over schaamte, over de orgasmekloof (60% van de Nederlandse vrouwen komt klaar, bij lesbische vrouwen is dat 85%).

Is die van mij wel normaal?

Na eeuwen stilte en schaamte komt de vulva eindelijk uit de taboesfeer en wordt geaccepteerd, besproken en gevierd. En dat werd hoog tijd. Er zijn nog steeds veel te veel vrouwen die zich schamen voor hun lichaam en bang zijn dat hun vulva niet ‘normaal’ is en niet de juiste kleur, geur en vorm heeft.

Al sinds het begin van de mensheid is de vulva blijkbaar iets waar vrouwen zich voor moeten schamen. De oude Latijnse term voor vulva is ‘pudendum’, letterlijk ‘zich schamen’. De Nederlandse benamingen, schaamstreek, schaamlippen, schaamhaar, schaamheuvel, zijn al net zo erg. Het is dan ook geen wonder dat uit onderzoek bleek dat maar liefst een derde van de jonge vrouwen niet naar een gynaecoloog durft te gaan als ze klachten hebben.

We vinden het maar een raar woord

En zo’n twee derde van de vrouwen durft het woord ‘vagina’ of ‘vulva’ amper uit te spreken. Eén op de vier vrouwen denkt negatief over hun vulva en één op de vijf vrouwen tussen de 16 en 24 wil hun schaamlippen laten verkleinen of hun vulva laten bleken.

Schaamlipverkleining

De onzekerheid over hoe de vulva er uitziet is de reden dat vrouwen, soms zelfs meisjes van negen jaar oud, steeds vaker kiezen voor plastische chirurgie. In 2013 was het verkleinen van de kleine schaamlippen de op drie na populairste vorm van plastische chirurgie in de VS en die populariteit is sindsdien alleen maar toegenomen.

The Wall of Vagina, met vagina afdrukken, van kunstenaar Jamie McCartney

Volgens Zoe Williams, de woordvoerder van het Vagina Museum in Londen is het probleem dat de meeste mensen niet zoveel vulva’s zien en als ze die al zien is het meestal in porno of in kunst. “Die zijn altijd onbehaard en zonder zichtbare schaamlippen”, zo zegt ze in een interview met het tijdschrift Dazed. “En dus denkt iedereen dat een vulva er zo uit moet zien. Elke vulva die daarvan afwijkt wordt raar of lelijk gevonden.”

Ellie fotografeert vrouwen in al hun openheid

“In Australië mogen tijdschriften geen realistische afbeeldingen van vulva’s plaatsen”, zegt fotograaf Ellie Sedgwick van de blog Flip Through My Flaps. “Iemand noemde mijn schaamlippen een kebab omdat ze niet zo keurig waren als de plaatjes in de pers. Echt vreselijk.”

 

Fascinerend al die vormen!

Veel vrouwen, maar liefst een derde, zo blijkt uit onderzoek, hebben zelfs nooit naar hun eigen vulva gekeken. De helft van de vrouwen tussen de 16 en 24 weet niet eens wat een vulva is. In de jaren zeventig moedigden feministen vrouwen dan ook aan om een spiegel te pakken en goed naar hun eigen vulva te kijken. De televisieserie Sex Education bracht dit vorig jaar terug, in een aflevering waarin sekstherapeut Jean (Gillian Anderson) een jonge vrouw vertelde dat vulva’s veel verschillende vormen, maten en kleuren kunnen hebben. Ze verwijst haar naar de echt bestaande website The Vulva Gallery die in 2016 is opgezet door de Nederlandse illustrator Hilde Atalanta.

Fragment van de The Vulva Gallery website

Ze schildert jouw vulva

“Omdat veel vrouwen onzeker zijn over hun vulva zijn ze ook onzeker in intieme situaties en vinden ze het moeilijk om zich te ontspannen als ze samen zijn met hun partner of een minnaar”, zo zegt Atalanta tegen het tijdschrift Dazed. Ze startte the Vulva Gallery toen ze vernam dat steeds meer vrouwen hun schaamlippen willen laten verkleinen. Inmiddels heeft ze de vulva van honderden mensen geschilderd.

Social media heeft moeite met de vulva emancipatie

Ook op diverse sociale media platforms beginnen mensen meer te praten over vulva’s met als doel de vele verschijningsvormen ervan te normaliseren. Zo plaatsen Ying Lee AKA @sativaplath69 en voormalig Playboy Bunny Gaby Saringe (@gabygabss) vaak video’s over vulva’s en schaamlippen op Tik Tok. De video’s worden zeer goed bekeken. Tik Tok censureert helaas veel video’s over he onderwerp, de reden dat het Vagina Museum niet langer actief is op het platform. Ook Instagram haalt regelmatig posts over vulva’s offline, zoals die van het account We Need To talk About Vulvas waarmee Instagram meteen bewees dat het account ene punt heeft. Er is nog een lange weg te gaan.

Lees ook:

Lees ook