Geeft deze siliconen balletjes dezelfde klachten als borstimplantaten?

01:42 - 01:01
luistertijd 01:42 - leestijd 01:01

Wij vrouwen hebben er vaak geen notie van en veel mannen ook niet. Maar er redenen om bijvoorbeeld de balzak van een man leeg te halen, zoals bij teelbal kanker. Deze lege huid kun je laten opvullen met een siliconen implantaatje.

bron KWF

Nu er bewijs is dat je van siliconen implantaten ziek kan worden, vragen mannen die deze prothese ook hebben, of zij hem ook beter kunnen laten verwijderen.

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen vertelt:

‘Het is een interessante vraag. Bij borstimplantaten willen we deze laten vervangen na ongeveer 10 jaren, omdat daarna de kans op ruptuur en extreme kapselvorming hoger wordt. Bij wie breast implant illness kan worden aangetoond, laat ze meteen verwijderen.

De siliconenbal in je balzak is van veel steviger siliconen en zal minder snel scheuren.f Daarnaast ken ik ook de extreme kapselvorming om deze implantaten niet die je wel bij borstimplantaten kan zien.

We hebben in het VUmc aangetoond dat de ergste graad kapselvorming geassocieerd is met kleine gelekte deeltjes siliconen in het weefsel, maar door de steviger siliconenstructuur denk ik dat er veel minder lekkage optreedt.

Mocht je klachten hebben, laat ze dan vervangen, maar er is geen advies om dit bij voorbaat te laten doen.

Vriendelijke groet, Frank Niessen

Heb jij een vraag aan Frank Niessen? Mail hem via ons contactformulier, o.v.v. Frank. Je krijgt persoonlijk antwoord. 

Lees ook:

Lees ook