Hoewel Nederlanders geen koplopers met injectable gebruik zijn, verwacht de arts wel een enorme toename, en daarmee ook meer problemen

08:46 - 05:15
luistertijd 08:46 - leestijd 05:15

Uniek spreekuur in Nederland voor als het mis gaat

Nee, we hebben wel een idee hoeveel injectables er jaarlijks gezet worden in Nederland (450 duizend, ofwel 1 op de 40 mensen in ons land), maar we hebben er weinig zicht op hoe vaak het fout gaat. Dat het fout kan gaan, moge duidelijk zijn aan het volle spreekuur bij Erasmus MC voor injectables complicaties. Dit is overigens het énige speciale complicatiespreekuur in de hele wereld! Men behandelt daar 500 complicaties per jaar, en mensen komen hiervoor ook uit het buitenland. Tom Decates stelt dat 1 op de 100 behandelingen mis gaat, met hobbels en bobbels, en bij 1 op de tienduizend wordt een bloedvat geraakt.

Tom Decates

Cosmetisch arts Tom Decates

Het is en blijft een medische ingreep

Het cosmetisch prikje met hyaluronzuur is heel gewoon geworden, en dat is heel fijn. Echter blijft het wel een medische ingreep en is het belangrijk dat er gehandeld wordt door artsen die hierin echt goed opgeleid zijn en dat er goede controle is op behandelingen. In dit artikel lees je er alles over met de vrouwen drs. Annemieke Rijke en drs. Marguerite van Randwijck-Jacobze, die de beroepsvereniging voor cosmetisch artsen aansturen.

Kies voor een injectables arts KNMG

Adequaat geschoolde cosmetisch artsen dragen tegenwoordig de toevoeging KNMG achter hun naam. Zo weet je altijd dat je met een arts te maken hebt die ook bijgeschoold is én blijft in het vak van de injectables. Er wordt hierbij door de beroepsvereniging NVCG onderscheid gemaakt naar de volgende kwalificatie indelingen:

Op de site van de vereniging vind je ook alle gekwalificeerde artsen in Nederland, maak vooral gebruik van die lijst!

Maar nu de video opname van het interview waarom we dit artikel publiceren! Hierin zijn cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates en onderzoeker Anne-Mette Hermans met elkaar in gesprek over ons huidige schoonheidsideaal. Vooral de neppe look. Waarom zijn er vrouwen die er als karikatuurtjes van zichzelf uit willen zien? Met te grote lippen, wijd opengesperde ogen, een bevroren mimiek. Hoe ver moet je daar als arts in mee willen gaan? Kleven er risico’s aan? Bekijk het gesprek….

Nederlanders zijn niet zo injectable-minded

Populaire behandelingen zijn de volle lip, Botox bij kraaienpootjes en een vollere kaaklijn. Toch zijn Nederlanders niet sterk vertegenwoordigd in het filler-landschap, sterker nog – veel Nederlanders moeten er weinig van hebben. Kijk maar eens in New York, Londen of Milaan…

Kwetsbare vrouwen

Het niveau van de Nederlandse cosmetisch artsen is wel hoog, maar gezien de groeiende groep kwetsbare, gemakkelijk beïnvloedbare jongeren, is het wel belangrijker dan ooit dat er echt goede voorlichting wordt gegeven. Natuurlijk is de behoefte aan maakbaarheid van je uiterlijk niet iets van nu, het bestaat al zo lang, maar de rol van sociale media is wel enorm groot geworden. Bovendien maakt iedereen selfies tegenwoordig en daarop wil je er zo goed mogelijk uitzien. Injectables zijn dan een quick fix om dat voor elkaar te krijgen.

Cosmetisch arts Frodo Gaymans

Het perfecte plaatje oogt in 3 D vaak niet zo perfect

Ik sprak hierover ook nog onlangs met cosmetisch arts Frodo Gaymans, die er ook voor waarschuwde dat je met eenvoudig geplaatste injectables er in 1 of 2 D op een foto er heel goed uit kan zien, maar als je iemand dan in real life in drie dimensies ziet met je eigen ogen, krijg je een vertekend beeld te zien van zo’n gezicht. Je weet dan: het klopt niet. Het is onnatuurlijk.

De filters van Instagram zijn gericht op lipvergroting, jukbeenvergroting, katachtige ogen en kaakverbreding. Dus dat is dan ook waar men naar vraagt bij de cosmetisch arts. Je wordt beïnvloed door een kunstmatige werkelijkheid. Het gevolg is dat iedereen op elkaar begint te lijken.

Een op de tien tot twaalf mensen die schoonheidsarts bezoekt lijdt aan ingebeelde lelijkheid

Ook waarschuwt Tom voor het pyschiatrisch fenomeen Body Dysmorphic Disorder, ofwel ingebeelde lelijkheid. Jaren geleden schreef ik hier al over, want een op de tien tot twaalf mensen die bij de cosmetisch arts, plastisch chirurg of dermatoloog komt, lijdt hieraan. Voor deze mensen is het nooit genoeg, het moet altijd meer…meer….

Mind you, ook artsen kunnen lijden aan deze aandoening. Ik was enkele jaren geleden op het vermaarde anti-aging congres in Monaco en heb daar nog nooit zoveel maskergezichten (bij artsen) bij elkaar gezien. Het is natuurlijk een aanname, ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat daar geen mensen met ingebeelde lelijkheid rondliepen.

Anne-Mette Hermans

Gaat de Body Positivity beweging een omslag teweegbrengen?

Wetenschapster Anne-Mette brengt nog in dat ze hoopt dat de body positivity beweging groter wordt, waarin vrouwen en mannen laat zien dat je goed bent zoals je bent. Love yourself. Tom Decates meldt dat hij steeds vaker influencers op zijn spreekuur krijgt die jaren geleden hun lippen lieten vergroten en er nu van af willen.

Injectables lossen minder makkelijk op dan je denkt

Onlangs vertelde cosmetisch arts Frodo Gaymans mij ook dat het nieuwste inzicht is dat injectables helemaal niet zo makkelijk en snel oplossen als altijd gezegd werd, en dat daar veel meer rekening mee gehouden moet worden als mensen voor een touch-up komen. Anders hebben we binnen afzienbare tijd weer pillow faces.

Tom wil het land in….

Tom Decates vertelt in dit video interview dat hij het liefst het land in zou trekken, naar de spreekwoordelijke buurthuizen, om juist die vrouwen te bereiken die zich makkelijk laten overhalen tot overmatig injectables gebruik. De kwetsbare doelgroep zoals hij data noemt. Ook Instagram is hier zijn ideale platform voor.

Ik zou zeggen: spread the word!

Bekijk hier mijn interview met Frodo Gaymans waarin hij al die prangende vragen beantwoord: waarom we zo graag als een gefilterde werkelijkheid door het leven willen gaan, en waarom je dan de plank uiteindelijk mis slaat….

 

Lees ook:

 

Ook leuk is ons interview over injectables als instant psychotherapie, kijken maar;-)

Lees ook