Dubbele reiniging blijft leading en ze legt uit waarom….

08:33 - 05:08
luistertijd 08:33 - leestijd 05:08

Een nieuw jaar begint met een schone lei. Toch? Ook als het om je skincare routine gaat is het nu een mooie tijd om aandacht te besteden aan een goede start. Kortom: aandacht voor het goed reiniging van je huid.

Betekent ‘strak’ per se schoon?

Het is algemeen bekend: na een lange dag vol drukte heb je vaak niet zoveel zin meer om je huid te reinigen. Je gaat liever naar bed en de volgende dag duik je onder de douche en spoel je de make-up eraf met water. Ai! Maar liefst 37 procent van de mensen zegt hun huid ‘schoon’ te vinden als deze strak aanvoelt. Opnieuw Ai!

Licht en zacht, maar niet strak – waarom niet?

De huid van je gezicht moet na de reiniging licht en zacht aanvoelen, maar niet strak. Strak en droog kan er op duiden dat er teveel goede stoffen zijn afgestript. Je huid zit vol natuurlijk oliën en goede bacteriën die de huid zijn beschermmantel geven. Dit microbioom willen we niet aantasten met onze reiniging. Té vaak, té heet of té ontvettend reinigen vergroot de kans op droogte, irritatie en rimpels.

Waarom moet je je huid reinigen?

Reinigen is de belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine. Het zorgt voor een gezonde basis en een verzorgde huid.  Op de huid vormt zich gedurende de dag een laagje vuil en hierdoor wordt de huid geblokkeerd waardoor onzuiverheden en verstoppingen kunnen ontstaan. Je huid vangt gedurende de dag allerlei vuilstoffen op van buitenaf, zoals bijvoorbeeld uitlaatgassen en luchtvervuiling. Maar ook van binnenuit, door bijvoorbeeld transpiratie en hormonen.

Reinigen zonder je huidvetstoffen te verwijderen

Ook make-up resten moeten verwijderd worden en dit kan alleen door goede reinigingsproducten te gebruiken en voor het slapen gaan de huid grondig ( maar met beleid) schoon te maken. De kunst is om bij een goede reiniging al het vuil te verwijderen en alle goede stoffen ( je eigen huidvetstoffen en goede bacteriën) in stand te houden.

Soorten reiniging

Een dagelijkse reinigingsroutine kan met allerlei soorten producten uitgevoerd worden zoals een milk, olie, foam, gel, balsem, micellair water of doekjes.

De laatste stap is een rinse-off

Voor mij moet een goede reiniging altijd als laatste stap bestaan uit een rinse-off; dus een product dat je afspoelt met water. Reinigingsproducten zijn daar ook echt voor gemaakt. Ze weken de vuildeeltjes los van de huid en moeten weggespoeld worden.

Babydoekjes??

Babydoekjes om je huid te reinigen zijn o.a daarom een no-go. Doekjes kunnen vuil juist in de huid duwen en een filmpje op de huid achterlaten. Daarom ben ik er geen voorstander van.

Het reinigingsritueel van Mardge

Omdat ik elke dag make-up draag, bestaat mijn persoonlijke gezichtsreiniging uit 2 stappen :

Géén aantasting van de zuurgraad

Zowel Pascaud Cleanser als Pascaud Cleansing Balm drogen de huid niet uit en tasten natuurlijk de zuurgraad van de huid niet aan. Daarom is een lotion of tonic niet nodig en kan ik direct door met het aanbrengen van mijn verzorgingsproducten zoals serum en crème.

Een goed reinigingsproduct verstoord de zuurgraad van de huid niet. Als dit wel gebeurt (zoals bij een klassieke zeep) dan voelt de huid ‘gestript’ aan en is er kans op droogte, irritaties en rimpelvorming.

Hoe vaak moet je je gezichtshuid reinigen?

Dagelijks in de ochtend

Tijdens het slapen gaat onze huid aan de slag om zich te herstellen. De actieve bestanddelen uit de nachtcrème kunnen tijdens de slaap hun werk doen en de huid scheidt afvalstoffen uit. Deze afvalstoffen komen via onze poriën vrij op de huid.

Voorkom ophoping van stoffen op je huid

Daarom is het belangrijk dat de huid ‘s morgens na het opstaan wordt gereinigd. De dagverzorging ( dagcrème en of serum) kan zo ook beter werk doen. Wanneer de huid niet wordt gereinigd blijven de vuile stoffen achter en hopen deze zich verder op.

Dagelijks in de avond

Ook wanneer er geen make-up gebruikt wordt is het belangrijk de huid ’s avonds te reinigen. De huid vangt gedurende de dag allerlei vuil op. Als we ons gezicht in de avond niet reinigen blijven deze vuildeeltjes op de huid liggen, waardoor de poriën kunnen verstoppen of de huid kan gaan irriteren.

De nachtverzorging willen we niet op een laagje vuil aanbrengen maar op een goed gereinigde huid. Wanneer je make-up gebruikt is reiniging natuurlijk helemaal een must.

Wekelijkse reiniging met peeling

Voor een extra intensieve reiniging en opfrissing kun je wekelijks een peeling doen.

Ook deze bestaan er in allerlei soorten, met en zonder korrels, met enzymen of fruitzuren. De keuze is afhankelijk van je huidtype.

Sla een peeling niet over….

Een Pascaud skincare specialist bij jou in de buurt kan je daar uitstekend in adviseren. Zo’n peeling verwijdert de dode cellen waardoor je huid beter producten kan opnemen en een fijnere structuur krijgt. Pascaud heeft een enzymatische peeling die als een soort creme inwerkt. De enzymen weken als het ware de lijmlaag tussen de dode huidcellen op.

Deze Enzyme Peel kan gebruikt worden oop het gezicht, hals, decolleté en zelfs op de oogcontouren. Het biedt een intensieve reiniging met als resultaat is een frisse, gladde en gehydrateerde huid. Enzyme Peel is geschikt voor alle huidtypen; in het bijzonder voor een droge en doffe huid.

Peeling zuren, wanneer?

Voor een wat meer onzuivere, vette of verouderde huid is er de Salicylic Exfoliator. Deze diepreinigende scrubgel bevat 2% salicylzuur en reinigt tot diep in de poriën. Het resultaat is een diep gereinigde huid, een egale structuur en een frisse uitstraling.

Tot slot nog een paar leuke feiten wat je wel niet en moet doen bij je reiniging:

Bekijk ook:

BeautyJournaal’s Monique interviewt Mardge Pascaud over hoe zij nou haar eigen cosmetica maakt:

Lees ook:

Lees ook