Journalist Hans gaat in gesprek met drs. Annemieke Rijke en drs. Marguerite van Randwijck-Jacobze

09:34 - 05:44
luistertijd 09:34 - leestijd 05:44

Drs. Annemieke Rijke is onlangs benoemd tot directeur van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. Deze vereniging zet de richtlijnen uit voor kennis, kunde en veiligheid bij het gebruik van injectables door cosmetisch artsen, en verzorgd geaccrediteerde bijscholingen van artsen.

BeautyJournaal’s journalist Hans Blommaert sprak met Annemiek Rijke én met voorzitter drs. Marguerite van Randwijck-Jacobze: “Het is niet even een prikje halen, het is een medische behandeling.” Wat zijn de plannen van de dames?

annemieke rijke

Annemieke Rijke

Een nieuwe directeur, nieuwe plannen?

Annemieke: Mijn doel is om de NVCG verder te laten groeien en om de ambitieuze plannen van het bestuur van de organisatie vorm te geven en uit te voeren. We staan voor kwaliteit, veiligheid en collegialiteit. Cosmetisch artsen zijn er in feite nog niet zo lang, het is een vrij recent erkende medische discipline, Cosmetisch Arts KNMG.

We willen die verder doen groeien en tevens de positie van cosmetisch artsen binnen de Artsenfederatie KNMG, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, verstevigen.

Gekwalificeerde artsen dragen het toevoegsel KNMG

We willen ook de opleiding tot cosmetisch arts verstevigen. Na het met goed gevolg doorlopen van deze tweejarige opleiding mogen artsen voortaan de titel ‘cosmetisch arts KNMG’ voeren. Artsen die cosmetisch geneeskundige handelingen verrichten,  hebben tijdelijk de mogelijkheid die titel te verwerven en mits zij aantoonbaar bevoegd en bekwaam zijn.

En dat alles heeft als doel de kwaliteit voor de cliënten nog verder te verbeteren. De informatie begrijpelijk en toegankelijk maken is daarom een belangrijk onderdeel van dat groeiplan.

Ben je bang voor filler bijwerkingen? Deze DNA test bepaalt je risico

 

Sinds vorig jaar hebben jullie een meldpunt, waar mensen hun klachten kunnen melden. Hoe loopt dat?

Marguerite: Op zich loopt het meldpunt heel aardig, maar het kan altijd beter. De meeste klachten gaan over behandelingen als injectables die door schoonheidsspecialisten en andere niet-artsen gegeven worden.

Marguerite van Randwijck-Jacobze

Annemieke Rijke moet de vereniging bekendheid geven

Het is één van de redenen waarom de NVCG Annemieke binnengehaald heeft: om mensen bewust te maken van het belang van een gekwalificeerde cosmetisch arts voor behandelingen. Natuurlijk ook om te laten weten dat ze, als het niet goed is gegaan, dat bij ons kunnen melden. Want daar gaat het ons om: dat mensen te allen tijde kwalitatief goed en veilig behandeld worden.

Hebben jullie ook de macht om misstanden aan te pakken?

Marguerite: We zijn geen handhavers, daar is de Inspectie (IGJ) voor. Alles wat binnenkomt bij het meldpunt melden we dan ook bij de Inspectie. Zij zijn degenen die handhaven op misstanden in de geneeskundige zorg. We kaarten natuurlijk wel problemen aan in de gesprekken die we voeren met Inspectie, artsen en andere belanghebbenden.

Ben je bang voor filler bijwerkingen? Deze DNA test bepaalt je risico

 

injectie

Er komen nog wel eens riskante producten op de markt, zoals bijvoorbeeld de hyaluron pen, waarmee met name beautysalons adverteren. Het is een goedkopere behandeling dan fillers bij een cosmetisch arts, maar met aardig wat risico’s. Komen jullie tegen dat soort producten en behandelingen ook in actie? 

Marguerite: Nee. Het is niet aan ons om dat soort producten te beoordelen. Daar zijn andere instanties voor. We zijn tenslotte geen overheidsinstantie. Maar we signaleren wel en praten er natuurlijk wel over en melden behandelingen door uitvoerders die niet bevoegd en bekwaam zijn bij inspectie. We communiceren ook dat wij, als vereniging, ons aan de regels houden en we het niet verstandig vinden als mensen zich daar niet aan houden.

Heeft de NVCG richtlijnen om met name jonge mensen die erg drastische behandelingen willen tegen zichzelf te beschermen? Op social media als Instagram zie je steeds vaker jonge mensen die tamelijk extreme behandelingen hebben laten doen: gigantische lippen, enorme jukbeenderen, geen zichtbare poriën meer. In absolute getallen gaat het natuurlijk om een kleine groep, maar het lijkt me toch een zorgelijke ontwikkeling. 

Marguerite: Ik begrijp wat je bedoelt. De bij ons aangesloten artsen  zijn ervaren en deskundige cosmetisch artsen die hun vak serieus nemen en precies weten waar ze mee bezig zijn. Ze hebben kennis van het hele gezicht, en adviseren vanuit hun expertise ook als niet behandelen beter is.

Veel praten om elkaar scherp te houden

We praten onderling veel over wat er goed gaat, waar we tegenaan lopen en wat er beter moet. We gaan onderling de discussie aan en zo houden we elkaar scherp, ook op dit vlak.

Speciale opleiding tot KNMG arts

We zijn ook blij dat we nu de tweejarige opleiding Cosmetisch arts KNMG hebben. We stellen onderling eisen, we beoordelen elkaar voortdurend en hebben jaarlijks nascholingen.

Natuurlijk zijn er smaakverschillen tussen cosmetisch artsen. Niet iedereen vindt het zelfde mooi, schoonheidsidealen kunnen verschillen. Maar het beschermen van mensen vinden we heel belangrijk. We blijven daarom inzetten op medische veiligheid.

Ben je bang voor filler bijwerkingen? Deze DNA test bepaalt je risico

 

botox

Moet iemand van tweeëntwintig die een behandeling met Botox wil naar huis gestuurd worden?

Marguerite: We volgen de wettelijke richtlijnen en dat betekent dat we mensen vanaf achttien jaar mogen behandelen. Dat betekent echter niet dat we iedereen die een behandeling wil die ook maar meteen krijgt, daar zijn we het onderling wel over eens.

Het is echt niet even een prikje halen….

Consumenten en de media zien het ook vaak verkeerd. Het is niet even een prikje halen. Het is niet ‘even mijn lippen laten doen’. Het is een medische behandeling. En bij een medische behandeling hoort een diagnose, hoort een assessment.

Gaat het om een reëel probleem?

Een goede cosmetisch arts praat eerst met een cliënt, zoekt eerst uit wat het probleem is, waarom iemand een behandeling wil. Je moet onderzoeken of het om een reëel probleem gaat. Het gebeurt regelmatig dat iemand op het spreekuur komt en je daar een half uur mee praat om vervolgens geen behandeling te doen. Soms is niets doen beter voor de cliënt. Of je stelt bijvoorbeeld voor om het een jaar aan te zien en dan kijken of iemand nog steeds een behandeling wil.

Mensen hebben niet altijd een reëel beeld van zichzelf, ze zien zichzelf door een vergrootglas.

Mensen goed informeren en begeleiden is een belangrijk onderdeel van wat we doen. Tijdens de opleiding leren we artsen dat ook, het is niet alleen leren prikken en met lasers omgaan, je leert ook hoe je een consult moet doen.

Als iemand komt om ‘even de lippen te laten doen’, dan dien je als arts je af te vragen of dat reëel is, je moet naar het hele gezicht kijken en daar met de cliënt over praten. Mensen hebben niet altijd een reëel beeld van zichzelf, ze zien zichzelf door een vergrootglas. Daar moet je als arts rekening mee houden.

Natuurlijkheid staat voorop

Annemieke: We zeggen het ook op onze website: we willen mensen er op een natuurlijke manier jonger en gezonder uit laten zien. Dat is ons doel. En dat betekent ook dat je als arts mensen objectieve informatie over de plussen en de minnen van een behandeling geeft. Zodat ze zelf afwegingen kunnen maken en tot een goede keuze kunnen komen. Een goede cosmetisch arts kijkt naar het hele gezicht en legt alles goed uit aan de cliënt.

We willen mensen ook helpen bij het kiezen van en bevoegde en bekwame arts, dat is een arts geregistreerd is als cosmetisch arts KNMG.

Er is een wirwar aan behandelingen en behandelaars – kies voor NVCG artsen

Er wordt een wirwar van behandelingen aangeboden, er is een wirwar aan behandelaars, er is een wirwar aan technische termen. Voor een consument is dat niet altijd duidelijk. Wij willen mensen helpen de weg te vinden naar een bekwame cosmetisch arts. Dat blijft één van de belangrijkste pijlers van de NVCG.

Bekijk ook dit video interview om overbehandeling tegen te gaan – door holistisch te behandelen:

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook