Ga in je kracht staan, omarm je zelf, je bent mooi zoals je bent….

07:35 - 04:33
luistertijd 07:35 - leestijd 04:33

Het ging deze Kerstdagen als een lopend vuurtje door ons land, althans bij hen die er  interesse in hebben: fitgirl, auteur van boeken als Mijn Killer Body, en actrice Faya Lourens heeft op 24 december haar borstimplantaten laten verwijderen. Ze postte het op Instagram en vertelde er openhartig over op haar blog. Faya is de hekkensluiter van het rumoerige borstimplantaatjaar 2021, waarin de documentaire Moordtieten de druppel was die vele vrouwen in Nederland deed besluiten hun implantaten te laten verwijderen. Inmiddels lopen er wereldwijd grote rechtszaken tegen producenten van borstimplantaten waaronder tegen Allergan – ook vanuit Nederland, aangezwengeld door het Clara Wichmann instituut.

Het is gedaan met de neptiet, om het even oneerbiedig te zeggen.

Ook Radar besteedde er het afgelopen jaar regelmatig aandacht aan, en deed dat al eerder met de uitzendingen rond Implantfiles, waarbij journalisten wereldwijd in de materie gezondheidsondermijnende implantaten dook ( van liesmatten tot borstprothesen). En BeautyJournaal besteedt al meer dan acht jaar (!) aandacht aan de problematiek, samen met plastisch chirurg Frank Niessen.

Breast Implant Illness

Vrouwen kunnen erg ziek worden. Alle prothesen zweten helaas partikels siliconen uit. Ook de watergevulde, want die hebben ook een siliconen omhulsel. Decennialang werd gezegd dat siliconen prothesen onoplosbaar waren, maar niets is minder waar. Dat staat nu echt wel onomstotelijk vast. Als er nog een arts of een kliniek beweerd dat  dit niet zo is, is dit leugenachtig en de medische geneeskunde onwaardig. Het immuunsysteem raakt permanent overprikkeld en dit leidt tot een cascade aan lichamelijke en mentale klachten. Vaak lijken ze op overgangsklachten. Nu is er mede dankzij Corona vaccins onlangs wel bekend geworden dat immuunprikkelende situaties het hormoonsysteem uit balans kan brengen.

Lange wachtlijsten

Het is een verdrietige situatie. In Facebookgroepen ontstond paniek onder vrouwen en er kwam een run op klinieken om ze te laten verwijderen. De wachtlijsten zijn lang. Vrouwen zoeken naar  mogelijkheden voor vergoeding en regelmatig lukt dat als de ziekmakende problemen maar ernstig genoegd zijn. Er zijn internisten in Nederland die in staat  zijn om ‘breast implant illness’ aan te tonen en dat helpt om het als verzekerde zorg eruit te laten halen. Overigens is niet zo, dat iédereen klachten krijgt.

Nog verdrietiger voor vrouwen met borstkanker

Nog triester is het voor vrouwen na borstkanker. De afgelopen jaren was het een koud kunstje voor oncologisch chirurgen om de vaak miniscuul kleine borstkanker cellen die verspreid door een borst zaten als een complete amputatie (wel met huid- en tepelsparing) te verwijderen. Grote stappen, snel thuis, want met  een borstimplantaat erin was je weer helemaal het spreekwoordelijke vrouwtje. Hoppeleteetje, volgende patiënt.

Nu kwamen daar ook al heel veel problemen voor omdat inkapseling van een implantaat in een lege, alleen door huid omgeven borst, heel snel optreedt, met alle ellende van dien. Ook vrouwen met borstkanker denken nu wel twee keer na voordat ze zich implantaten laten aanpraten, en kijken naar andere opties.

De redding: lipofilling – mits je vet hebt

Gelukkig zijn er nieuwe mogelijkheden: voor de esthetische en de medische omstandigheden. Lipofilling, met lichaamseigen vet. Feit is wel: je moet voldoende vet hebben. Aardig wat vrouwen die om esthetische redenen ooit voor implantaten kozen deden dat omdat ze klein van stuk zijn en weinig borstvorming hebben. Deze vrouwen hebben gemiddeld ook weinig lichaamsvet.

Niet vergoed

Wie dat wel heeft, is gezegend. Een borst kan weer aangevuld worden nadat het implantaat eruit is met lipofilling en leeggehaalde borsten na borstkanker kunnen nu zelfs compleet gevuld worden met lipofilling. Hiervoor heb je wel 5 (!) liposucties nodig en dus fillings en de verzekering betaald die slordige tienduizend euro die dat  kost nog niet, je moet mee doen aan een onderzoeksprogramma – en je begrijpt het al – dat zit  tot de nok toe gevuld! Verzekeraars moeten in 2022 ECHT met  complete vergoeding voor borstkanker vrouwen over de brug komen!

Wat een grandioze oplossing: fatbanking!

Inmiddels is er ook een prachtige methode – mits je genoeg vet hebt – om dat vet op te laten slaan en later te laten gebruiken door je plastisch chirurg. Dit heet fatbanking. Zo kun je met minder liposucties toch een goed gevulde borst krijgen, omdat je vet uit de vetopslagbank laat halen. Hoera!! Zeker ideaal voor vrouwen na borstkanker. Echter wordt dit nog niet vergoed, maar, hoe meer vrouwen hierom gaan vragen en het aankaarten bij hun plastisch chirurg hoe groter de kans is dat dit ook eens in het pakket komt. Zo gaat het met alles – zeker bij borstkanker, en zeker nu implantaten taboe worden.

Testen op een risico voor complicaties

Mocht je toch dolgraag implantaten willen, dan hebben we nog een klein maar goed nieuws voor jou. We informeerden onlangs al over een genetische HLA test om het risico van ontstekingen bij fillers te verkleinen – zeker als je onderliggende ziekten hebt, nu, deze test komt binnen afzienbare tijd ook beschikbaar voor borstimplantaten!

Dat betekent niet dat je borstimplantaten ineens geen problemen meer geven, maar er kan een risico inschatting gemaakt worden of jouw immuunsysteem gevoeliger is dan dat van anderen voor lichaamsvreemde materialen.

Je kunt hier zelf de HLA test bestellen als injectables test

 

Kleine beetjes helpen, niet waar?

Ondertussen hopen we vurig dat we terug gaan naar een wereld waarin het weer volstrekt gewoon is om je eigen natuurlijke borst te accepteren. Dat we borsten in alle soorten en maten accepteren. Dat we ons lichaam liefhebben zoals het is. Het leven is niet zo maakbaar als we zouden willen. Hou van jezelf. Hou van je gezonde lichaam. Het is een prachtig vervoersmiddel om jou door het leven te leiden, en plezier te maken. Compromitteer dat niet.

Om nog even wat woorden van Faya aan te halen uit haar blog: ‘Ik heb geen borsten nodig om gezien te worden. Ik kan mijzelf zien en vrouwelijk vinden zonder borsten. Dat is hoe ik er nu in sta. Hier moest ik me de afgelopen weken even doorheen worstelen. Daarom weet ik nu ook waar het verlangen naar grote borsten vandaan kwam. Ik ben dat kleine meisje gaan vertellen dat ze mooi is zoals ze is. Ook met haar eigen cup maat.’

LOVE TO SELF, GIRLS

 

Lees ook