Soms worden okselklieren verwijdert, maar meestal niet, en dit is de reden..

02:12 - 01:19
luistertijd 02:12 - leestijd 01:19

Veel vrouwen laten momenteel hun borstimplantaten verwijderen. Borstimplantaten hebben van nature de neiging microkleine deeltjes siliconen uit te zweten, maar ze kunnen ook scheuren. Het materiaal wordt door de jaren heen poreus in het lichaam. Deze deeltjes komen in het kapsel rond het borstimplantaat terecht maar kunnen ook in de okselklieren komen. Dit is geen prettige gedachte. Is er een mogelijkheid om ze eruit te krijgen?

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen vertelt:

‘Bij sommige vrouwen is aangetoond dat er siliconen in de okselklieren zitten. Dat kan worden aangetoond bij implantaten die een scheur hebben, maar ook bij implantaten die intact zijn, dus kleine deeltjes ‘uitzweten’.

‘Of je van deze deeltjes systemische klachten krijgt weten we niet, want er zijn patiënten met en zonder siliconen in de oksel én met en zonder klachten, maar ook net andersom.

‘In het algemeen zijn we terughoudend met het verwijderen van okselklieren door de complicaties van lokale ontsteking, pijn en het krijgen van een dikkere ‘oedeem’ arm. Daarnaast heb je de klieren nodig om de siliconen en andere afvalstoffen af te voeren.

‘Maar heb je pijnklachten van een groter geworden okselklier dan is het verwijderen daarvan wel aan te raden. Overigens zou ik eerst de implantaten verwijderen en geen nieuwe terugplaatsen en daarvan eerst het effect op de lymfeklieren afwachten. Ze kunnen daarvan kleiner worden en minder klachten geven, is mijn ervaring.’

Lees ook:

Lees ook op BeautyJournaal:

Lees ook