Wat kan het probleem zijn, en hoe is het te verhelpen. Specialisten geven antwoord + shoptips!

09:37 - 05:46
luistertijd 09:37 - leestijd 05:46

Wij weten dit al jaren omdat we vaak vragen kregen van lezers over problemen aan de hoofdhuid. Het is gek eigenlijk, het is jarenlang een totaal onderbelicht topic geweest in beauty communicatie. Gelukkig keert het tij, want steeds meer merken komen nu ook met speciale kalmerende producten voor de hoofdhuid. En we verklappen je wat al jarenlang de favoriet op de BeautyJournaal redactie is;-)

Onlang kregen we een persbericht binnen van de kappersvereniging Anko waarin staat dat 54,9% van de Nederlanders  haar- of hoofdhuidproblemen heeft, of heeft gehad. Uit onderzoek blijkt dat bij bijna 13,2% van hen deze problemen ontstaan of verergerd zijn door de coronacrisis.

Corona stress effect

Bij mannen zijn de haar- en hoofdhuidproblemen sterker toegenomen tijdens de coronapandemie: de stijging is 14,9% bij de mannen en 11,9% bij de vrouwen.

Jeuk en eczeem, haaruitval

Jeuk, eczeem en zelfs haaruitval zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door stress, maar op hun beurt ook stress veroorzaken. Gespecialiseerde haarwerkspecialisten kunnen veel betekenen. Want er zijn goede behandelingen voor haar- en hoofdhuidproblemen. Maar uit onderzoek het onderzoek van Anko blijkt ook dat veel mensen niet weten waar ze met hun problemen en vragen terecht kunnen.

Haarwerkspecialisten hebben ook behandelingen voor je hoofdhuid

We hebben in Nederland een netwerk van erkende haarwerkers die mooie haarstukken maken voor mensen die hun haar verliezen door medische behandelingen als chemo, of door een ziekte als Alopecia.

Willeke Pietersma, voorzitter van de Anko sectie Haarwerken: “Er is zoveel mogelijk qua preventie van haaruitval en het oplossen van problemen, maar helaas weet nog niet iedereen dit. Uit ons onderzoek blijkt dat 69,5% van de Nederlanders niet weet dat je bij haar- en hoofdhuidproblemen voor een deskundig advies naar een erkende haarwerkspecialist kunt gaan.”

Samenwerking met dermatologen

Onlangs ontwikkelden Willeke Pietersma en dermatologe Annemie Galimont voor de Anko een online opleidingsplatform, speciaal voor haarwerkspecialisten. ‘Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor haarproblematiek, want het is een beladen onderwerp,’ vertelt dermatologe Annemie. ‘Mensen krijgen snel een stigma en vaak zie je ook psychosociale problematiek.’

In Nederland vind je maar liefst 350 erkende haarwerkspecialisten. Zoek er hier een in jouw regio.

Hans van Montfort Esthecin

Dr. Hans van Montfort

Haaruitval door stress merk je vaak 3 maanden later pas

Arts en ontwikkelaar van een heel goed haarproduct, Hans van Montfort vertelde ons 1,5 jaar geleden al dat Corona voor heel veel haarstress zou kunnen gaan zorgen. Niet alleen door de vrijheidsbeperkende maatregelen, maar ook wanneer je de infectie zelf doorstaat.

Van Montfort: ‘Veel stress kan na verloop van 2-4 maanden leiden tot vermeerderd haarverlies. Dit heet in vaktaal “telogeen effluvium”. In deze situatie hebben de haren niet meer de kracht om vanuit de rustfase weer in de groeifase te komen.Omdat dit voor veel mensen beangstigend is, leidt dit fenomeen opnieuw tot stress. We verwachten daarom dus een toename van dit telogeen effluvium. Vaak gaat dit vanzelf over, maar zeker niet altijd.

‘We zien nu hoe belangrijk het is om een gezond afweersysteem te behouden. Dit werkt voorkomend op de meeste ziektes en kan bij een besmetting de symptomen verminderen. We kunnen ons systeem ondersteunen door ons te houden aan de leefregels van het gezonde verstand.

Gebruik je gezonde verstand, laat je niet verleiden door marketinghypes

Van Montfort vindt dat we nuchter moeten blijven, maar wel adequaat naar bepaalde voedingsmiddelen moeten kijken. “Eet gewoon afwisselend en gebruik voldoende gezonde vetten (omega 3 vetzuren). Het slaaphormoon melatonine zou een beschermende werking hebben. Zorg daarom voor voldoende nachtrust en kijk niet te veel op het beeldscherm.

Antioxidanten

‘Ten slotte rijst de vraag hoe je jezelf extra kan beschermen, zeker als je veel in contact komt met de klanten in de salon. Ik ben er van overtuigd dat we ons immuunsysteem extra kunnen ondersteunen met goede supplementen. Zelf gebruik ik naast andere supplementen een van de sterkste antioxidanten uit de natuur: Astaxanthine, een supplement uit bepaalde algen. In ons laboratorium testen we dit in combinatie met andere ingrediënten voor de behandeling van huid- en haarproblemen.

Van Montfort ontwikkelde Esthecin. Het is de moeite waar meer over dit haarmiddel te lezen.

Maar wat doen we aan jeuk!?

Dermatologe Harma Stenveld interviewde ik in 2015 al over dit grote probleem, en het werd een van de best gelezen artikelen op BeautyJournaal ooit. Harma: ‘In de meeste gevallen worden de klachten, zoals jeuk, pijn of schilfering en roodheid, veroorzaakt door eczeem, ontstoken haarzakjes, psoriasis of een gistinfectie, in reactie met haarverzorgingsproducten.

Dit betekent dus dat er al een probleem is (een huidaandoening, al dan niet al herkend), en dat kan verergerd worden door cosmeticagebruik. Klachten door louter het gebruik van bepaalde haarverzorgingsproducten komt relatief weinig voor, zegt ze. Nou, gelukkig maar!

We zetten nog even wat ‘leuke’ feiten op een rij:

Shoptips bij een jeukerige hoofdhuid!

Eucerin HoofdhuidbehandelingBij een droge hoofdhuid is het belangrijk om deze te verzorgen met milde producten die de huid zo min mogelijk uitdrogen en de schilfers verminderen. Probeer de Capillaire Shampoo en Hoofdhuidbehandeling van Eucerin eens onder de douche. Deze shampoo bevat 5% urea die de droge huid aanpakt. Ureum bevordert de opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller.

Voor baby’s met berg en schilfers kun je LOYON gebruiken. Dit product is mild voor de babyhuid, maar effectief bij een droge huid en berg. Loyon bevat dicaprylyl carbonaat en dimeticonen. De combinatie van deze beide stoffen geeft LOYON een lage oppervlaktespanning en hoge kruip- en loyonspreidingseigenschappen. De lotion laat zich hierdoor gemakkelijk aanbrengen en zorgt ervoor dat schilfers op een milde manier worden losgemaakt.

De behandeling van roos

Roos of seborrhoïsch eczeem wordt vaak verergerd door lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Wanneer de lucht erg droog is, kan de hoofdhuid namelijk uitdrogen en dat versnelt de aanmaak en afstoting van huidcellen (schilfering). Vooral in de wintermaanden (droge kou buiten, droge lucht door de centrale verwarming binnen) kan dit leiden tot een flinke jeuk. Zonlicht geeft vaak een verbetering. Ook is het goed om te weten dat haarverzorgingsproducten, zoals gel, mousse of haarlak, geen invloed hebben op roos.

Let wel goed op met zeepresten. Als er zeepresten achterblijven op de hoofdhuid kunnen die de hoofdhuid flink irriteren wat de schilfering weer versnelt. Was je haar daarom met een milde of pH-neutrale shampoo. Het masseren van de hoofdhuid vermindert de schilfering. Spoel de shampoo tevens altijd goed uit.

 

SelsunVoor een droge huid, zoals bij roos en schimmel, kun je ook kiezen voor de Selsun Suspensie. Selsun bevat seleensulfide. Seleensulfide behoort tot de groep geneesmiddelen die antimycotica worden genoemd. Dit zijn geneesmiddelen die schimmelziektes tegengaan. Seleensulfide zit ook in Vichy Dercos Antiroos Shampoo. Deze shampoo bevat naast seleensulfide ook salicylzuur ter verwijdering van de schilfers. Een shampoo met zinkpyrithion is ook een mogelijkheid.

 Op recept

Ketoconazolshampoo (receptplichtig) is een product om de pityrosporon gist zelf uit te schakelen. Bij aanhoudende jeuk kan soms ook tijdelijk een corticosteroïd-houdende lotion worden voorgeschreven.

De behandeling van psoriasis op de hoofdhuid

Aangezien crèmes en zalven niet geschikt zijn om de behaarde huid te behandelen wordt psoriasis op de hoofdhuid met andere producten behandeld dan psoriasis van de huid. Bij een droge behaarde huid wordt er bij voorkeur gebruikt gemaakt van emulsies of lotions. Aan de emulsie wordt vaak een schilfer oplossende stof toegevoegd. Het verwijderen van de schilfering is heel belangrijk, omdat deze een fysieke barrière kunnen vormen voor de werkzame bestanddelen. De bestanddelen moeten namelijk wel kunnen doordringen tot op de huid.

Voor behandeling van psoriasis van de behaarde hoofdhuid wordt vaak een corticosteroïd bevattende shampoo gebruikt ten einde het ontstekingsproces te remmen. Deze wordt na 15 minuten intrekken op droog haar als een shampoo uitgewassen. Voor psoriasis op het behaarde hoofd is ook een speciale gel ontwikkeld (Xamiol ®) waarin betamethason (corticosteroïd) en calcipotriol gecombineerd zijn. Corticosteroïden en calipotriol zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Lees ook