Sandy heeft in plaats van 2 nu maar 1 liposuctie operatie nodig om volle borsten te krijgen

10:43 - 06:25
luistertijd 10:43 - leestijd 06:25

Nu de vraag naar implantaten voor een borstvergroting of reconstructie na borstkanker vanwege de problemen rondom implantaten afneemt, komt er steeds meer aandacht voor het vullen van de borst met lichaamseigen vetweefsel. Lipofilling dus. En daarvoor moet je eerst vet oogsten via een liposuctie. Vaak heb je daar meerdere operaties voor nodig. Met fatbanking laat je vet opslaan voor later gebruik. Dat scheelt extra liposucties, en kosten.

Je krijgt niet zomaar een cup D terug…

Lipofilling is een prachtige natuurlijke methode maar het vraagt wel meer inspanning. Je kan bijvoorbeeld niet ineens te grote volumes inbrengen, omdat het vet de neiging heeft niet te overleven als onvoldoende bloed de vetcellen kan bereiken. Vaker een kleine hoeveelheid injecteren geeft meer overleving van vetcellen dan in één keer heel veel. Er kan tegenwoordig tot zelfs een cupmaat D gemaakt worden met lipofilling.

Minder operaties, minder hersteltijd, meer borst!

Voor elke liposuctie is een operatie nodig waarbij je onder narcose gaat. Je hebt daarna een week of zes hersteltijd nodig waarbij je speciale strakke kleding draagt om het weefsel zich weer in een coherente structuur te laten herschikken. Er is nu een prachtige methode om in 1 keer meer vet te oogsten en dat te bewaren, zodat je minder van de ingrijpende liposucties nodig hebt! Fatbanking noemt men dat in het Engels.

De borsten van Sandy voordat er lipofilling plaatsvindt

Sandy gaat het laten doen

De 43-jarige Sandy ondergaat binnenkort een borstvergroting waarbij gebruik gemaakt wordt van fatbanking. In dit interview vertelt ze over haar wens en wat ze van de methode gaat verwachten. Maar we gaan eerst nog dieper in op de fatbanking-procedure.

Heel diep ingevroren in Engeland

Als de plastisch chirurg een liposuctie heeft gedaan, zal zij/hij een deel meteen gebruiken voor lipofilling. Het resterende deel wordt dus met de nieuwe fatbanking methode opgeslagen door Tissue and Cell Technologies in een special lab in Engeland (Sheffield). Het wordt ingevroren op -176 graden Celsius. Zodra de arts aangeeft het weer nodig te hebben, wordt dit met een speciale koerier en in ontdooide toestand (tussen de 0 en 25 graden Celsius) teruggebracht.

Extra info: in vetcellen zit niet alleen vet, maar ook groeifactoren, exosomen en stamcellen. Deze zijn heel nuttig voor behoud van de vetcellen maar ook voor behoud van het lipofilling resultaat – inclusief een mooie huid.

Niet te vergelijken met oudere methoden van vetopslag

Fatbanking is niet helemaal nieuw. In andere landen en werelddelen als Turkije, Midden-Amerika en Azië wordt het bijvoorbeeld ook al langer toegepast.

Echter is de procedure waarmee Tissue and Cell Technologies werkt, wel nieuw. Wordt in Turkije bijvoorbeeld voor fatbanking gebruik gemaakt van enzymen en chemicaliën voor het bewaarprocedé, Tissue and Cell Technologies doet dit niet.

Dick van Kalkeren

Dick van Kalkeren, de Nederlandse vertegenwoordiger van het Frans-Engelse bedrijf vertelt: ‘Die chemicaliën mogen het dan makkelijker houdbaar houden, ze zijn wel giftig voor het lichaam en bovendien houd je waarschijnlijk niet meer dan 10% vetweefsel over waar je nog iets mee kunt met lipofilling. Die manier is dus verre van ideaal.’

Goedgekeurde procedure

Van Kalkeren vervolgt: ‘Bij deze nieuwe methode, die ook goedgekeurd is door de Engelse Tissue Authority, wordt zeker 75 tot 85% behouden, met uitschieters naar 95%.’

Je kunt het ook laten verrijken

Vetweefsel is hoe dan ook kwetsbaar. Ook nu gaat er nog wat verloren door opslag, maar dat is maar tussen de 5 en 10%. Daarnaast zijn er mogelijkheden om het vetweefsel te laten verrijken, zo weten we. Daarover vertellen we je later meer. Eerst terug naar Sandy!

Als je je kleine borstomvang zat bent…

Sandy heeft vroeger op hoog niveau aan turnen gedaan en door het fanatieke sporten bleef haar borstomvang klein: een B-cup. Als jong meisje voelde ze zich daar ongemakkelijk onder. Vileine opmerkingen van jongens toen is ze nooit vergeten. Na haar zwangerschappen is de cup klein gebleven. Sandy droomt van leuke bikini’s zonder padding en lingerie met opengewerkt kant.

Implantaten een no-go

‘Ik heb de afgelopen jaren diverse afspraken met plastisch chirurgen gemaakt. Zowel mijn moeder als een vriendin hebben implantaten en zijn heel tevreden. Maar hoe meer je hoorde over de problemen met lekkages, hoe ongeruster ik werd. Bovendien twijfelde ik vaak aan het onechte effect van implantaten. Het past niet bij me, niet bij mijn levensstijl.

Waar de Corona-lockdowns al niet goed voor zijn geweest

‘Ik wist inmiddels al van de mogelijkheden met lichaamseigen vet maar ik dacht dat ik daarvoor te weinig vet zou hebben. Ik was heel slank, maar het toeval wil dat ik door Corona ben aangekomen. Ik ben 1.70 m lang en ik weeg inmiddels zo’n 72 kilo. Wat een geluk, want nu heb ik vet om te oogsten!’

Plastisch chirurg Frank Niessen gaat het doen

Sandy is onlangs geopereerd door plastisch chirurg Frank Niessen. Niessen werkt al vele jaren met lipofilling om borsten te vullen, hij haalt ook vele implantaten bij vrouwen eruit – en ziet ze echt opknappen daarna van alle klachten.

frank niessen

Plastisch chirurg Frank Niessen

‘Voor het beste resultaat heb ik nu maar 1 liposuctie nodig, in plaats van twee.’

De chirurg heeft vet geoogst van haar buik, de flanken en van haar dijen. Sandy is erg blij met de oplossing van fatbanking. Ze vertelt: ‘Omdat er vet wordt opgeslagen, kan ik ook meer volume krijgen in mijn borsten. In plaats van twee liposucties hoef ik er nu maar 1 voor dat resultaat. Ik hoop zelfs dat ik nog wat overhoud voor kleine correcties in mijn gezicht, zoals de neus-lippenplooi en rond mijn lippen en rond de ogen en in de kaaklijn. Ik vind het echt fantastisch dat dit allemaal kan met lichaamseigen vet.

Sandy kan waarschijnlijk een C cup krijgen. Enkele weken voor de de operatie was ze al bezig met het gezondheidsplan van dr. Niessen: het P2R plan met vitaminen, mineralen, aangepaste voeding en ontspanning.

Nieuw volume met je eigen lichaamsmateriaal

‘Het is gewoon perfect dat je volume kan creëren zonder implantaten. Dat je een borst houdt die helemaal van jou zelf is, zonder lichaamsvreemd materiaal. Ik kijk echt uit naar het eindresultaat. Ik ben super gemotiveerd.’

Voor borstreconstructie en voor een ‘gewone’ vergroting

Met fatbanking zijn er twee opslagmogelijkheden, afhankelijk van het doel: een esthetische borstvergroting, of een borstreconstructie na een amputatie door borstkanker. Dick van Kalkeren spreekt in jargon over ‘groot-volume vet oogsten (onder de merknaam “Regenerys XL”) of esthetisch vet oogsten onder de merknaam “Regenerys ml”.

Even technisch: zoveel ml wordt er geoogst en opgeslagen

‘Bij Regenerys XL (vooral gebruikt bij een borstreconstructie na amputatie of een grotere esthetische borstvergroting) wordt er bijvoorbeeld 1.000 ml geoogst. Stel, tegelijk met de liposuctie van deze 1.000 ml wordt er direct 2 x 200 ml ‘vers vet’ teruggeplaatst in de borst; blijft over 600 ml. Dit volume wordt naar Sheffield gestuurd voor opslag. Er kan dus in dit geval 600 ml uitgeleverd worden (bijvoorbeeld 2 x 2 x 150 ml).

‘Een voorbeeld voor een esthetische toepassing (dus Regenerys ml) kan als volgt zijn: de chirurg oogst met liposuctie 250 ml. Tien jaar lang krijgt de patiënt 1 x per jaar 25 ml terug voor gebruik in het gezicht, de handen, decolleté, de schaamlippen, of wat dan ook. Wat je ook kunt doen (en wat dus ook veel gebeurt) is dat je iets meer oogst, en dat je dat door ons laat “verrijken” met stamcellen en groeifactoren.

Wat kost het dan?

De kosten worden bepaald door enkele factoren: het volume van het op te slaan lichaamsvet, het aantal teruggaven (re-injections), de duur van de opslag en of er bijzondere wensen zoals verrijken van het vet zijn. Denk in ieder geval aan een paar duizend euro voor verzending, verwerking en opslag. De fatbanking methode wordt nog niet vergoed.

Zeker bij reconstructie bespaar je veel geld en downtime

Dick van Kalkeren legt uit: ‘Bij de Regenerys XL patiënt zijn 2 lipofilling re-injections ingecalculeerd. Als je geen gebruik zou maken van fatbanking zou je 2x een extra liposuctie nodig hebben. De kosten voor een OK bij een liposuctie liggen gemiddeld bij 1500 euro, dus in totaal 3.000 euro. Dat zijn de meerkosten.

‘Bovendien betekent driemaal liposuctie (de eerste keer plus de 2 re-injections) ook driemaal narcose, hersteltijd, ongemak. Ook wordt het na de eerste liposuctie veel moeilijker om een volgende keer op dezelfde plek nog vet te vinden, en moet je dus vet van andere plekken op het lichaam weghalen. Daarnaast vragen die meerdere liposucties ook meer bezetting in het ziekenhuis van schaarse dingen als operatiekamer, bedden en personeel.

‘Fat banking is, als je alles rekent, vaak geen eens duurder. Zeker als het om een grote reconstructies na borstkanker gaat, waarbij er een hele serie re-injections (lipograftings) volgt, waarbij één of twee borsten moeten worden gereconstruceerd met lichaamseigen vet.’

Altijd je eigen vet en stamcellen bij de hand voor het geval dat….

Van Kalkeren vindt het een hele interessante techniek, en wij trouwens ook! Hij vertelt tot slot nog: ‘Je kunt je eigen lichaamsvet minimaal 7 jaa,r maar mogelijk straks al tientallen jaren laten opslaan. Het vet en de stamcellen kun je dan inzetten voor tal van andere issues: van haarfollikelgroei tot aanpak bij gewrichts- en spierproblemen, bij littekenherstel en brandwonden. Ik noem het eigenlijk een ‘bio-assurantie:  je verzekert jezelf ervan dat je het gehele leven met je eigen goede vet en stamcellen vooruit kunt.’

Over enkele maanden laten we je weten hoe de borsvergroting van Sandy is gegaan. Met haar ervaringsverhaal en foto’s!

 

Lees ook