Er worden in Nederland jaarlijks zo’n 140.000 behandelingen met fillers gegeven, bijna allemaal met hyaluronzuur. Het is een tijdelijke filler om volume te geven aan het gezicht. De filler is meestal binnen 1 tot 2 jaar opgelost. Er zijn weinig complicaties en over het algemeen zijn de complicaties goed op te lossen en van niet […]

06:28 - 03:53
luistertijd 06:28 - leestijd 03:53

Er worden in Nederland jaarlijks zo’n 140.000 behandelingen met fillers gegeven, bijna allemaal met hyaluronzuur. Het is een tijdelijke filler om volume te geven aan het gezicht. De filler is meestal binnen 1 tot 2 jaar opgelost. Er zijn weinig complicaties en over het algemeen zijn de complicaties goed op te lossen en van niet blijvende aard.

Er zijn echter ernstige complicaties die van blijvende aard kunnen zijn, waarbij het eigen afweer system extreem reageert op de filler met afstotingsreacties. Er zijn verschillende onderzoeken die de kans op het krijgen van deze afstotingsreacties variërend inschatten van 0,4% tot 4%.

Val je door je DNA in de risicogroep, dan heb je een hoge kans

Deze afstotingsreacties kunnen onder andere ontstekingen veroorzaken, waardoor het nodig kan zijn een filler te verwijderen. Omdat dit in het gezicht gebeurt, kan dit leiden tot lelijke littekens.

Er is nu een test uitgebracht waarmee je kunt zien of jij een genetische aanleg hebt voor een verhoogd risico op deze ernstige complicaties. Val je door je DNA in de risicogroep, dan heb je een grotere kans dat je ze ook krijgt. Bsure Medical, het bedrijf dat de speciale test ontwikkeld heeft, is een samenwerking tussen Spaanse en Nederlandse artsen.

Bestel de test hier zelf online

 

Complicaties in het gezicht moeizaam te herstellen

Het aantal patiënten met complicaties in Nederland is niet geheel duidelijk. Het aantal patiënten dat zich op het complicatie spreekuur in het Erasmus MC meldt ligt jaarlijks rond de 500 en dat is op zich niet veel, maar als je mondiaal kijkt, en weet dat er 40 miljoen fillers per jaar worden gezet, kan de complicatie schade toch aardig oplopen.

Bovendien is het vermoeden dat er meer afstoting gerelateerde complicaties zijn die echter niet worden gemeld bij cosmetische klinieken of artsen omdat deze reacties vaak pas vele maanden of jaren na de behandeling optreden en daarom niet worden geassocieerd met de fillers.

Het punt is dat deze ernstige complicaties onder andere daar gebeuren, waar het is ingespoten: in je gezicht. Dit kan lelijke verminkingen opleveren die maar moeizaam te herstellen zijn.

Je HLA-type, je genetische aanleg, moet het uitwijzen

Iedereen heeft specifieke immuuncel receptoren (HLA) aan de buitenkant van de cellen. Je hebt daarvan verschillende combinaties die per persoon kunnen verschillen.

De test is erop gericht om uit te vinden welke genetisch aanleg je hebt voor deze receptoren.  Een bepaalde combinatie kan erop duiden dat je een verhoogd risico op complicaties loopt.

In Spanje werd door internist en expert in immuun ziektes Prof. Dr. Jaume Aliotas-Reig ontdekt dat patiënten die bij hem binnenkwamen met klachten een combinatie van twee specifieke HLA receptoren op hun cellen hadden. HLA-receptoren laten zien hoe jouw immuunsysteem is opgebouwd.

Om tot de juiste inzichten te kunnen komen, werkte de internist met biopten. Van huidflaps, kapsels, bacteriën tot spierweefsel. Hij is de groepen met echte ontstekingen gaan vergelijken met groepen die nauwelijks of geen ontstekingen hadden.

Bestel de test hier zelf online

 

Zeldzaam

De combinatie van de specifieke HLA-typen komt maar bij 1,3% van de mensen voor. Maar zij die het hebben, blijken dus ook een veel grotere kans op complicaties te hebben. In de onderzoekspopulatie had maar liefst 84% van de mensen met de HLA combinatie genoemde ernstige complicaties.

De ontdekking van dit test middel werd gepatenteerd door het Spaanse onderzoek centrum VHIR, van het academisch Ziekenhuis Vall D’Hebron (Barcelona), waar Prof. Dr. Jaume Alijotas werkzaam is. Via onze onderzoeksartikelen over ASIA borstimplantaat syndroom(tegenwoordig breast implant illness genoemd) op BeautyJournaal zijn ze ook met Nederlandse artsen in contact gekomen die zich met complicaties rond fillers en borstimplantaten bezig houden.

Gezamenlijk is er een compleet nieuw onderzoek opgezet, en wat men in Barcelona had gevonden is er bij het Nederlandse team ook uit gekomen.

Het doel is preventief

De speciale HLA-test geeft mensen de ruimte om beter te kunnen bepalen of ze wel of geen fillers moeten nemen. Hoe laag het risico ook is, als je wel in de risicogroep zit, is de kans behoorlijk groot. Het werkt dus preventief.

Zelf wangslijmvlies afnemen

De test is een DNA- test waarbij wangslijmvlies wordt afgenomen. Je kan zelf zo’n test kopen en zelf uitvoeren en opsturen. De resultaten ervan worden doorgestuurd naar je cosmetisch arts, die jou dan de uitslag geeft. De uitslag mag alleen door een arts gegeven worden.

Wellicht kan dit in de toekomst ook via je huisarts, maar voor nu krijg je de keuze om de uitslag via een aantal klinieken te krijgen die samenwerken met Bsure Medical. De Europese regelgeving verbiedt dat je als patiënt zelf je testuitslag mag beoordelen.

Bestel de test hier zelf online

 

Wellicht ook meer inzicht in borstimplantaatproblemen

De nieuwe inzichten gaan overigens ook gebruikt worden om vrouwen te onderzoeken die klachten hebben door borstimplantaten. Een substantieel deel krijgt geen klachten, maar een ander deel wel. Het is belangrijk om uit te gaan zoeken hoe dit kan.

Waarom is de een gevoeliger voor het dragen van siliconen implantaten dan de ander? Heeft dat ook te maken met het immuunsysteem en is er een relatie met bepaalde HLA receptoren?

Binnenkort op de markt

Een HLA-test om een verhoogd risico op ernstige fillercomplicaties aan te geven: een ja of nee, moet de uitslag aangeven.

Bestel de test hier zelf online

 

Lees ook:

Lees ook