Een botbreuk na je vijftigste kan zomaar een signaal van botontkalking zijn

03:16 - 01:57
luistertijd 03:16 - leestijd 01:57

Annegreet Vlug is internist en is gespecialiseerd in osteoporose in het Jan van Goyen Medisch Centrum en het OLVG in Amsterdam. In een video van de Dutch Menopause Society legt zij meer uit over de kans op botbreuken na de overgang en vertelt ze hoe je dit kunt voorkomen. 

De volledige video van Annegreet is hieronder te bekijken, maar we schrijven de belangrijkste punten in dit artikel voor je uit.

Osteoporose

Oestrogeen is heel belangrijk voor de botstofwisseling. Als er na de overgang een tekort is aan oestrogeen, komt osteoporose (botontkalking) veel vaker voor bij vrouwen. Het probleem is dat osteoporose leidt tot botbreuken. Dit komt best vaak voor. Bij mensen ouder dan 50 jaar wordt 80% van de botbreuken veroorzaakt door osteoporose.

Botbreuken komen zelfs vaker voor dan hartinfarcten, beroertes en borstkanker bij elkaar.

Dexa-scan

Het probleem met die botbreuken is dat de osteoporose vaak niet herkend wordt. Bij slechts 20% van de mensen met een botbreuk wordt er een Dexa-scan gemaakt om de osteoporose vast te stellen en vervolgens te behandelen. Het probleem daarvan is dat dit weer leidt tot nieuwe botbreuken. Het is zelfs zo dat bij een derde van de mensen met een heupbreuk, het jaar daarna een tweede breuk optreed. Als je kijkt over vijf jaar is dat zelfs bij de helft van de mensen met een heupfractuur het geval. 

lichaamsscan

Wervelfractuur

Hetzelfde geldt voor de wervelfracturen, een andere belangrijke osteoporose fractuur. Hierbij zie je dat bij 20% van de mensen een jaar na de wervelbreuk een nieuwe fractuur optreedt. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Mensen met wervelfracturen worden korter, ze krijgen pijn in hun rug en zijn minder mobiel. Dit leidt allemaal tot verminderde arbeidsproductiviteit, maar ook tot veel ellende voor mensen persoonlijk. 

Heupfractuur

Bij heupfracturen, die vaak op oudere leeftijd voorkomen, zijn de gevolgen nog ernstiger. ”Je ziet dat heel veel mensen in een verpleeghuis terecht komen, niet meer mobiel zijn en niet meer voor zichzelf kunnen zorgen,” zegt Annegreet. Een derde van die mensen gaat zelfs dood een jaar na de heupbreuk. Het is dus heel belangrijk om die breuken te herkennen en vervolgens te voorkomen.

botbreuken

Voorkomen

Er is een hele effectieve behandeling voor osteoporose waarbij bijna 70% van de botbreuken voorkomen kunnen worden. Dit is niet altijd voor iedereen nodig na de overgang, maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn van het risico op osteoporose en om je leefstijl eventueel aan te passen. ”Voldoende beweging, voldoende calcium en voldoende vitamine D. Op die manier kun je dat dus proberen te voorkomen,” zegt Annegreet.

Overigens, zo vullen wij zelf maar aan, is het verre van voldoende om alleen calcium en D in te nemen. K2 is onontbeerlijk voor een goede opname van het mineraal in de botten. Onthou dat maar.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook