Vooral extreem diepe lijnen moeten een waarschuwing zijn

04:30 - 02:42
luistertijd 04:30 - leestijd 02:42

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Voorhoofdrimpels. Hoe ouder je wordt, hoe duidelijker die horizontale lijntjes op je voorhoofd worden. Ze beginnen meestal boven de wenkbrauwen. Ontstaan door het veelvuldig optrekken van je wenkbrauwen, of gewoon omdat je vaak fronst. Ze wordt in de medische termen glabella lijnen genoemd. Omdat het juist het hele voorhoofdsgebied betreft, wordt de fronsrimpel er ook onder geschaard. Je weet wel, die verticale lijn tussen je wenkbrauwen.

Extreem diepe lijnen

Het is opmerkelijk, maar die lijnen hoeven niet alleen een teken van spierspanning te zijn, ze kunnen ook duiden op een lichamelijke aandoening: aan het hart en de vaten. Dan gaat het wel om extreem diepe lijnen.

Oorzakelijk verband aangetoond

Het gaat dan om aderverkalking. Dit een serieuze aandoening aan de vaten die het risico verhoogt op het krijgen van een hersenbloeding of een hartaanval. Uit onderzoek uit 2018 blijkt dat er een link is tussen diepe voorhoofdsrimpels en aderverkalking. Zowel de huid als het vaatstelsel zijn erg gevoelig voor oxidatieve stress en veranderingen in de collageen-huishouding. Diepe rimpelvorming kan zelfs een 10x verhoogt risico geven. Een goed oplettende arts kan dit signaleren en je dus helpen om dit verder uit te zoeken, maar wees zelf dus ook alert.

Dichtgeslibte vaten

De oorzaak is dat er zogenaamde plaques ophopen in de vaten. De vaatwanden worden stugger en zorgen voor een vernauwing. Op deze manier bereikt ook minder zuurstofrijk bloed de organen. Dit leidt ook tot een diepe rimpelvorming in de huid. De voorhoofdsspieren raken ook aangetast en functioneren minder soepel.

Ook genen spelen een rol

Maar laten we ook even teruggaan naar de gewonere oorzaken van voorhoofdsrimpels. De genetische component is groot: de ene mens ontwikkelt sneller en meer rimpels dan de andere. De ene mens veroudert sneller dan de andere.

De rol van hormonen

Dan zijn er hormonen die een rol spelen. Met name oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de hydratatie van de huid en de bloedtoevoer naar de huid. Het helpt de huid op een goede dikte te houden. Naarmate je ouder wordt en minder oestrogeen aanmaakt, zal de rimpelvorming toenemen.

Vrije radicalen

Vrije radicalen zijn ook pestkopjes in dit verouderings- en rimpelvormingsproces. Hoe meer je ze aanmaakt, onder invloed van stress, zonlicht en een ongezonde leefstijl, hoe sneller je  huid zal verouderen. Ook als je gevoelig bent voor glycatie, als gevolg van teveel glucose in het lichaam, zal dit bijdragen aan toenemende rimpelvorming op het voorhoofd.

Goede hydratatie, de rol van suppletie

Glabella rimpels ontstaan van nature tussen het 50ste en 60ste levensjaar. Goede huidverzorging (met antioxidanten, peptiden en hyaluronzuur), voldoende slaap en ontspanning, en suppletie zoals met omega-3 vetzuren en collageen, helpt de veerkracht van je huid te behouden. Probeer ook zo min mogelijk suiker te nuttigen. Suikerinname kan leiden tot kleine talloze ontstekingsreacties in het lichaam wat ook een trigger is voor versnelde veroudering.

Peeling en gezichtsyoga

Geef je huid regelmatig een goede peeling en gebruik zo vaak mogelijk zonbescherming. Het is ook heel interessant om te kijken naar gezichtsyoga, dit kan echt serieus werken, omdat het je leert spiertjes te ontspannen.

Stel vragen aan je cosmetisch arts

Laat je adviseren bij een goed opgeleide cosmetisch arts over de mogelijkheden met Botox en hyaluronzuur injectables. Om spiertjes te ontspannen en huid te vullen, daar waar dat nodig kan zijn.

Lees ook