Haarexperts vertellen meer over dit bijzondere ‘wondermiddel’

03:42 - 02:13
luistertijd 03:42 - leestijd 02:13

Online en in de bladen heb je er vast wel eens over gelezen: rijstwater als haargroeimiddel. Het rijstwater zou een natuurlijk middel moeten zijn om je haar te laten groeien, verstevigen en verzachten. Maar is dit slechts een vage beautyhype of gaan we straks massaal rijstwater maken? Radar deed hier onderzoek naar en in dit artikel lees je er alles over!

haargroei

Oude Japanse traditie

Net als het huidverjongende rijstmasker, waar wij enkele jaren geleden op BeautyJournaal al over schreven, is het rijstwater als haargroeimiddel afkomstig uit de Japanse cultzou rijstwater het haar van oudere vrouwen glad en sterk houden.

Opvallend is dat veel haarspecialisten nog nooit van dit ‘wondermiddel’ hebben gehoord. Misschien is het toch teveel een oud cultureel gebruik. Kappers zijn natuurlijk ook op de merken in salon gericht en krijgen vooral training over werkzame stoffen uit de fabriek. Toch zijn in kaalheid gespecialiseerde artsen ook niet overtuigd. japanse cultuur

Haarspecialisten aan het woord

Dr. Coen Gho, arts en specialist in haartransplantaties, ziet geen wetenschappelijke reden om te geloven in rijstwater als natuurlijk haargroeimiddel. “Je haarlengtes zijn dood materiaal. Wil je met stoffen, medicijnen of andere middelen de haargroei stimuleren, dan zou je die door de huid naar de haarwortelzakjes moeten brengen. Ontzettend moeilijk, want de huid is een van de beste barrières van het lichaam.”

haaruitval

Hormonale oorzaak

Arts Hans van Montfort, van het bekende haargroeimiddel Esthecin, beaamd dat. “Een gezonde, normale haargroei zal niet sneller gaan als er meer voedingsstoffen worden gegeven.” Tegen haarverlies werkt het niet, zegt hij. “Dat heeft meestal een hormonale oorzaak. De haarzakjes verzwakken dan door de inwerking van DHT (Dihydrotestosteron), dat door de omzetting van testosteron wordt aangemaakt. De meeste haargroeimiddelen bevatten daarom een DHT-remmer en dat heeft rijstwater niet.”

Inositol

Dat rijstwater je haar misschien verstevigt, kan volgens de artsen wel, maar het is zeker geen wondermiddel. In rijstwater zit Inositol, een vitamineachtige stof die je haar versterkt. Het wordt ook vaak aan haargroeimiddelen toegevoegd als een stimulans van het groeihormoon.

hoofdmassage

Hoofdmassage

Vitaminen en mineralen kunnen niet makkelijk of helemaal niet door de huid heen komen en daarom wordt het aangeraden ze in te masseren. De doorbloeding in de hoofdhuid wordt hiermee verhoogd, waardoor je, zo wordt beweerd, een verbeterde haargroei kunt krijgen. Het is alleen niet zeker of dat daadwerkelijk door de massage óf door het middel komt. Wetenschappelijk onderzoek kan dit tot op heden niet bevestigen.

Zelf rijstwater maken

Je haar zal niet groeien door rijstwater, maar het kan het er wel degelijk gezonder en mooier uit laten zien. Heb je bijvoorbeeld beschadigd haar en wil je het eens een kans geven? Dan kun je rijstwater gemakkelijk zelf maken.

rijstwater

Vul een pot met één deel (biologische) rijst in twee delen water. Roer dit tot je een melkachtige emulsie krijgt. Laat dit geheel nog een tijdje weken, aangeraden wordt minimaal 20 minuten, maar soms is het ook goed om het een dag te laten staan. Zeef de rijst vervolgens uit het water en gebruik dat overgebleven water om je haar mee te spoelen. Je kunt het ook een half uur tot een uur laten intrekken.

Meer lezen over rijstwater als haargroeimiddel? Lees dan het volledige artikel van Radar.

Lees ook:

beautyjournaal shop

Lees ook