Donkere huid? Brandwonden na het laseren van de bikinilijn? Mardge Pascaud weet raad!

03:01 - 01:48
luistertijd 03:01 - leestijd 01:48

We hebben een nieuwe lezersvraag ontvangen die in het teken staat van littekens na behandeling met een laser. Met behulp van huidexpert Mardge Pascaud beantwoorden we onderstaande lezersvraag:

Ik heb een brandwond gekregen door het laseren van mijn bikinilijn. Het litteken is even groot als een rozijn en heeft een zwarte kleur, zelf ben ik wel getint. Op mijn been zit ook een brandwond, deze is iets groter maar is meer bruin/rood/paars achtig. Wat is het beste om een litteken zo een intieme plek te voorkomen en te verzorgen?

scheren

Het antwoord van expert Mardge

Een brandwond na het laseren/ontharen van je bikinilijn is niet goed. Je geeft aan dat je een getinte huid hebt. Het risico op brandwondjes bij een getinte huid is groter dan bij een heel witte huid. Hoe donkerder de huid, hoe meer risico. Maar de behandelaar moet daar natuurlijk van op de hoogte zijn en je daarin adviseren of in ieder geval de behandeling zo afstemmen dat je geen brandplekken krijgt.

Het laserlicht ‘leest’ namelijk een kleur en vernietigd die kleur. In dit geval is dat zwart of donkerbruin (haarkleur bikinilijn). Als je huid ook wat meer pigment bevat, dan leest de huid dit ook en vernietigd dus het stukje huid ter plaatse. Het kan zijn dat er een ingegroeide haar zat of een donkerder vlekje bijvoorbeeld, dit zou dan voor de behandeling afgedekt moeten worden met een wit potlood zodat het licht niet wordt opgenomen op deze locatie.

bikinilijn

Voorkomen

Om dit een volgende keer te voorkomen kan ik je alleen maar adviseren om je behandelaar te vertellen wat je ervaring is. Daarmee kan dan de laser apparatuur en de behandeling beter afgestemd worden om verbranding in het vervolg te voorkomen.

Geduld en scrubben

Wat betreft het donkere wondje dat je nu hebt, vooral geduld hebben. Het zal grotendeels met verloop van tijd nog wel wat lichter gaan worden. Je kunt de zone ook wat scrubben om het zo wat sneller op te lichten.

 

Lees ook:

Lees ook