Door de lockdowns hebben mensen meer tijd hun lichaam te inspecteren. En verder zorgt welvaart voor meer huidziekte…

04:46 - 02:52
luistertijd 04:46 - leestijd 02:52

The Journal of Cutaneous Medicine publiceerde de uitkomsten van een omvangrijke literatuurstudie naar de omvang en toename van het aantal huidziekten wereld. Het blijkt dat aandoeningen als acne en talloze eczematische klachten, maar ook huidkanker de afgelopen dertig met 46,8% wereldwijd gestegen is. Er zijn studies verzameld met data uit 195 landen. In dit artikel geven we een korte weergave van de huidaandoeningen die toenemen, en dermatoloog Francis Wu vertelt ook de actualiteit uit zijn praktijk: over Corona-jeuk.

acne

Eczeem en acne

Eczematische aandoeningen werd vooral meer bij kleine kinderen gezien, en bij ouderen, vanaf het 50ste levensjaar tot ouder. Acne is toegenomen bij pubers en bij vrouwen. Ook psoriasis is toegenomen, met leeftijdspieken tussen 30 en 39 jaar en 60 tot 69 jaar. Huidkanker is wereldwijd in opmars, vooral basaalcel carcinoom. Dit is gelukkig nog een milde vorm die weggeschraapt kan worden.

Vooral in welvarende landen

Hiermee staan huidaandoeningen op de vierde plaats van ziekten. Er zijn zeker regionale verschillen, en ook gerelateerd naar leeftijd en leefstijl. Opvallend is dat de huidziekten vooral in de rijkere landen zijn toegenomen. Men concludeert dat zo’n eenderde van de wereldbevolking een huidziekte heeft.

huidaandoening

The Global Burden of Disease: ook depressies

Men vindt de toename zorgelijk. Men hoopt dat dit onderzoeksoverzicht bijdraagt aan het opsporen van de toename en aandacht gaat geven aan de oorzaken. De studie naar huidaandoeningen maakt onderdeel uit van een veel grotere, langlopende studie onder de naam The Global Burden of Disease. Daarin staan overigens vooral mentale ziekten, depressies, HIV/AIDS en hartaandoeningen bovenaan.

Dermatologie loopt aan kop

Dermatoloog Francis Wu kijkt bij een zieke huid ook naar voedingspatronen

Dermatoloog Francis Wu beaamt dat de huidaandoeningen bij mensen toenemen. Hij vertelt: ‘Dermatologie heeft de meeste medische diagnoses in vergelijking met andere medische specialismen.  Statistisch heb je wel meerdere dermatologische diagnoses: droge huid – xerosis cutis, jeuk, pustels – acne, clownseczeem, rosacea, moedervlekken, pigmentaandoeningen, et cetera.

Huidkanker, zelfs bij een zesjarige, en Corona-jeuk

‘Ik zie met name een toename van huidkanker. De jongste in onze praktijk is pas zes jaar. Daarnaast zie ik ook meer jeukklachten. Huiduitslag door COVID of door COVID vaccinatie: de laatste weken zie ik er steeds meer van.

Nu ik hier toch ben…kunt u ook hier even naar kijken?

Mensen komen ook vaker nu voor een algemene huidcontrole, en tijdens het consult zie en registreer ik ook andere huidaandoeningen waar mensen last van hebben, maar waarvoor ze nooit eerder een huisarts hebben geconsulteerd. Denk aan lichen simplex chronicus (lang bestaande jeuk plek, vaak op de zijkant van een been). Ik heb inmiddels een naam ervoor: ‘Nu ik hier toch ben….kunt u daar ook even naar kijken? ‘

jeuk

En passant wordt melanoom gevonden

Recent kreeg ik nog een patiënt doorverwezen voor een plek in het gezicht. Bij dermatologische inspectie pastte het bij een aktinsiche keratose (een voorloper van huidkanker) en dat is goed te behandelen door middel van vloeibare stikstof. Bij controle vertelde hij: ‘Ohja, ik heb nog een plekje op mijn rug. Het zit er al jaren en doet geen pijn.’

Dit was een minder leuk plekje. Bij een snelle check zag ik dat het beeld van dit plekje pastte bij melanoom. Dit is een levensbedreigende vorm van kanker, die zich via de huid manifesteert.

Mensen hebben meer tijd hun lichaam te inspecteren

We registreren nu meer dan ooit. De lockdown heeft daar ook aan toe bijgedragen. Mensen hebben meer tijd om hun lichaam te inspecteren. Er worden ook opvallend meer onrustige moedervlekken gevonden, waarmee mensen zelf komen. Melanomen vallen daar onder.

melanoom

Toename van schurft

Opvallend in mijn regio is overigens dat explosie van schurft momenteel. Zowel onder studenten als in verzorgingstehuizen. We hebben geen idee waardoor dat komt. Andere oorzaken van toename van uiteeenlopende huidaandoeningen waarover in de langlopend studie wordt gesproken, waarnaar je verwijst, zijn toch het zongedrag, de almaar toegenomen welvaart, genetische aanleg en nu dus de zelfinspectie tijdens COVID periode. Er is sprake van een samenloop van omstandigheden en geen 1 aanwijsbare oorzaak voor de enorme toename aan huidaandoeningen.

Lees ook:

Lees ook