Met deze tips houd je je make-up producten veilig!

05:02 - 03:01
luistertijd 05:02 - leestijd 03:01

Mascara zit voor veel vrouwen standaard in hun dagelijkse make-up routine. Maar wist je dat je je mascara na een tijdje écht moet vervangen? Dat geldt overigens ook voor make-up producten als foundation, oogschaduw en eyeliner. De Amerikaanse FDA heeft er een uitgebreid document over. 

Het is wel even slikken, want wie heeft er geen mascara die al tot een jaar oud is?!!

make up

Houdbaarheid van make-up

Net als voedsel heeft elk make-up product een bepaalde houdbaarheid. Je kunt een product slechts een bepaalde tijd gebruiken voordat het er niet meer naar behoren uitziet of werkt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het product veilig blijft voor gebruik en daarom is het noodzakelijk om je aan die ‘houdbaarheidsdatum’ te houden. De tijdsduur van de houdbaarheid van een make-up product varieert, afhankelijk van het type product, hoe het wordt gebruikt en hoe het wordt bewaard.

Redenen waardoor producten snel slecht worden

Na verloop van tijd beginnen make-up producten om een aantal redenen slechter te worden of bijvoorbeeld af te breken. We hebben de meest voorkomende redenen op een rijtje gezet:

Hebben sommige make-up producten een kortere houdbaarheid dan andere? 

Make-up producten voor de ogen hebben doorgaans een kortere houdbaarheid dan andere producten. Bewaar je deze producten nu langer dan de geadviseerde houdbaarheid, dan vergroot je de kans op ernstige ooginfecties. Fabrikanten raden gewoonlijk aan om een mascara twee tot vier maanden na aankoop weg te gooien. Dat komt omdat elke keer dat je een mascara gebruikt, deze wordt blootgesteld aan bacteriën en schimmels.

mascara

Zijn er bepaalde regels voor de houdbaarheid van cosmetica en de houdbaarheidsdata op de etiketten?

Volgens de FDA is er geen speciale wet- of regelgeving die vereist dat make-up producten een specifieke houdbaarheid of een vervaldatum op hun etiketten moet hebben. Fabrikanten zijn er echter verantwoordelijk voor dat hun producten veilig zijn. De FDA beschouwt het bepalen van de houdbaarheid van een product als onderdeel van de verantwoordelijkheid van de fabrikant.

Hoe zit het dan met de richtlijnen vanuit de branche?

Op basis van inspecties bij cosmeticafabrikanten, is de FDA ervan op de hoogte dat sommige bedrijven producten testen door proefmonsters aan verschillende temperaturen en vochtigheidsniveaus bloot te stellen. Hiermee kunnen zij zien hoe verschillende omstandigheden de (houdbaarheid van) producten beïnvloeden. Dit helpt onder meer bij het bepalen van hoe lang een product onder normale omstandigheden veilig en bruikbaar blijft.

Sommige bedrijven houden ook bij hoe lang hun producten in de winkelrekken liggen en waarschuwen winkels wanneer het tijd is om ze weg te gooien.

Wat kan ik zelf doen?

Hoe lang je een product veilig kunt gebruiken, hangt ook van jezelf af. Hieronder vind je wat tips om je cosmetica producten veilig te houden:

[product id=148045

Bron

Lees ook