Onthou maar iets: je bent MEER dan je borsten. Je lichaam is een fantastisch instrument om je door het leven heen te laten bewegen.

13:33 - 08:08
luistertijd 13:33 - leestijd 08:08

Tot in de jaren ’70 was het heel normaal om vrouwenlichamen (daar hebben we het nu over) in alle vormen en maten te zien. Blootbeelden waren normaal, de moraal was vrij. Je was eraan gewend om kleine en grote borsten te zien, tepels dik en dun, donker en licht, vrouwen met heupen en billen, met of zonder buik. De natuur zoals het is. Er werd naakt gerecreëerd, je had schaamhaar en okselhaar.

lichaam

Het dictaat uit de beautywereld was mild, in de jaren ’70

Het schoonheidsideaal gepropageerd door de beauty industrie was er wel, maar in veel mindere mate. Er waren niet zo ontelbaar veel merken en producten op de markt. De beeldvorming was vriendelijk. Vanaf de jaren’ 80 met de opkomst van het zogeheten yuppietijdperk, waarin uiterlijk vertoon een teken van succes en rijkdom was voor de middenklasse, begon ook het uiterlijke ideaal te verharden.

De jaren’80: show it off

En dankzij nieuwe fotografietechnieken waarbij er lustig op los bewerkt kon worden, zagen we steeds perfectere lichaamsbeelden verschijnen. Later werd er ook gezocht naar vrouwen die van nature heel dicht deze aan het brein ontsproten idealen konden benaderen.

face lift

De jaren’90: de facelift die gemummificeerd uitzag

Plastische chirurgie werd booming, vanuit Amerika. Aanvankelijk waren de technieken en materialen nog wat rudimentair. Vrouwen met facelifts zagen eruit als mummies, borsten leken eerder cartoonesk. Het werd steeds lastiger om je natuurlijke lijf nog te accepteren zoals het was, als je een onzekere persoonlijkheid had of voor je werk aan een fictief ideaalbeeld moest voldoen.

Maakbare schoonheid leek grenzeloos

De afgelopen dertig jaar leek de maakbare schoonheid grenzeloos. Het kon niet op, en nu is daar de klad ingekomen. Maakbare schoonheid kan ziek maken, zoveel weten we nu wel van alle borstimplant debacles en rechtszaken die opstarten tegen producenten van protheses, die nooit onomstotelijk hebben bewezen dat hun producten veilig zijn voor de gezondheid.

Overstelpt door aanvragen voor implantaat verwijdering

Belinda Roerig, van huisuit huidtherapeute, beautycoach en businesspartner van plastisch chirurg Frank Niessen bij Mittsu Institute in Amsterdam kon het aantal boekingen voor verwijdering van borstimplantaten bijna niet meer aan. 

Belinda Roerig
Huidtherrapeute en beautycoach Belinda Roerig

Onverklaarbare gezondheidsklachten

Vrouwen ervaren veel onrust door alle media-aandacht, met name over de gezondheidsklachten die mogelijk veroorzaakt kunnen worden door borstimplantaten. Vaak hebben ze ook al jarenlang klachten, maar werden die nooit gediagnosticeerd. Ze vinden nu gehoor en dan rest meestal maar een ding: ze willen de implantaten eruit. Maar wat doe je dan met je borsten? Hoe vul je ze weer op? Terug naar je AA cup? Is lipofilling een optie? Heb je wel genoeg vet hiervoor? 

borsten

Je mooie borsten ‘leeg’ laten halen geeft een rouwproces

Moeten we terug naar de natuur, ons lichaam koesteren waarmee we geboren zijn? Kan dat nog? Is het voer voor psychologen? Wat uit dit gesprek blijkt dat ik met Belinda Roerig heb over zelfliefde, acceptatie en gezondheid is dat vrouwen die uit gezondheidsoverwegingen hun borstimplantaten willen laten verwijderen, door een rouwproces kunnen gaan. Zij ervaren soms intense gevoelens van onzekerheid bij het idee een deel van hun vrouwelijkheid te verliezen. Het is een gevoel dat ook vrouwen met borstkanker kunnen ervaren, als gezegd wordt dat ze hun borst verliezen. Ga er maar aan staan.

borstimplantaat

Instagram beweging: Breast Explant Wellness

Op Instagram is een beweging gaande van en door vrouwen die Breast Explant Wellness wordt genoemd. De vrouwen laten vol trots de contouren van hun eigen natuurlijke, kleine borstomvang zien nadat de implantaten verwijderd zijn. Trots zijn op je body, bodypositivity, daar gaat het om. “Het is fijn dat hier steeds meer aandacht voor komt. Dat is hard nodig,’ aldus Belinda.

bh

Hyperfocus: de cupmaat schatten van alle vrouwen die je tegenkomt

‘Vrouwen die een borstvergroting willen, denken daar meestal lang over na. En als ze hem dan eindelijk hebben ondergaan, zijn ze oprecht blij. Ze voelen zich vrouwelijker en ook weer vrijer in hun seksuele beleving.

‘Deze vrouwen hebben vaak ook een hyperfocus op hun borsten. Ze durven niet in bikini op het strand te liggen. Of dragen zo’n sterke push-up bikini dat ze niet durven te zwemmen, omdat de bikini zich volzuigt in het water en dan bijna van je lijf afdruipt als je uit het water komt. 

‘Zij houden tijdens het vrijen het liefst hun beha of T-shirt aan, uit schaamte voor hun borsten. Ze vergelijken hun borsten ook constant met die van anderen en schatten dan de cupmaat van andere vrouwen in.

lingerie

Mijn vriendin doet het ook, dus wil ik ook….

‘Maar er is ook een subgroep vrouwen die een borstvergroting doet vanwege groepsdruk, omdat vriendinnen het ook doen, en bijvoorbeeld omdat hun partner het ook wel mooi vindt. Ze zijn er vaak nuchterder onder en denken ‘ok, als het chirurgisch mogelijk is dan doe ik het gewoon, prima toch’.

80% van de klanten van Mittsu Institute knapt aanzienlijk of zelfs volledig op

‘Hoewel het wetenschappelijk nog niet te bewijzen valt dat de gezondheidsklachten één op één veroorzaakt worden door de borstimplantaten (hoewel ik persoonlijk bij een subgroep wel denk dat het werkelijkheid is), zie ik in onze praktijk dat 80% van de clientèle, die kampt met diverse gezondheidsklachten, aanzienlijk of zelfs volledig opknapt na explantatie.

mittsu logo

‘Veel meer onderzoek is nodig. Want borstimplantaten kunnen juist zoveel goeds doen voor voor het zelfvertrouwen van vrouwen. Het is intens zonde dat er zoveel gezondheidsklachten worden ervaren. Als je ze moet laten verwijderen, gaat dat écht niet in je koude kleren zitten.’

Ook Belinda liet haar implantaten verwijderen

Belinda vertelt openhartig dat ze zelf ook haar borstimplantaten heeft laten verwijderen. Ook voor haar was het een proces waar ze doorheen moest. ‘Ik heb er drie jaar over gedaan voordat ik mezelf ertoe kon aanzetten. Ik had een kleine aanlegstoornis in mijn borstvorming, namelijk een lichte vorm van tubulaire borsten. Door de borstvergroting werd mijn borstvorm genormaliseerd. Het stond bovendien perfect bij de rondingen van mijn heupen. Ik heb ze 13 jaar gehad en ik ben er echt heel erg blij mee geweest.’

borstvergroting

Brainfog, gezwollen lymfen, spierpijn, trillingen

Belinda had ook klachten zoals brainfog, opgezwollen lymfeklieren, concentratiestoornissen en spierpijnen, trillingen. ‘Ik kon niet sporten, de pijn erna was niet te harden. Natuurlijk hoorde ik al veel over klachten, maar ik wilde er niet aan. Ik wuifde het weg en dacht ‘dit is iets van andere vrouwen’. Ik heb een kind gekregen en ik heb in het verleden een burn-out gehad. Ik schreef mijn klachten daar aan toe. Pas toen ik ze eruit liet halen en ervaarde hoe ik mijn vitale, krachtige lichaam dat ik van nature had, weer terugkreeg, wist ik het….’

Het perfecte plaatje loslaten

‘ Ik moest mezelf wel mentaal voorbereiden dat mijn borsten niet meer aan het perfecte plaatje zouden voldoen, zoals ik dat in mijn hoofd had.’

borsten

Pas toen ik mijn van nature krachtige lichaam weer terugkreeg, wist ik het zeker…

‘Ik verbaas me nu echt met sporten hoeveel power mijn lijf weer heeft. Je gaat zo wennen aan je gekke klachtjes dat je denkt dat dat normaal is. En nu merk ik hoeveel energie en kracht ik terug heb gekregen. Wat heb ik mijn lijf eigenljk aangedaan, denk ik soms. Maar het heeft me ook veel gegeven, dus ik heb er geen spijt van…’

Er moet meer psychologische begeleiding komen voor het zelfbeeld en de borstproblemen

‘Ik zie in onze praktijk vrouwen die het ontzettend spannend vinden, zelfs beangstigend, om de borstimplantaten weer te laten verwijderen. En weet je wat zo lastig is, er is gewoon geen psychologische hulp hiervoor. Wellicht is dat in de oncologie beter geregeld, maar het is ook hard nodig om deze groep vrouwen te begeleiden. Terug naar een mogelijk platte borst… het vergt een enorme inspanning om je lichaamsbeeld aan te passen. Met je borstimplantaten was je ‘gewoon’ en mooi…nu kun je weer dat gevoel krijgen dat je afwijkt, waardoor je al zoveel jaren onzekerheid hebt gehad.’

bh

Wees niet bang: je borsten kunnen in combinatie met lipofilling prachtig en naturel mooi worden

‘Toch wil ik benadrukken dat borsten na verwijdering van de implantaten vaak nog mooier worden dan ze waren mét implantaten. Vrouwen hebben in de loop van de tijd vaak meer vetweefsel gekregen van hun eigen borst. 

‘Kijk, de bovenpool van je borst krijg je nooit meer zo vol als dat was met implantaten, dat blijft meer afhangend, zoals bij een natuurlijke borst.

Er is meer huid om te vullen na een borstimplantaat: een voordeel

‘Bij het overgrote deel van onze cliënten zien we weer een mooie natuurlijke borstvalling. Het geluk hierbij is dan dat het implantaat al meer ruimte in de borsthuid heeft gecreëerd waardoor je die natuurlijke valling krijgt als je gaat vullen met lichaamseigen vet.

Een hele kleine borst heeft vaak ook een heel strakke huid, er is dan geen sprake van een mooie onderpool. De borsthuid wordt door de borstvergroting opgerekt door de borstimplantaat, waardoor de borst bij explantatie een mooiere vorm behoudt dan voorheen. Soms voeren we een extra borst- of tepellift uit.’ 

borsten

Belinda: ‘Mijn borstvorm is mooi gebleven’

‘Ik heb nu weer een C-cup dankzij lipofilling en mijn borstvorm is dankzij de rek op mijn huid door de borstimplantaten, normaal gebleven. Ik ben er zeker tevreden mee, maar als ik in bikini loop, mis ik mijn mooie volle borsten wel. Het feit dat ik weet dat plastisch chirurg Frank Niessen echt mooie natuurlijke borsten maakt met lipofilling hielp mij wel om de grote stap te nemen. Maar dat neemt niet weg dat als er ooit veiliger inplantaten op de markt komen, ik ze wel weer zal overwegen.’

Hoe jonger, hoe heftiger de emoties bij explantatie

Dr. Frank Niessen, plastisch chirurg

‘Hoewel ik het persoonlijk jammer vind, heb ik niet dat intense verdriet ervaren dat ik nu bij sommige andere vrouwen zie. Hoe jonger de vrouwen zijn, hoe heftiger vaak de emoties. Als je ouder bent, lijkt zelfacceptatie toch groter te zijn.

Blijf je borsten aanraken

‘Ik stimuleer de vrouwen die daadwerkelijk rouw ervaren om het verlies van hun borstimplantaten, om dagelijks naar hun nieuwe, natuurlijke borst te kijken en ook aan te raken en positief erover te denken. Dat helpt echt. Maar het zou fijn zijn als er coaches zijn die zo’n  traject nog beter kunnen begeleiden.’

Met kinderen en jongeren praten over gezond lichaamsbeeld

‘Eigenlijk vind ik dat kinderen al met elkaar in gesprek moeten op de basisschool over een gezond lichaamsbeeld. Dat elke lichaamsvorm die de mens kan hebben heel normaal en oké is. Dat kinderen bij het opgroeien minder het gevoel hebben af te wijken van een vaststaand ideaalbeeld.’

Leer naar je lichaam te kijken als fantastisch middel om alles te kunnen doen wat je wilt

In Libelle werd onlangs in het artikel ‘De helft van alle vrouwen heeft een negatief lichaamsbeeld’ een interessante zienswijze van wetenschapster en body image-onderzoeker Jessica Alleva aangedragen. Ze vertelt in het artikel: ‘Wat gebeurt er als je je richt op de dingen die we met ons lichaam kunnen in het dagelijks leven, in plaats van het te evalueren op basis van uiterlijk.’

Je lichaam draagt je door het leven heen

Haar standpunt is dat je juist dankbaar moet zijn voor wat je dankzij je lichaam allemaal kan doen: dingen die je heel erg veel plezier geven. Zoenen en knuffelen, je kind geboren laten worden, proeven, horen, zien en ruiken, reizen en sporten, werken, lachen, huilen, ervaren. Je lichaam draagt je door het leven heen. Hoe mooi is dat!

positiviteit

‘Je bent meer dan je borsten!’

‘Precies,’ zegt Belinda, ‘ wij ervaren vanuit de praktijk ook dat vrouwen meer van zichzelf zouden mogen houden. Train jezelf om je negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten over jezelf. Dit is werkelijk mogelijk. Ook moeten we af van het perfecte plaatje: ook kleine borsten zijn prachtig en vooral: heel normaal. Focus niet constant op je borsten, verleg je aandacht. Je bent meer dan je borsten.’

Lees ook:

Lees ook