Er zijn maar héél weinig merken die levende, goede bacteriën aan je huid kunnen afgeven, die gaan koloniseren op de huid en daardoor een betere balans en diversiteit geven aan het microbioom. Esse doet dat wel!

06:11 - 03:42
luistertijd 06:11 - leestijd 03:42

Het Zuid-Afrikaanse salonmerk Esse werkt al sinds 2009 met probiotica en was in 2015 de eerste ter wereld die huidverzorging met levende probiotica ontwikkelde. De producten van Esse zijn zo ontwikkeld dat ze een milieu op de huid creëren dat de groei van goede microben stimuleert en aanvallen van pathogene microben tegengaat.

Bekijk de video over mijn behandeling met 5 miljard lactobacilletjes op mijn huid, uitgevoerd bij Red Carpet Queen in Amsterdam:

 

Een kosmos op zichzelf

Ons microbioom is een kleine kosmos op onze huid en in onze darmen die vol bacteriën zit. Een kaleidoscopisch palet van organismen die mede zorgen dat we gezond blijven. We hebben goede en slechte microben.

 

Wat doen de goede microben?

De goede zorgen voor onze weerstand, ons immuunsysteem. Ze zorgen er in de darmen mede voor dat voedingsstoffen goed opgenomen worden en schakelen ziekmakende bacteriën uit.

Op de huid zorgen ze dat de barrière intact en gezond blijft. Zodat er geen ziekmakende virussen en bacteriën naar binnen kunnen. Dat de huid goed gesloten blijft, het vocht behouden blijft en ontstekingsreacties uitblijven. Dit draagt er mede aan bij dat cellen kunnen blijven doen waar ze goed in zijn.

En dat weerspiegelt zich in een mooie huid, die geen overdadige sporen van eczeem, acne, rosacea en huidveroudering laat zien.

esse nourish moisturizer

 

 

Moeten ze leven, geef je ze voeding of bescherm je ze alleen met skincare?

Probiotica zijn hot om het maar zo te zeggen. Steeds meer merken claimen er iets mee te doen, of iets niet te doen dat je microbioom aan kan tasten. Dat betekent dat ze óf geen overdadige conserveringssystemen en te harde reinigingsstoffen gebruiken, dan wel fermenten en lysaten toevoegen die de goede bacteriën op je huid een prikkel geven, of prebiotica toevoegen, wat als voeding dient voor de goede bacteriën op je huid.

Esse is uniek: werkt met levende bacteriën

Echter, er zijn maar héél weinig merken die levende, goede bacteriën aan je huid kunnen afgeven, die gaan koloniseren op de huid en daardoor een betere balans en diversiteit geven aan het microbioom. Esse doet dat wel!

De Zuidafrikaanse oprichter Trevor Steyn beschikt over een eigen lab waarin hij zijn probiotica ontwikkelt. Hij is een ware specialist in lactobacillen. Hiervan hebben we er vanaf de geboorte ontzettend veel meegekregen van onze mama’s, via het geboortekanaal en borstvoeding, omdat de Lactobacillus zorgt voor de eerste opzet van je microbioom.

Maar zodra we ouder worden, hebben we er steeds minder van. Terwijl ze zoveel goeds doen!

We hebben er te weinig van terwijl ze zoveel goeds doen

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat deze bacteriestam in staat is te communiceren met je huidcellen, en zo helpen bij het instant houden van een gezonde huidbarrière, legt de Nederlandse trainster Gabrielle van Eykern me uit. Ze maakt een mooi vergelijk met de mens en de wereld: in vergelijk met andere levende structuren op deze planeet zijn wij maar met weinigen, echter is onze impact enorm op de gezondheid van de planeet.

trevor steyn

Esse oprichter Trevor Steyn

Hoe minder diversiteit hoe meer klachten

‘Met de lactobacillus is dat ook zo. Zijn aanwezigheid is gering, maar zijn invloed op andere bacteriestammen is giga groot. We kunnen er dus ook echt veel meer van gebruiken. Wist je dat zo’n 130 jaar geleden op de mens zo’n 36% meer bacteriestammen leefden. Er was een veel grotere diversiteit. Hoe minder diversiteit we hebben, hoe meer klachten we krijgen zoals acne, rosacea, eczeem, gevoelige huid….

De unieke gezichtsbehandeling met ampul vol leven

De gloednieuwe Esse Probiotic Ampoule geeft in 1 keer 5 miljard lactobacillen af aan je huid. Levende, welteverstaan. Ze worden wakker geschud door toevoeging van een vloeistof waarin ook prebiotica zit. De werking van deze ampul gaat zeker 48 uur door, en je kunt het verlengen door thuis een moisturiser en serum van Esse te gebruiken, waarin ook pre- en probiotica zitten.

Na de ampul wordt een speciaal alginaat masker aangebracht om het milieu waarin de bacteriën kunnen gedijen op de huid nog beter te maken.

Gezonde huid vaart er ook bij, lees waarom…

Bij huidproblemen zul je geleidelijk aan zien dat deze verminderen door een versterkt immuunsysteem. Bij een gezonde huid zal de gezonde conditie langer in stand gehouden worden en werkt het dus anti-ageing. Lactobacillen hebben de eigenschap om collageen en elastine productie via de communicatie keten in de cellen een boost te geven, en ook de productie van melkzuur en hyaluronzuur in de huid.

Ook de verbindingen tussen de cellen verbeteren, zodat er minder vochtverlies uit de huid plaatsvindt.

En binnenkort? Een test van je unieke microbioom!

Gabrielle verklapt me dat Esse ook bezig is met een test om het microbioom van jouw unieke huid in kaart te gaan brengen. Hoe spannend is dat!!

Ik vond het een superfijne behandeling, en mijn huid zag er prachtig uit!

 

Lees ook:

Lees ook