En de nieuwste rechtszaak: Duitse keuringsinstantie wist niet waarop ze borstimplantaten moesten keuren….

06:54 - 04:08
luistertijd 06:54 - leestijd 04:08

Grote schadeclaims voor vrouwen die ziek werden van implantaten

Deze week heeft een Franse rechter uitgesproken dat de Duitse keuringsinstantie TUV Rheinland 2700 Franse vrouwen een schadevergoeding moet gaan betalen omdat ze ondeugdelijke borstimplantaten kregen ingebracht waar ze ziek van werden.

siliconen implantaten, de binnenkant

Het afschuwelijke drama met PIP implantaten

Vrouwen dienen grote schadeclaims in voor de last die zij ondervinden van borstimplantaten. In dit geval gaat het om de PIP prothesen die in  2011 voor een wereldwijd schandaal zorgden. Deze totaal inferieure protheses waren gevuld met een soort siliconen matrasvulling. Omdat de Franse producent van PIP en de Nederlandse importeur Rofil failliet gingen, richtten de slachtoffers zich op het Duitse keuringsbedrijf, aldus de krant AD, en met succes

Bottom line zegt de keuringsinstantie gewoon: we wisten eigenlijk niet waarop we moesten testen, hadden geen idee van het materiaal en hoe zich dat verhoudt in het lichaam. Grote gruwel….

borstimplantaat

Vrouwen worden ondefinieerbaar ziek

22 Mei bracht ook RTL nieuws een artikel naar buiten over Tara Koppers die doodziek werd van haar borstimplantaten. Tara werkte als model en vond haar borsten te klein en te leeg na de bevalling van haar kind en besloot zes jaar geleden haar borsten op te laten vullen. Na twee jaar begonnen de klachten die tegenwoordig als onderdeel van het ASIA syndroom worden beschouwd, nu Breast Implant Illness genoemd: extreme vermoeidheid, voedselallergie, depressie, huiduitslag, slecht concentratie.

Ook Allergan haalde implantaten van de markt

Ook Allergan heeft in Amerika al grote zaken gehad en produceert inmiddels geen implantaten meer. Het is echt wachten totdat andere producenten ook voor de bijl gaan. Siliconen borstimplantaten hebben hun langste tijd gehad. Alle focus ligt nu bij het werken met lichaamseigen vet.

lipo borsten

Ik ben ziek, maar het is niet meetbaar

Jaarlijks krijg ik zo’n driehonderd mails binnen van vrouwen die ten einde raad zijn met hun zieke lichaam. Ze mankeren van alles maar eigenlijk is er weinig te vinden volgens de huidige medische maatstaven. Gelukkig, en dankzij artsen en wetenschappers die out of the box durven te denken, en niet direct de bal weer terugkaatsen naar de vrouw (met een ‘ het zal wel tussen je oren zitten’), komen we steeds meer te weten over de grilligheid van ons immuunsysteem. En dankzij Corona weten we nu helemaal dat dat systeem finaal op hol kan slaan en zich tegen jouw lichaam gaat keren, waardoor je doodziek wordt.

Borstimplantaten zweten, immuunsystemen slaan op hol

Ook bij vrouwen met borstimplantaten wordt dat gezien. Inmiddels is bekend dat A. alle borstimplantaten zweten en die siliconendeeltjes elders in het lichaam kunnen neerslaan met klachten van dien, en B. het immuunsysteem dermate reactief op lichaamsvreemd materiaal kan reageren dat je daar ook ziek van wordt.

Bekijk hier een film waarbij plastisch chirurg Frank Niessen implantaten verwijdert en de borsten vult met lichaamseigen vet. Ook met voor- en nafotos’s:

 

 

Nieuwe ontwikkeling: vet dat bewaard kan worden

Binnenkort ga ik je ook meer vertellen over een nieuwe ontwikkeling waarbij lichaamseigen vet bewaard kan worden, zodat je maar 1x een liposuctie hoeft te ondergaan. Dit wordt ook een prachtige methode voor borstreconstructies, waarvoor je normaliter wel 3 tot 5 keer liposuctie moet ondergaan en dus ook een lipofilling ingreep om de borsten na amputatie weer te vullen.

Toch blijven ze….net zoals sigaretten en alcohol

Overigens, zo laat plastisch chirurg Frank Niessen mij weten: ‘ Er zal altijd een plek blijven voor borstimplantaten. We weten ook dat alcohol drinken en roken niet goed voor ons is, en dat blijven we ook doen, en laten we niet vergeten dat er ook een groep vrouwen blijft bestaan die nauwelijks borsten hebben, maar ook te weinig lichaamsvet hebben om een mooie vulling te maken.’

Hoeveel vrouwen dragen implantaten? De cijfers uit 2019….

Volgens het Nederlandse DBIR (Dutch Breast Implant Registry) rapport zijn er in 2019 3600 patiënten geregistreerd voor 4200 behandelingen. Er zijn 7700 implantaten geregistreerd voor reconstructieve chirurgie (bij amputatie na borstkanker). Voor puur esthetische redenen werden er 8000 patiënten geregistreerd, 8100 behandelingen en zijn er 19 duizend implantaten geregistreerd in het register. Sinds de oprichting van de DBIR in 2015 zijn er meer dan 42000 duizend patiënten, 45 duizend procedures uitgevoerd voor borstverfraaiing met implantaten en 92 duizend implantaten geregistreerd in Nederland.

Hoeveel klachten zijn er in Nederland?

Het aantal geregistreerde klachten, waardoor implantaten verwijderd dan wel vervangen moesten worden ligt tussen de 0,2% voor esthetische borstvergroting tot 5% bij reconstructie na borstkanker, binnen 12 maanden na plaatsing, aldus DBIR. In Nederland worden sinds 2019 klachten pas geregistreerd.

Hoeveel klachten zijn er internationaal?

Internationaal ligt dit wel anders. Uit cijfers van de Amerikaanse FDA blijkt dat 60% van de vrouwen uit hun database van 5 miljoen opnieuw geopereerd wordt en dat er bij 32% binnen tien jaar scheuren in de implantaten optreden. De klachten beginnen meestal na een jaar of vier. Lees dit rapport van de FDA erop na, in het bijzonder pagina 14!

Dionne Slagter

Kijk! Op 1 juni naar de documentaire Moordtieten van influencer/zangeres Dionne Slagter, waarin ze op zoek gaat naar de gevaren van borstimplantaten, en er zelf ook ziek van werd. Te zien bij BNN/Vara op NPO 3.

 

Lees ook:

 

Heb jij klachten? Meldt ze ook bij www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees het boek Het Siliconenlek, van Don Croonenberg. En we adviseren ook het boek Borsten van Corine van Zweden over de rol van onze borsten in ons moderne leven – bij gezondheid en ziekte.

Heb je vragen aan de plastisch chirurg uit ons team, Frank Niessen, over je borsten?  stuur ze dan via het contactformulier. We zorgen dat je altijd persoonlijk antwoord krijgt.

(Op de hoofdfoto zie je de borsten van Dionne Slagter, voor haar documentaire Moordtieten)

Lees ook