Het komt gelukkig weinig voor en is snel op te lossen met eenvoudige middelen

02:44 - 01:38
luistertijd 02:44 - leestijd 01:38

Op 28 januari kwam de eerste melding al naar buiten dat artsen zagen dat er allergische reacties in de huid konden ontstaan op hyaluronzuur injectables bij mensen die het Moderna Corona-vaccin hadden gehad. Het gaat dan om roodheid en zwelling. Afgelopen weekend werd duidelijk dat ook Pfizer deze reactie kan geven.

Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates die een complicatie spreekuur heeft bij het Erasmus MC in Rotterdam meldde dit in januari, en adviseerde om artsen te laten vragen bij een dergelijke reactie of en wanneer ze het vaccin hadden ontvangen.

Tom Decates

Cosmetisch arts en onderzoeker Tom Decates

In Amerika waren toen 3 gevallen op de 15 duizend gevaccineerden bekend. Deze klachten waren gemeld bij de FDA. Het ging om zwellingen in lippen en op jukbeenderen. Plaatsen die vaak behandeld worden met fillers.

Onderzoekers zeggen dat de reactie veroorzaakt wordt doordat het immuunsysteem actiever wordt door de vaccinatie en reageert tegen het lichaamsvreemde materiaal, de filler.

Inmiddels is bekend dat ook Pfizer een dergelijke bijwerking kan geven. Tom Decates laat mij weten dat vermoedelijk stoffen die een filler dikker maken, zoals poly ethyleen glycol en ook mannitol, gebruikt worden bij deze vaccins. PEG in Pfizer en mannitol in Moderna. Het zijn stoffen die bekend staan om bij sommige mensen een allergie opwekkende reactie te veroorzaken.

Hij laat me weten dat als je ook al langer geleden fillers hebt laten plaatsen er nog een allergische reactie kan optreden.

Er wordt geadviseerd bij klachten antihistamine in te nemen (cetrizine bijvoorbeeld, te koop bij de apotheek) of indien het erger is bij de huisarts een corticosteroïdenpreparaat te laten voorschrijven. Beide middelen worden ook voorgeschreven bijvoorbeeld bij hooikoorts.

Verder kan het raadzaam zijn om een paar weken rond je vaccinatie-prik even geen fillers te laten plaatsen.

Apart vind ik het wel dat er nog geen meldingen zijn dan van mensen met implantaten, wat immers ook een lichaamsvreemd materiaal is, maar wellicht ligt de oorzaak dus op het stoffen-niveau.

Ook zijn er meer injectables waarin mannitol gebruikt wordt, bijvoorbeeld als antioxidant in de filler Stylage. Daar hebben we nog niets over vernomen.

Nogmaals. de reactie is zeldzaam maar zal wel in de bijwerkingen bijsluiter van de vaccins opgenomen worden. Laat het echter geen reden zijn om geen vaccin te nemen. Klachten zijn eenvoudig op te lossen.

Lees ook