Het geheim schuilt in de aquaporinen. Alleen maar vocht op de huid aanbrengen is niet voldoende. Het vocht moet erin en daar blijven…..

08:32 - 05:07
luistertijd 08:32 - leestijd 05:07

Het geheim van intrinsieke hydratatie

Vroeger had je alleen hydraterende crèmes. Ze bestonden uit water, olie, een emulgator en geurstof. In de jaren negentig kreeg hydratatie gezelschap van vitaminen en heette hydraterende crème voortaan anti-rimpel crème. In het nieuwe millennium leerden we dat hydrateren ook van binnenuit moet plaatsvinden, en dat vocht echt het allerbelangrijkste is voor cel gezondheid. In gesprek met Tim Vanheusden leren we over hoe je waterkanaaltjes in de huid met slimme technologie van Circadia kunt prikkelen.

Huidexpert Tim Vanheusden

Hyaluronzuur?

Een van de grootste trends op dit moment is het gebruik van hyaluronzuur en een vette plantenolie. Om de huid snel te hydrateren en te verzachten. Hyaluronzuur trekt heel veel vocht aan. Tim geeft aan dat je daarmee de vochtbalans van buitenaf wel op peil kunt houden, maar het is verre van voldoende. ‘ Je hebt ook een intrinsieke hydratatie nodig,’ legt hij uit, ‘en dit wil zeggen dat de cellen ook zelf in staat moeten zijn hun vochthuishouding op peil te houden, en het niet alleen van buitenaf toegediend krijgen.’

Dat vocht doet meer dan je denkt

Even uitleggen hoe het precies zit met die cellen en het vocht. Elke cel bevat vocht. Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Vocht is dus echt van cruciaal belang voor elke cel om te blijven functioneren. Het vocht is ook nodig om uitdroging van de cel tegen te gaan terwijl de cel vanuit de onderste huidlaag zijn reis naar boven toe af legt. Hij moet daar onbeschadigd aankomen.

Het wonder van de waterkanaaltjes

Aquaporine kanaaltjes verspreiden vocht tussen de cellen

Tim Vanheusden: ‘Bij een goede opname en verspreiding van vocht in en tussen de cellen spelen aquaporine tunneltjes een hele belangrijke rol. Aquaporinen bestaan uit eiwitten die samen waterdoorlatende kanaaltjes vormen. Ze zitten met name tussen de basis van de epidermis en het stratum corneum. Wist je trouwens dat die aquaporinen een ontdekking zijn van Nobelprijswinnaar in de chemie Peter Agre, in 1988?

Gatenkaas

‘Het interessante is dat de aquaporinen niet alleen het vocht door de cellen heen pompen maar ook cellen mooi bij elkaar houden. Ze bevatten speciale zuignapjes. De cellen worden zowel met desmosomen (een desmosoom is een structuur in het celmembraan dat ervoor zorgt dat cellen aan elkaar kunnen hechten) als met aquaporinen bij elkaar gehouden. Dus als de cellen minder goed functioneren komt dat ook doordat de desmosomen en aquaporinen uit elkaar vallen. Er ontstaat een netwerkje dat eruitziet als een gatenkaas. Dit gebeurt naarmate we ouder worden. Het uitgedroogde huidgevoel is daarvan een resultaat.

Droogte is meestal vochttekort

Die trekkerige huid is natuurlijk een algemeen onderkent probleem. Bijna 90% van de mensen ervaart dit, ook jonge mensen. Het is een vochttekort. ‘Zodra je een samentrekkend gevoel ervaart moet je echt hydraterend gaan smeren, en dat geldt ook voor een vette en acnegevoelige huid, ’zegt Tim. ‘Ook bij een acne huid overigens, en laten we ook het nare gevoel van een trekkerige hoofdhuid niet onderschatten, met schilfertjes. Dat heeft niets met de gist ‘roos’ te maken’.

Aquaporine kanaaltjes verspreiden vocht tussen de cellen

Peptiden die aansporen

Het is boeiend om te weten dat er peptiden bestaan die heel specifiek die aquaporine kanaaltjes in de huid kunnen helpen herstellen. De peptiden kunnen niet door de aquaporinen heen, ze worden herkend door receptoren op de cellen en geven zo hun specifieke opdracht af om de waterkanaaltjes te optimaliseren. Tim benadrukt: ‘Dit type peptide wordt ook gezien als een groeifactor. We maken gebruik van het complex Aquacell hiervoor. We hebben een specifiek product dat inspeelt op de aquaporinen: de Aquaporin Hydrating Cream. Er zijn ook bijpassende salonbehandelingen.’

Trekkerigheid herstelt langzaam, heb geduld…

Tim hoort dat mensen steeds vaker denken dat het trekkerige gevoel aan hun crème ligt. Als huidprofessional moet je hier ook goed op letten. Die trekkerigheid is zo vervelend, dat je snel geneigd bent te stoppen met je crème, vertelt Tim, echter moet je juist doorgaan, en je schoonheidsspecialiste kan je hierbij helpen. ‘Met onze Circadia producten ga je echt na vier tot zes weken resultaat merken. Zo lang duurt het ook voordat een cel naar het huidoppervlak komt. Dus als die cel in die tijd van een goede vochthuishouding heeft kunnen genieten ga je dat ook aan het huidoppervlak merken. Geduld dus.’

Pas op met zuren

Tim waarschuwt er ook voor dat als je trekkerigheid eenmaal is verdwenen, je niet te snel met zuren aan de gang moet gaan, peelings/serums met alphahydroxy of glycol zuur. ‘Deze ingrediënten zijn zeker niet slecht voor de huid en kunnen ook bijdragen aan een gezondere conditie, maar wanneer de huid nog herstellende is van een vochttekort kunnen deze er juist voor zorgen dat de huid weer gaat uitdrogen.

‘Ook is het niet per se nuttig met producten voor de gevoelige huid te gaan werken. Die sturen vooral aan op vermindering van roodheid.aquaporin

De toppers van Circadia voor normalisering van de hydratatie

Wat is dan wel raadzaam om te gebruiken? Tim geeft voorbeelden uit de collectie van Circadia. ‘We hebben dus de Aquaporin Hydrating Cream, die we als nachtcrème adviseren. Deze crème is zo breed inzetbaar en geschikt voor alle huidtypen dat het niet voor niets één van onze bestsellers is. Je kan hem bovenop je huidige nachtverzorgingsroutine gebruiken, of gewoon als vervanger van je nachtcrème. Je kunt hem ook lokaal gebruiken, als de huid van de hals, decollete en handruggen bijvoorbeeld erg droog is.

‘Daarnaast hebben we het Marshmallow Whip Mask als salonbehandeling om de aquaporine kanaaltjes een boost te geven. Ook weer breed inzet en geschikt voor alle huidtypen en leeftijden.

Hij is ontwikkeld om elke professionele behandeling een extra hydratatieboost mee te geven. Hij wordt bijvoorbeeld ook ingezet bij de HydraFacial behandeling en na microneedling. Hydratatie mag nooit ontbreken bij een echte anti-aging behandeling.

‘Uit nood geboren door de lockdowns hebben we dit masker ook opgenomen in een speciale thuiskit. Dit masker is ook opgenomen in handige take-home kits voor een at-home-treatment. Het resultaat? Klanten die langere tijd geen salonbehandeling hebben gehad, kunnen hun huidconditie toch op peil houden op deze manier.

‘Bij een drogere huid met een vettekort, adviseren we ook de Hydralox olie onder de Aquaporin Cream. De huid heeft extra behoefte aan essentiële oliën om de hydrolipide filmlaag te helpen herstellen. Bij een vettere huid met een vochttekort adviseren we ons Moisture on Demand serum. Ook hierin is aquaporine technologie opgenomen om zo nog snellere resultaten te verkrijgen dan wanneer de klant alleen de AquaPorin Hydrating Cream gebruikt.

circadia

In de menopauze

‘Bij vrouwen in de menopauze is droogte van de huid ook veroorzaakt door vermindering van oestrogeen. Hiervoor hebben we producten zoals Meristem Serum en Phito-Pep 1.6, met plantenstamcellen, om de celcommunicatie weer op gang te brengen. De groeifactoren in deze producten geven een prikkel af aan de fibroblasten voor collageen en elastine productie, maar zorgen ook voor een stimulans van de aquaporinen voor een verhoogde hydratatie. ’

circadia

Waterrijk voedsel beter dan glas water

Tim benadrukt dat het zeker niet slecht is om de huid van buitenaf te hydrateren met hyaluronzuur. De hyaluronzuur gel houdt het vocht vast, een buffertje dus. Daarnaast adviseert hij om vooral waterrijke voeding te nemen. Het vocht daaruit blijft langer in het lichaam dan iets te drinken. Dat is zo weer uitgeplast.

Lees ook:

Lees ook