Luchtvervuiling, UV straling, alles wat van buitenaf op je huid terecht komt geeft 'schade'

11:23 - 06:49
luistertijd 11:23 - leestijd 06:49

Exposoom. Wel eens van gehoord? Ik om heel eerlijk te zijn niet, terwijl het razend interessante materie is. En juist daarom leek het me goed er een ‘Corine schrijft’ aan te wijden. Het exposoom bestaat namelijk uit alle factoren waaraan we dagelijks blootgesteld worden (luchtvervuiling, UV, lifestyle…) en die een effect hebben op je gezondheid. En dus ook op de gezondheid van je huid, te weten de barrièrewerking van de huid.

exposoom

Exposoom is een samentrekking van het woord ‘expose’ (blootstellen) en het woord ‘genoom’ (de verzameling van genen in je lichaam). Door blootstelling aan verschillende factoren worden je genen beïnvloed. Wil je hierover meer weten? Dan is het boek Dirty Genes van Dr. Ben Lynch een aanrader.

dirty genes

De essentie van dit boek is dat het exposoom je genen ‘vervuilt’ en zo je gezondheid beïnvloedt. Positief punt is dat het in kaart brengen van je exposoom je kan helpen om te werken aan je gezondheid en die van je huid. Het maakt je bewust van de schadelijke effecten die op je afkomen en hoe je je daartegen kunt wapenen, zodat je (huid-)ziekte bij de bron kunt aanpakken. In het volgende filmpje van de Utrecht Exposome Hub, een initiatief van onder meer het UMC Utrecht, het RIVM en TNO, wordt dit helder uitgelegd:

Cumulatief effect van schadelijke factoren

Hoewel exposoom in de medische wetenschap inmiddels een bekend begrip is, is het in de cosmetica nog relatief onbekend. Ik las het voor het eerst in een artikel van Vichy. Je kunt je natuurlijk afvragen of het echt nodig is om wéér een nieuw begrip te introduceren in skin care land. De schadelijke effecten van bijvoorbeeld UV-straling en luchtvervuiling (ik schreef er kortgeleden nog over) zijn immers al lang bekend. De kracht van het exposoom zit hem juist in het feit dat het exposoom rekening houdt met het cumulatief effect van de schadelijke factoren.

Of anders geformuleerd: UV-straling is schadelijk voor je huid en luchtvervuiling ook. Maar opgeteld zijn ze samen nog schadelijker. 1 + 1 = 3 dus.

Je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van het exposoom

Vichy lanceerde onlangs een cocktail van actieve bestanddelen in een ampul: Liftactiv Peptide-C Anti-Aging Ampullen. Deze combinatie van 10% Vitamine C en peptiden pakt specifiek de effecten van het exposoom aan. Het vermindert rimpels, verstevigt de huid en vertraagt het proces van collageenverlies.

vichy ampul

Apothekersarts Marion Nielsen legt me uit waarom je juist deze ampul zou moeten toevoegen aan je anti-aging protocol.

marion nielsen

Waarom wordt de formule aangeboden in ampullen?

Marion: “De verpakking in ampullen zorgt voor een maximale efficiëntie en nauwkeurige manier van aanbrengen. De formule is hermetisch afgesloten en beschermd tegen UV, warmte en oxidatie. De verpakking in ampullen maakt het bovendien mogelijk om actieve bestanddelen in maximale concentraties te gebruiken, waarbij de bestanddelen hun volle potentie vrijgeven bij het aanbrengen, meteen na het openen.”

Erg handig is de speciale applicator bij de ampul. Deze maakt niet alleen het gebruik een fluitje van een cent, maar zorgt er ook voor dat je de opengebroken ampul nog 48 uur kunt bewaren.

vichy ampul applicator

Welke voordelen levert dit op voor de gebruiker?

Marion: “Met ampullen hoef je je niet af te vragen of je wel de juiste dosis product aanbrengt. Eén ampul per dag volstaat om de huid de optimale dosis actieve bestanddelen te leveren.”

De vloeistof in de ampul is geurloos en zo fluïde als water. Je huid slurpt het op, zonder een plakkerig laagje achter te laten. Iets wat met andere ampullen nog wel eens het geval is. Soms kan een product met een hoge dosis Vitamine C een tintelend huidgevoel veroorzaken, zeker als een gevoelige huid hebt. Ook dit gebeurt bij de ampullen van Vichy niet.

vichy ampul

Welke resultaten biedt de cocktail van actieve bestanddelen?

Marion: “De Liftactiv Peptide-C ampullen bevatten slechts 10 ingrediënten, waaronder 10% pure Vitamine C, een complex van biopeptiden, hyaluronzuur met hoog en laag moleculair gewicht en mineraliserend water. Resultaat: minder rimpels en een veerkrachtige, zachte huid.”

Shop hier met korting

 

vichy ampul

Even inzoomen op de werkstoffen

Vitamine C

Vitamine C is van essentieel belang voor de goede werking van je huid. Het is in staat om vrije radicalen uit het exposoom op te vangen zo huidschade door oxidatieve stress tegen te gaan. Vitamine C gaat huidveroudering tegen, het maakt de huid frisser en steviger. Daarnaast wordt Vitamine C ook nog eens goed verdragen door de gevoelige huid.

Peptiden

Peptiden met korte molecuulketens (zoals di- en tripeptiden, waarbij ‘di’ staat voor twee en ‘tri’ voor drie) zijn in staat signalen naar de huid te versturen, die de aanmaak van collageen of hyaluronzuur stimuleren. Rimpels worden hierdoor van binnenuit verminderd en lijken minder diep. Marion vult aan: “Vichy gebruikt in de ampullen een bio-peptidecomplex, bestaande uit een oligopeptide afkomstig uit rijstproteïne en een polypeptide uit lupine.”

Shop hier met korting

 

Mineraliserend water van Vichy

Dit bronwater bevat maar liefst 15 verschillende mineralen die de huid sterker maken en beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals je die aantreft in het exposoom.

Hyaluronzuur

Hyaluronzuur is van nature in de huid aanwezig en heeft het opmerkelijke vermogen om water vast te houden als een spons. Zo vult het fijne lijntjes op en maakt het de huid gladder. Omdat hyaluronzuur van nature in de huid aanwezig is, herkent je huid de werkstof als ‘iets eigens’, zelfs als het uit skin care afkomstig is. We noemen dat ook wel biocompatibiliteit.

Wist je dat de concentratie Hyaluronzuur in de huid ieder jaar afneemt?

Dit komt door zowel interne (denk aan dieet, stress) als externe factoren (luchtvervuiling en UV-straling), waar je huid aan blootgesteld wordt. Jawel, daar heb je het weer… de factoren uit het exposoom.

Onderzoek heeft aangetoond dat er vanaf je 40ste levensjaar een acuut dagelijks tekort ontstaat aan hyaluronzuur in de epidermis. Dit tekort zorgt er niet alleen voor dat je huid droger wordt, maar ook dat het volume van de huid afneemt. Het aanvullen van dit tekort met skin care is daarom geen overbodige luxe.

Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler vult tekorten aan

Om het dagelijkse tekort aan hyaluronzuur te compenseren, introduceerde Vichy onlangs de Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler. Dit serum bevat maar liefst 1,5% pure hyaluronzuur. Dit percentage bestaat uit een mix van hyaluronzuur met hoog en laag moleculair gewicht.

shop de filler hier online

 

vichy ha filler

Hoe zat het ook alweer met dit moleculaire gewicht?

Hyaluronzuur met een laag moleculair gewicht (kleine moleculen) ondersteunt diep in de huid de huidmatrix en zorgt voor een voller en steviger uitziende huid met minder lijntjes en rimpels, terwijl hyaluronzuur met een hoog moleculair gewicht (grotere moleculen, die minder diep in de huid doordringen) aan het huidoppervlak zorgt voor hydratatie. Je weet wel… dat fijne gevoel dat je ervaart bij het aanbrengen van een hydraterende verzorging.

Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler is een stevige gel. Voor het beste effect klop je deze met je vingertoppen in de huid. Gebruik het product spaarzaam; een royale dosis kan een plakkerig laagje op je huid achterlaten.

shop de filler hier online

 

vichy Ha filler

Tip van Corine: Je kunt Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler ook gericht inzetten, bijvoorbeeld voor droogtelijntjes rond je ogen. Ik breng het product voor het slapen gaan aan als oogmasker (het plakkerige vind ik dan minder bezwaarlijk… ik slaap immers toch) en word in de ochtend wakker met een mooi opgevulde, ‘ontkreukelde’ oogcontour.

vichy filler

Vergeet de schadelijke effecten van de zon niet en bescherm je huid goed

UV-straling is één van de meest agressieve externe factoren uit het exposoom. Het veroorzaakt tot maar liefst 80% van de tekenen van huidveroudering. Bijkomend nadeel van UV-straling: het is altijd aanwezig in het exposoom, zelfs als het bewolkt is.

Daarom is een goede gezichtsverzorging met zonbescherming van essentieel belang. Binnen het assortiment van Vichy kan je kiezen voor Liftactiv Supreme Dagverzorging SPF30. Naast een breedspectrum filter met SPF30, die zorgt voor een dagelijkse bescherming tegen de zon, bevat deze dagverzorging ook hyaluronzuur en niacinamide.

Shop met korting

 

vichy liftactiv jour

Liftactiv Supreme Dagverzorging SPF30 helpt hierdoor de huid te verstevigen, bestaande rimpels en fijne lijntjes te verminderen, en de vorming van nieuwe rimpels door UV-straling te voorkomen. Het product voelt door zijn rijke en volle textuur ook nog eens zeer comfortabel aan op een droge (winter-)huid. Ik vind het heerlijk deze crème te gebruiken wanneer ik de kou in ga. Een rondje hardlopen door weer en wind, op de fiets door de regen. Het maakt mijn huid weerbaar tegen de elementen.

Shop met korting

 

vichy dagcreme

Je maakt je Vichy routine compleet met de Liftactiv Collagen Specialist nachtverzorging.

vichy collagen specialist

Shop met korting

 

Het begint met bewustzijn 

Vichy heeft met deze huidverzorging een mooie routine voor je samengesteld, waarmee je jezelf kunt wapenen tegen de schadelijke effecten van het exposoom. Maar ook andere merken en andere producten kunnen dat. Waar het om gaat is dat het begrip exposoom je bewust maakt van de factoren die op je af komen, die je huid beschadigen en waartegen je je kunt beschermen met goede huidverzorging. De juiste werkstoffen zijn daarbij essentieel.

 

beautyjournaal shop

Lees ook:

Lees ook