Hoe ziet een normale penis er uit?

05:57 - 03:34
luistertijd 05:57 - leestijd 03:34

IJsjes. Ze zijn er in alle soorten en maten. In hoorntjes, wafeltjes, in een beker, op een stok, in een milkshake. Ze zien er allemaal verschillend uit maar ze zijn allemaal normale , verrukkelijke ijsjes.

Zo is het ook met penissen. Een penis kan klein, groot, krom of recht zijn. Ze zien er allemaal verschillend uit, zeker, maar allemaal volkomen normale, prima penissen. Toch maken veel mannen zich zorgen over hun penis en hebben ze vaak vragen die ze niet aan hun arts durven stellen. Daarom hier een aantal veel voorkomende vragen – en de antwoorden.

penis

Wat is een normale maat?

Die is er niet. De grootte van de penis verschilt van man tot man. Sommige mannen hebben een penis die in slappe toestand vrij groot is maar nauwelijks groeit als hij stijf wordt. Andere mannen hebben een penis die behoorlijk groeit als hij stijf wordt.

De grootte van de penis heeft zelden of nooit invloed op het functioneren; met elke maat penis kun je vrijen of een vrouw bevruchten. Sommige mannen proberen desondanks allerlei middeltjes en procedures uit om een grotere penis te krijgen. Doe dit niet, er is namelijk geen enkele manier die veilig is of waarvan wetenschappelijk bewezen is dat hij werkt. Sommige methoden kunnen leiden tot permanente verminking, infectie of zelfs afsterven van de penis.

Moet een man zich druk maken als zijn penis een kromming heeft?

Een penis die krom of gebogen is zodra hij stijf wordt, ook wel de ziekte van Peyronie genaamd, komt vrij veel voor. De penis kan alle kanten op buigen: links, rechts, soms zelfs S-vormig. Als een man al zijn hele leven een kromme penis heeft dan is dat omdat het zwellichaam zich niet geheel gelijkmatig heeft ontwikkelt, waardoor een kant wat korter en de andere kant wat langer is.

banaan

Littekenweefsel

Krijgt een man op latere leeftijd een gekromde penis dan komt dat in de regel door het ontstaan van littekenweefsel, wat de penis eveneens aan de ene kant wat korter kan maken, terwijl de andere kant onaangetast blijft. Waarom zich bij sommige mannen dit littekenweefsel ontwikkelt weten we niet.

Zijn gezwollen, duidelijk zichtbare bloedvaten iets om je druk om te maken?

Nee. Bloedvaten zijn er in vele anatomische varianten, net als penissen. Bij de ene man zijn ze nadrukkelijker aanwezig dan bij de andere man. Je hoeft je er niet druk om te maken.

De penis heeft veel bloedvaten en tijdens een erectie zitten die vol met bloed dat dan sterk onder druk staat. De bloedvaten zwellen op en worden beter zichtbaar tijdens een erectie, al kunnen ze soms ook goed zichtbaar zijn als de penis slap is.

En een penis die bulten of vlekken heeft? Is dat normaal?

De huid van de penis kan een andere kleur hebben dan de huid van de rest van het lichaam. De huid kan lichter zijn, soms zelfs roze, blauw of paars. Als een penis stijf wordt kan de kleur ook veranderen. Dat is allemaal normaal en niet iets om je zorgen over te maken. Als de verkleuring nieuw is, dan kan er wel iets aan de hand zijn. Ook als er een rode vlek, uitslag of een zweertje verschijnt moet je even naar de dokter gaan.

komkommer

Langs de huisarts

Sommige mannen maken zich zorgen omdat ze een of meerdere bulten op hun penis hebben. Toch is dat vrij normaal. Ze ontstaan waarschijnlijk door littekenweefsel. Vertrouw je het echt niet, of zijn ze vrij recent ontstaan, ga dan even naar je huisarts. Een zweer of een gezwollen rode bult moet je natuurlijk altijd laten controleren, vooral als er vocht uit komt.

Als je plasgaatje niet op de top van de eikel zit maar ergens anders, is dat een probleem?

Dat noemen we hypospadie en het komt vrij vaak voor. Dokters zien het vaak al bij kinderen, al komt het soms voor dat een kleine afwijking niet wordt opgemerkt. Meestal heeft een man er weinig last van. In ernstige gevallen kan er geopereerd worden. soms zijn er problemen met plassen, soms zelfs met bevruchten. Ga in dat geval naar een uroloog.

Is het normaal om pijn te hebben als je een erectie krijgt of klaarkomt?

Je penis zou een bron van plezier moeten zijn en niet van pijn. Als je pijn hebt aan je penis, ga dan naar een uroloog. Een pijnlijke ejaculatie kan veroorzaakt worden door een vernauwing in de plasbuis of het plasgaatje. Een pijnlijke erectie kan komen door letsel aan de penis, of wijzen op een onderliggende ziekte.

Maken veel mannen zich zorgen om erecties?

Zo’n 15 tot 30 miljoen mannen hebben last van erectiestoornissen. Ga naar je dokter als je er last van hebt. Het kan een indicatie zijn van een gezondheidsprobleem, vooral als je wat ouder bent. Het kan duiden op diabetes, hartkwalen of een te hoge bloeddruk.

Maar erectiestoornissen kunnen ook veroorzaakt worden door stress of angst, vooral bij jongere mannen. Ga ook dan naar de dokter. Er zijn tal van behandelmethodes om de problemen op te lossen.

Medische hulp

Een ander soort erectiestoornis is priapisme, een erectie die meer dan vier uur aanhoudt. Overkomt je dat, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Als priapisme niet wordt behandeld, dan kan dat ernstige gevolgen hebben, zoals weefselschade of blijvende misvorming.

Bron

Lees ook:

Lees ook