Want PMS is tegenwoordig verboden..

02:03 - 01:13
luistertijd 02:03 - leestijd 01:13

Een lezeres stelde ons onlangs de vraag of zij haar lippen opnieuw zou kunnen laten opvullen met siliconen olie, zoals ze 15 jaar geleden had laten doen. Dit is lastig, want siliconen olie (ook wel PMS genoemd) is inmiddels verboden vanwege de ernstige bijwerkingen die ontstonden, zoals ontstekingen en bulten. Ze vraagt nu of er iets anders over heen gespoten kan worden.

desiree van den berg

Dokter Desirée van den Berg

Onze cosmetisch arts Desiree van den Berg, van de Dokter Frodo Kliniek in Amsterdam geeft antwoord.

Het klopt inderdaad dat permanente fillers tegenwoordig verboden zijn in verband met de ernstige complicaties die ze kunnen geven.

Op het moment dat er een cliënte bij mij komt met permanente fillers en die opnieuw een behandeling wil, leg ik altijd het volgende uit: indien je geen klachten van de permanente filler hebt, kan je er voor kiezen deze te laten zitten met de wetenschap dat het op den duur klachten kan geven.

Indien je opnieuw een behandeling wilt in hetzelfde gebied met hyaluronzuur fillers kan je het beste eerst de permanente filler laten verwijderen, ook om complicaties op langere termijn te vermijden.

fillers

Het verwijderen van permanente filler kan tegenwoordig heel netjes en vrij non-invasief via het complicatiespreekuur in het Erasmus MC in Rotterdam. Hiervoor heb je een verwijzing van de huisarts voor nodig en via de website vind je alle verdere informatie.

Lees ook:

Lees ook