De cijfers Zakenpraat

De confettihuid: het gevolg van een teveel aan zonnestralen!

Hans Blommaert
Geschreven door Hans Blommaert

Onschuldig maar onherstelbaar

We weten het allemaal: lekker in het zonnetje zitten is heerlijk! We weten echter ook allemaal dat te veel zonnestralen een ramp voor je huid zijn. Je huid veroudert, je krijgt meer rimpels en de kans op huidkanker neemt flink toe. En er is nog iets dat lijkt te worden veroorzaakt door een teveel aan zonnestralen: een confettihuid. Onschuldig maar ontsierend. En helaas vooralsnog onherstelbaar.

Wat is dat, een confettihuid?

Een confettihuid, officieel hypomelanosis guttata genaamd, betekent dat er twee tot vijf millimeter grote gedepigmenteerde witte plekjes ontstaan op je huid. Vooral op je benen, en dan met name je schenen, maar ze kunnen ook ontstaan op je onderarmen, je romp en soms op je nek of schouders. In een heel enkel geval komen ze zelfs voor op het gezicht. De vlekjes voelen meestal glad aan maar kunnen ook een beetje schilferig zijn. Ze zijn meestal rond, maar soms ook hoekig of stervormig.

Vooral blanke vrouwen van boven de veertig hebben er last van maar iedereen kan een confettihuid krijgen. Sommige mensen hebben er op dertigjarige leeftijd al last van. Van de vijftigplussers heeft bijna de helft in meer of minder mate last van een confettihuid. Bij mensen met een donkere huid is de kwaal meer zichtbaar, omdat het kleurverschil groter is.

Hoe kom je er aan?

Dat weten we niet precies, maar het is wel zeker dat een overdaad aan Uv-straling een grote rol speelt bij het ontstaan of uitbreiden van een confettihuid. Hoe meer je in de zon zit, hoe groter de kans is dat je een confettihuid krijgt, vooral als je een blanke huid hebt. Heb je al last van een confettihuid en je blijft jezelf blootstellen aan Uv-straling dan zal de aandoening zich uitbreiden en worden de witte plekjes ook groter. Overigens is de zon niet altijd de oorzaak van een confettihuid. Bij mensen uit Afrika en de Caraïben is er geen relatie tussen Uv-straling en een confettihuid.

Hoe kom je er vanaf?

Niet. Er is helaas geen enkele behandeling om van een confettihuid af te komen. Heb je er eenmaal last van dan blijft dit zo. Er zijn behandelingen uitgeprobeerd, zoals bijvoorbeeld dermobrasie, maar die helpen niet en maken soms de kwaal alleen maar erger omdat er littekenweefsel, ontstekingen of hyperpigmentatie kan ontstaan.

Wel kun je een confettihuid beperken door, zodra je de eerste vlekjes opmerkt, voortaan je huid altijd adequaat te beschermen tegen Uv-straling met een goed zonneproduct. Bedek je benen, en zeker ook je onderbenen, met kleding en blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Zo breidt de kwaal zich niet, of in ieder geval vele malen trager, uit.

Is het gevaarlijk?

Nee. Een confettihuid is vervelend en ontsierend maar niet gevaarlijk. Het verhoogd de kans op huidkanker niet. Een teveel aan Uv-straling brengt uiteraard wel een risico met zich mee. Bescherm je huid dus altijd goed, ook als je geen last hebt van een confettihuid.

Een tip tot slot

Vermoed je dat je recentelijk een confettihuid hebt gekregen, of breiden de plekjes zich ineens erg uit, ga dan even naar de dokter. Het kan namelijk zijn dat je geen confettihuid hebt maar last hebt van een schimmelinfectie (pityriases versicolor). Dit is eenvoudig te behandelen. Het kan echter ook zijn dat je last hebt van vitiligo, een ingrijpende huidkwaal waarvoor wel behandelingen beschikbaar zijn maar die zijn complex, langdurig en garanderen geen genezing.

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Hans Blommaert

Hans Blommaert

Journalist Hans Blommaert werkte jarenlang als mode- en beautyredacteur voor titels als sQueeze, FHM, Playboy en NU.nl, en schreef artikelen voor onder meer MAN, L’Officiel Homme en Weekend Knack.

4 reacties

 • Zo zie je maar, het onderwerp is van alle tijden;-) Wat goed dat je op vakantie vakbladen uit 2014 leest? Je moet dan een aardige verzameling hebben liggen, hihi….

 • Wat grappig dit! Ik had nog wat oude vakbladen liggen die ik in mijn vakantie wilde lezen. Daar kwam ik precies hetzelfde artikel tegen, met andere foto’s, dat wel. Het waren vakbladen uit 2014… 😉

 • Hoi Mariska, wat een onwijs goede tip – dat we die nou zelf niet verzonnen hadden. super bedankt, want inderdaad, dermografie is een prachtige oplossing bij pigmentissues, en andere zaken – denk tepeltatoeage bij borstamputatie.

 • Beste hans,

  Het klopt dat er geen behandeling bestaat waarbij het lichaam zelf weer pigment aanmaakt op deze plekjes.
  Er is echter wel een behandeling ‘Dermatografie’
  Als mensen dit hebben en hier echt onzeker door geworden zijn is het dmv Dermatografie
  ( medische pigmentatie) te verhelpen.
  De witte stippen worden gepigmenteerd met huidskleurig pigment wat blijft zitten in de huid.

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.