Borsten/decollete Cosmetisch medisch De cijfers Expertadvies Klinieken Lichaam Operatietechnieken Plastische chirurgie Zakenpraat

Beautycoach Belinda Roerig vertelt: dit zijn de 10 grootste zorgen over borstimplantaten

Het BeautyJournaal-team
Geschreven door Het BeautyJournaal-team

Problemen met borstimplantaten? Dit moet je weten!

Zorgen over borstimplantaten

In Nederland zijn naar schatting zo’n 300.000 vrouwen met borstimplantaten. De meesten van hen hebben daar veel plezier van, maar een klein deel krijgt last van allerlei klachten. Er wordt veel gesproken over lekkende implantaten die er voor zouden kunnen zorgen dat je ziek wordt. Maar is dat wel zo?

We beantwoorden in samenwerking met beautycoach en huidtherapeut Belinda Roerig van Mittsu Institute in Amsterdam, de tien meest prangende vragen over problemen met borstimplantaten, die patiënten haar dagelijks stellen.

Belinda Roerig, beautycoach en huidtherapeut bij Mittsu Institute

1. Kun je ziek worden door je borstimplantaten?

Inmiddels staat vast dat ongeveer één op de driehonderd vrouwen met borstimplantaten op den duur last krijgt van allerlei klachten, zoals gewrichtsklachten, vermoeidheidsklachten, geheugenstoornissen, een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen, nachtzweten en huidafwijkingen; allemaal klachten zijn gerelateerd aan het immuunsysteem.

Vermoeidheid

Het is vaak erg lastig om vast te stellen wat de oorzaak van deze klachten is, aangezien ze erg lijken op klachten die zijn gerelateerd aan de overgang of een tekort aan vitamine D of vitamine B12. Vooral bij vermoeidheid denken veel vrouwen niet meteen aan hun implantaten. Er zouden dus meer vrouwen kunnen zijn die klachten krijgen door hun borstimplantaten maar zich niet realiseren dat de implantaten wel eens de oorzaak zouden kunnen zijn.

Auto-immuunklachten

Mensen met auto-immuun klachten, zoals bijvoorbeeld reuma, diabetes of MS, hebben vaker klachten; hen wordt dan ook ontraden om implantaten te nemen. Dit geldt ook als deze klachten in de familie voorkomen. Toch moet worden benadrukt dat het overgrote deel van de vrouwen met borstimplantaten in het geheel geen klachten hebben.

2. Wat kunnen borstimplantaten doen in je lichaam?

Borstimplantaten gaan zelden lekken maar kunnen wel gaan ‘zweten’. Kleine siliconenpartikeltjes van het implantaat komen dan los vanuit het implantaat en komen in de bloedbaan terecht. Naarmate een implantaat er langer zit wordt de kans groter dat dit gebeurt, zeker na tien jaar of langer.

Siliconen materialen zweten siliconen uit

Maar het kan ook eerder gebeuren. Inmiddels is aangetoond dat vrouwen met borstimplantaten meer siliconen in hun lichaam hebben, maar aangezien niet alle vrouwen met implantaten zijn onderzocht is niet helemaal duidelijk of alle vrouwen met borstimplantaten hier last van hebben. Daarnaast is ook niet volledig uit te sluiten dat de siliconen op een andere manier in het lichaam terecht gekomen zijn; siliconen worden namelijk vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld ketchup en bier. Er wordt nog meer onderzoek naar gedaan.

Je lichaam voert ze ook af

Desalniettemin is de kans erg groot dat ‘zwetende’ borstimplantaten wel degelijk de oorzaak zijn van siliconen in het lichaam. Implantaten die zijn gevuld met zout of monobloc ‘zweten’ minder, maar aangezien de omhulling van deze implantaten wel zijn gemaakt van siliconen, kunnen ook deze implantaten gaan ‘zweten’. Je lichaam voert de meeste siliconen uiteindelijk wel weer af; je plast ze uiteindelijk uit. Maar ze komen in eerste instantie terecht in je bloed, je lymfeklieren en vooral in je vet en kunnen daar erg lang blijven zitten.

3. Zijn siliconendeeltjes in je lichaam de oorzaak van de klachten?

Op siliconendeeltjes in het lichaamsvet kan het lichaam heftig reageren. Toch is het twijfelachtig of de siliconen in het lichaam de enige oorzaak zijn van de klachten die vrouwen met borstimplantaten hebben. Men heeft het altijd wel over klachten door lekkende, of beter gezegd ‘zwetende’ implantaten, maar als de implantaten eenmaal verwijderd zijn, verminderen bij 80% van de vrouwen de meeste klachten, terwijl er dan nog steeds siliconen in het lichaam zitten.

Het kan ook een afweer tegen een lichaamsvreemd object zijn, ongeacht het materiaal

Het kan heel goed zijn dat de klachten worden veroorzaakt door het simpele feit dat er een implantaat, een lichaamsvreemd voorwerp, in je lijf zit en dat je immuunsysteem daar na verloop van tijd heftig op reageert. Daarbij maakt het niet uit of het implantaat is gemaakt van siliconen of van een ander materiaal. Je immuunsysteem reageert altijd op een lichaamsvreemde stof, denk bijvoorbeeld maar aan een houten of metalen splinter in bijvoorbeeld je vinger; je lichaam reageert daar heel heftig op.

Inkapseling

Zo probeert je immuunsysteem een implantaat ook te isoleren door een kapsel eromheen aan te maken. Het lichaam kan reageren op alle soorten prothesen. Dat wordt echter niet altijd gezien; als je tachtig bent, je hebt een heupprothese en je bent altijd moe, dan zal men niet meteen denken dat dit een reactie is van het lichaam op de prothese. Desalniettemin zouden de siliconendeeltjes in het lichaam wel deels verantwoordelijk kunnen zijn voor de klachten; zo’n 20% van de vrouwen knap immers niet op als de prothese is verwijderd. Het is al bij al een complexe kwestie en meer onderzoek is zeker nodig.

4. Hoe snel kan een implantaat er uit worden gehaald bij klachten?

Dat kan heel snel, meestal binnen drie weken. Het is belangrijk om je lichamelijk en geestelijk goed voor te bereiden op de operatie, vooral als je ziek bent of heel veel angst hebt om ziek te worden. Eet gezond, rook niet, vermijd koffie, thee en alcohol voor de ingreep en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen.

Zorg voor gezondheid

Daarnaast is het goed om extra vitamine C en multi-vitamine te nemen en de huid goed in te smeren met een aloë vera crème om de huid van de borsten in zo goed mogelijke conditie te krijgen. Dit bevordert het herstel na de operatie en gaat littekenvorming tegen. Ben je erg angstig, praat dan met een goede vriend(in), een psycholoog, of een voorlichter van de kliniek waar je geopereerd bent.

Veel vrouwen denken dat ze een tijdbom in hun lichaam hebben, maar dat is absoluut niet het geval. Je wordt niet per dag of per week zieker, het is een heel traag proces, dat meestal zelfs helemaal stil staat.

5. Wordt het kapsel dat om het implantaat zit ook verwijderd?

Niet altijd en niet altijd helemaal. Als een kapsel heel dik is dan wordt het meestal helemaal of grotendeels verwijderd.  Is het kapsel echter heel dun, en dan hebben we het over de dikte van de huid van een opgeblazen ballon, dan laat men het meestal zitten, vooral als het vastzit aan de ribben of de spieren.

Zo’n dun vliesje bevat nauwelijks siliconen en heeft dus geen effect op de klachten. Daarnaast is het erg lastig om het weg te halen; dat kan leiden tot nabloedingen, schade aan de ribben of littekenweefsel, dat weer kan zorgen voor een ingetrokken borst. En dat wil je niet.

6. Hoe snel word je weer beter?

Zoals eerder werd vermeld knapt 80% van de vrouwen op als het implantaat is verwijderd; ze voelen zich minder vermoeid en ook de andere klachten worden beduidend minder. Het duurt echter zeker een half jaar voor je verbetering merkt. Belangrijk is om na het verwijderen van de implantaten goed voor jezelf te zorgen. Eet gezond, en dan vooral veel plantaardige voeding.

Psychische gezondheid belangrijk

Kies voor kleine porties wit vlees of biologische vis en vermijdt alcohol en cafeïne in de eerste 6 weken na de ingreep. Neem dagelijks een multi-vitamine van een goed, betrouwbaar merk. Roep desnoods de hulp in van een goede diëtist. Als je je erg beroerd voelt of je bent nog steeds angstig, dan kan het zin hebben om gesprekken te voeren met een psycholoog. Maar de vuistregel is: leef zo gezond mogelijk.

Veel vrouwen knappen al op omdat ze opgelucht zijn dat de implantaten zijn verwijderd; ze piekeren minder, zijn niet meer zo angstig en slapen dus ook beter. Daardoor zijn ze al snel veel minder vermoeid.

 

7. Wordt het verwijderen van een implantaat vergoed door de verzekering?

In principe niet, tenzij een internist heeft vastgesteld dat de klachten zeker worden veroorzaakt door het implantaat. De internist moet dan een brief opstellen waarin duidelijk staat aangegeven dat er geen andere oorzaak is. Met zo’n brief is er een kans dat de verzekering de operatie vergoed.

Maar meestal moet je de operatie zelf betalen. Heb je daarentegen kapselvorming en samentrekking van de hoogste graad (Baker 4), dan wordt het verwijderen van de implantaten wel vergoed door de verzekeraar.

8. Hoe kom je er achter of je siliconen in je lichaam hebt?

Door middel van bloed- of urineonderzoek. Je weet dan echter alleen of je siliconen in je lichaam hebt, niet of die siliconen afkomstig zijn van een implantaat. Zoals eerder gezegd worden siliconen ook toegevoegd aan sommige voedingstoffen zoals bijvoorbeeld ketchup of bier. Ook veel cosmetica bevat siliconen. Ook op deze manier kun je siliconen in je lichaam krijgen.

9. Is het veilig om borstvoeding te geven als je borstimplantaten hebt?

In alle studies die tot op heden  gedaan zijn waarbij de borstvoeding werd vergeleken tussen vrouwen met en zonder borstimplantaten is er geen significant verschil gevonden in de hoeveelheid siliconen partikeltjes in de moedermelk. Een implantaat ligt meestal onder de borstspier en maakt geen contact met de melkklieren.

We gaan er vanuit dat het veilig is, maar voel je je er niet lekker bij, doe het dan niet. Vergeet echter niet dat borstvoeding veel voordelen heeft; het bouwt onder meer het immuunsysteem van de baby op.

10. Zijn de borsten nog wel mooi als de implantaten zijn verwijderd? En hoe zit dat bij een gereconstrueerde borst?

In 90% van de gevallen worden ze zelfs mooier. Borsten waar al zo’n tien jaar implantaten in zitten zijn in de regel niet meer zo heel mooi, door gewichtsschommelingen, door de overgang of door zwangerschappen.  Nadat de implantaten zijn verwijderd wordt de borst vaak bijgevuld met eigen vet en dat levert in de regel hele mooie borsten op.

Veel mooier dan een huidcorrectie, aangezien dat nog wel eens littekens op kan leveren. Het wordt lastiger als iemand ooit van hele kleine borsten naar een C of een D cup is gegaan en geen vet heeft dat gebruikt kan worden. Gelukkig krijgen dames die ooit heel slank waren en hele kleine borsten hadden op latere leeftijd toch wat vet, zodat er toch eigen vet gebruikt kan worden. Door de implantaten is de huid ook wat uitgerekt, waardoor er een mooie ronding is ontstaan die veelal behouden kan blijven. Ook is er wat meer vet in de borsten ontstaan, waardoor nieuw vet beter overleeft.

De hechting van vet

Nieuw vet hecht zich beter op reeds aanwezig vet, bij borsten die voornamelijk uit klierweefsel bestaan, sterft het nieuwe vet sneller af.  Heb je maar weinig vet of van nature erg kleine borsten dan kan het helpen om in de dagen voor de operatie een speciaal zuigsysteem te gebruiken.

Je plakt een soort schuimplastic op de borsten en zuigt met een speciaal apparaat gedurende vijf dagen acht uur per dag, steeds een half uur zuigen en een uur niet.  Dit activeert de bloedvatvorming, waardoor meer vet overleeft. Tenslotte trekt in de meeste gevallen de uitgerekte huid na verloop van tijd ook nog wat samen, waardoor de borsten weer stevigheid en vorm krijgen.

Na een borstreconstructie door kanker

In geval van een gereconstrueerde borst wordt het implantaat ook vervangen met eigen vet. Er zijn echter meerdere behandelingen nodig en in de regel is het lastig om de borst net zo groot te maken als de andere. Ook hier kan zo’n zuigsysteem uitkomst bieden; er overleeft meer vet waardoor er minder behandelingen nodig zijn. Want let wel: de verzekering vergoed ook deze behandeling niet, ook niet in het geval van een gereconstrueerde borst.

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Meer weten over dit onderwerp?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Over deze schrijver

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal-team

Het BeautyJournaal redactieteam schrijft artikelen voor BeautyJournaal.nl. Het gaat om artikelen die niet per se door hen op persoonlijke titel gemaakt worden.

3 reacties

 • Mevrouw Roerig, met verbazing heb ik uw hier bovenstaande tekst gelezen. Het is zeer relativerend en roept bij vrouwen mogelijk een geweldig vraagstuk op. Waar haalt u de exacte cijfers vandaan die u aangeeft. Er is tot op heden nergens enige vorm van registratie gedaan waar het siliconen aangaat. Ook uw “het zou” teksten geven aan dat u op een enorme achterstand staat wat de berichtgeving betreft. Wat Adjuvant Human Desease betreft, of volgens de nieuwe benaming “Asia syndrome”, is er al in 1995 een publicatie geweest van het “REDBOOK”, “ van het International Journal of Occupational Medicine and Toxicology” waarin tientallen zoniet honderden onafhankelijke Amerikaanse wetenschappers middels 220 pagina’s van studie materiaal worden aangehaald met wat het probleem is met siliconen in het lichaam. Een ca. 15 tal aan studie staan hierin vermeld, en geen enkele bevat de woorden “het zou”. Nederland loopt geweldig achter bij deze wetenschap omdat de instanties zoals het RIVM achter de informatie van de producenten is gaan staan, jaren lang hebben zij de sluier opgehouden voor de producenten. Dit alles zonder enige eigen inbreng in deze pseudo wetenschap, slaafs de frauduleuze informatie van bedrijven als bv. Dow Corning slikkend. Toxische informatie blijkt nu, net zoals de siliconen implantaten.
  In punt 2 geeft u aan dat implantaten bijna niet lekken maar dat ze wel kunnen gaan zweten. Waar heeft u het eigenlijk over, ze zweten al in de verpakking, de arts moet ze voor het plaatsen droog wrijven van de gel. Vanaf seconde 1 van implanteren zweten de partikels en zwaar giftige chemische additieven het lichaam in via de open wond in de borstholte.
  In punt 3 vraagt u zich af waarom 80% der vrouwen lichamelijk verbetering ondervindt ondanks dat er stof achterblijft in het lichaam. Maar wanneer je op een schaal van 100 gezondheid, met implantaten op 30 hebt gemanifesteerd is na verwijdering het halen van 60 een 100% verbetering. Maar dat wil nog niet zeggen dat deze vrouwen dan gezond zijn! Siliconen in het weefsel en organen is een onomkeerbaar proces, hoe graag ik dat ook anders zou willen.
  In punt 4 geeft u aan dat een implantaat er snel uit kan worden gehaald. Besef wel dat een heleboel vrouwen de 5 a 6 duizend euro voor explantatie niet kunnen opbrengen. Ze hebben dan een verwijzing nodig van een arts en de goedkeuring van de zorgverzekering. Voor veel vrouwen een onmogelijke taak.
  En wat de tijdbom betreft, JA het is een tijdbom, afhankelijk van de constitutie van de draagster en de aanwezigheidstijd van het implantaat in de borstholte. Eens, met zekerheid, barst de bom. Een zekerheid als een koe.
  Ook vermeld u niet dat de plek waar het implantaat geplaatst is een belangrijk gevaar op kan leveren bij verwijdering. Namelijk voor de borstspier zal het minder gevaar opleveren, maar achter de borstspier zit het implantaat dicht bij de pleura het vlies dat de organen beschermd. Wanneer dit aangesneden wordt is lijden in last.
  In punt 6 hier vermeld u dat vrouwen na explantatie minder piekeren. Behalve dan die vrouwen die met de wetenschap moeten leven voor een schoonheids ideaal hun nageslacht te hebben beschadigd, een leven lang. Wij kennen ze die deze last niet konden dragen, een verscheurd gezin achterlatend.
  Bij punt 8 heb ik even gelachen. De vergelijking van siliconen in voedsel met de uit het implantaat lekkende gel is volkomen absurt. Bij voeding gaat het om milligrammen die ook nog eens voor een groot deel het lichaam via excretie verlaten. Bij siliconen implantaten praten we al gauw over ponden en in sommige gevallen over een meervoud daarvan die direct in verbinding staan met de bloedbaan.
  In punt 9 beroept ook u zich op misleidende informatie van slechts kleine studies over borstvoeding en siliconen. In de eerste plaats is niet bekend wat de verhouding voor/achter de borstspier is. In beide gevallen vormt het ook een gewetensvraagstuk, wilt u uw kind voeden met moedermelk dat uit een vervuilde omgeving komt van siliconen uittreding en chemische neurotoxische/carcinogene additieven uit de gel. Maar vaak zijn deze kinderen al geïnfiltreerd met siliconen over de placenta. In Amerika worden vrouwen met een siliconen historie van moedermelk donatie uitgesloten. Professor dr. Smalley heeft bovendien in de 90er jaren reeds aangetoond dat er wel degelijk vervuiling van siliconen doordringt in moedermelk en de motiliteit van de slokdarm aantast.

 • Veel gepubliceerde artikelen halen de zeer in het straatje passend gegeven van de producenten van borstimplantaten aan dat siliconen in moedermelk niet merkbaar anders is dan bij niet implantaatvrouwen. Maar, geplaatst vóór de borstspier geeft vaak de onmogelijkheid om borst te voeden. De melkklier is vaak niet meer of bijna niet meer aanwezig. Achter de borstspier geeft een groot gavaar bij verwijdering later omdat de torax, het borstvlies tussen weefsel en longen beschadigd kan worden. Bij borstvoeden gaat er bovendien een deel van de siliconenvervuiling in borstmelk via de darmpjes het lichaam weer uit.
  Het echte gevaar voor kinderen van moeders met siliconenimplantaten is de migratie vóór de geboorte over de placenta waarbij vervuild moederbloed in de foetus vloeit. Eiwitvorming voor de organen waarbij ook de hersenen worden verstoord en deze kinderen komen met ernstige afwijkingen ter wereld en lopen tegen enorme achterstanden op in het leven. Dit is wat de producenten niet willen vermelden omdat dat de handel in gevaar brengt. Siliconen vervuilingen waaronder ook chemisch toxigene stoffen uit de gel worden ingekapseld door het in opperste staat verkerende immuunsysteem van zowel de moeder als haar kind en doen in de miniscule bloedvaten en organen hun vernietigende werk. Deze kinderen worden het “kind van de rekening” zonder daar enige invloed op te hebben gehad. Het geeft de moeder in kwestie fustraties bij herkenning van het door haar opgeroepen probleem die menigmaal catastrofaal af loopt voor zo’n gezin. Siliconen borstimplantaten zijn bepaald geen zegen, het zijn killers ook voor de 2e generatie.
  Rene Opdam

 • beste Belinda,

  De verzekeringen vergoeden explantatie, vraag desnoods even extra na op de site van het meldpuntklachtensiliconen.nl

  Dr Kappel in Zwolle is dé speciasliste in explantaties, zeer belangrijk is dat het kapsel eruit gehaald wordt. Daar zitten siliconen nl. ook in en kan vrouwen ziek houden.

  Ik adviseer vrouwen dat ze de implantaten willen zien na explantatie. Het si belangrijk voor hun herstel dat ze weten of het implantaat gescheurd was of schimmels bevatte.

  Vriendelijke groet
  Francine van Broekhoven
  De Groene Zuster
  Medisch thermograaf

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.