We eten siliconen, we brengen siliconen aan op onze huid, we plassen siliconen uit.

04:02 - 02:25
luistertijd 04:02 - leestijd 02:25

Er zijn de laatste twee jaar veel zorgen over siliconen borstprothesen en de kans op het weg lekken van siliconen partikels in het lichaam vanuit de protheses. Vrouwen mailen BeautyJournaal er ook wekelijks over, en de plastisch chirurg in ons expertteam, beantwoordt alle vragen geduldig. Heeft hij op deze vraag ook antwoord?

Deze lezeres vraagt zich af of er ook via bloedwaarden aangetoond kan worden dat er siliconen elders in het lichaam terecht zijn gekomen…..

‘Ik heb al jaren klachten, maar iedere keer wordt er gezegd: ‘U bent zo gezond als een vis’. Sinds een half jaar heb ik reumatische klachten, vooral in het heup- en schoudergebied. Ook ben ik al jaren vermoeid. Onlangs ben ik nog uitgebreid onderzoek op reuma, omdat ik wel de klachten heb, maar men kan geen diagnose stellen. Ik ben 45 jaar en ik vermoed nu dat mijn siliconen prothesen een rol spelen bij mijn klachten.

Mijn reumatoloog vraagt zich af of hij via het bloed zou kunnen aantonen dat er siliconen in mijn lichaam aanwezig buiten de prothesen om, en bij welk lab hij dit kan laten onderzoeken.’

frank niessenPlastisch chirurg Frank Niessen, lid van het BeautyJournaal expertteam, vertelt haar:

Vervelend van je te horen dat je klachten hebt, maar dat er verder niets gevonden wordt.

In het VUmc kijken we onder andere naar vit D- en B12- tekorten. Verder gaan we af op het systeem aan klachten. Wat jij beschrijft zou door implantaten kunnen komen, ook al hebben we geen waarde in het bloed die dat bewijzen kan. Ons advies is dan om de implantaten te laten verwijderen.

Het probleem is helaas dat er op dit moment geen zinnig en duidelijk wetenschappelijk artikel is verschenen dat aantoont dat een gescheurd of kapot implantaat wel klachten geeft, en een niet-kapot implantaat geen klachten geeft.

Er is niet aangetoond dat siliconen in het bloed een negatief effect op de gezondheid hebben. Er is nog niet duidelijk beschreven dat het verwijderen van implantaten de klachten vermindert en in hoeverre dat gebeurt. Daar hebben we alleen sterke aanwijzingen voor, maar dat hebben we nog niet gepubliceerd.

Bij wetenschap hoort twijfel en het goed uitzoeken van de gegevens. Dat is nog niet gedaan. We proberen daar in het VUmc een steentje aan bij te dragen, maar dat de angst voor ziekte en de angst niet serieus genomen te worden als patiënt nu de overhand voert, gaat ten koste van alle vrouwen die siliconen implantaten dragen. Het is erg vervelend.

We eten siliconen, we brengen siliconen aan op onze huid, we plassen siliconen uit. We weten nog veel te weinig om conclusies te kunnen trekken. Tot die tijd kijken en luisteren we goed, en doen ons best.

Vriendelijke groet, Dr Frank Niessen

Nagekomen artikel: inmiddels is er meer duidelijk over de toxiciteit van siliconen in het lichaam, lees dit interview met onderzoeker Henry Dijkman. Er spelen twee zaken die meer onderzoek behoeven: de toxiciteit van siliconen waarbij geldt dat hoe langer je ze draagt hoe meer siliconen deeltjes in het lichaam komen door zweten van de implantaten, waardoor je ziek kan worden, en een overstimulatie van het immuunsysteem waarmee mogelijk een dik kapselvormingsprobleem in verband wordt gebracht rond het implantaat, dit wordt ASIA syndroom genoemd momenteel. Lees hier meer over de ASIA problematiek.

 

 

Lees ook