Chirurge Franziska Lichtenegger geeft advies

03:24 - 02:02
luistertijd 03:24 - leestijd 02:02

Lekkende borstprothesen, het komt vaker voor dan we denken. Daarom is het belangrijk om hier aandacht voor te hebben. In principe kunnen borstprothesen een levenslang meegaan, maar vaker wijst de praktijk uit dat ze na tien tot twintig jaar vervangen moeten worden.

Vormverandering of vage immunologische klachten

Waakzaamheid is geboden als je borst van vorm verandert, of wanneer je je onverklaarbaar ziek begint te voelen en er geen aanwijsbare redenen zijn via doktersonderzoek. Alle prothesen die gebruikt worden in de wereld bestaan uit siliconen (medical grade). Binnenin, en in de buitenlaag, maar ook alleen van buiten als de binnenlaag uit zoutwateroplossing bestaat.

‘Zweten’ 

Het is bekend dat siliconen materialen kunnen zweten, waarbij er minuscuul kleine partikels vrij komen en in het lichaam terechtkomen. Overduidelijk wordt het als een prothese scheurt, wat zichtbaar gemaakt kan worden via een echo of uiteindelijk een MRI scan.

Vrouwen vragen BeautyJournaal

BeautyJournaal krijgt wekelijks vragen binnen van vrouwen die zich zorgen maken over hun borstprothesen. Ook onderstaande lezers heeft een vraag erover, nadat via een MRI scan was geconstateerd dat de rechter borstprothese lekte. Haar chirurg vertelde haar dat het merendeel van de lekkage wordt opgevangen door het kapsel, en er in mindere mate iets in het lichaam terechtkomt.

Deze lezeres heeft een aantal wezenlijke vragen: hoe worden borstprothesen tegenwoordig gemaakt, worden ze ook gecontroleerd op veiligheid, en is de kans op lekkage tegenwoordig minder groot. Via Google treft ze artikelen aan waaruit blijkt dat alle prothesen lekken en dat baart haar zorgen.

plastisch chirurge Franziska Lichtenegger.
fotograaf: André La Croix

We vragen plastisch chirurge Franziska Lichtenegger om antwoord te geven:

‘Deze zorgen zijn begrijpelijk. Een lekkende prothese moet zo snel als mogelijk vervangen worden. Afhankelijk van het merk van de prothese zit er minder vloeibaar of meer vloeibaar siliconenmateriaal in. Vloeibaardere siliconen kunnen naar de lymfeklieren in de oksel gaan en daar vervelende ontstekingen veroorzaken.

‘Ik ben van mening dat afhankelijk van het merk siliconen prothesen na 10 of 15 jaar vervangen moeten worden. Deze mevrouw geeft aan dat haar prothesen er nu 17 jaar in zitten. Er bestaat na die tijd een verhoogd risico voor lekkage en complicaties.

‘Er is wetenschappelijk geen bewijs dat gewrichtsklachten en vermoeidheidsklachten aan siliconen protheses of lekkage gerelateerd kunnen zijn. Toch zie ik dit vaak in mijn praktijk. Er wordt momenteel wel meer wetenschappelijk onderzoek naar verricht.

‘Vaak verdwijnen de gewrichts- en vermoeidheidsklachten na het verwijderen van siliconen protheses gedeeltelijk of volledig.

‘Theoretisch kunnen alle siliconen protheses “zweten”. Dit betekent dat heel kleine siliconendeeltjes in het lichaam terecht kunnen komen. Dit kan verder geen kwaad. Dit kan ook gebeuren met het drinken uit plastic flessen.

‘Als u geen siliconen protheses meer wilt terug laten plaatsen, is dat uiteraard begrijpelijk. Een andere en heel mooie methode zou lipofilling of een reconstructie van eigen weefsel van de buik kunnen zijn. Deze mogelijkheden zou u met uw plastisch chirurg  kunnen overleggen.

Hartelijke groet,
Franziska Lichtenberger, plastisch chirurge

Heb je klachten over je borstimplantaten, meldt ze dan vooral ook bij dit meldpunt van de overheid:

www.meldpuntbijwerkingenimplantaten.nl

Lees ook