Eczeem genezen is niet mogelijk, verlichten wel

09:04 - 05:26
luistertijd 09:04 - leestijd 05:26

Eucerin AtopiControl geeft directe verzachting van atopisch eczeem

Atopische Dermatitis, in de volksmond beter bekend als atopisch eczeem, is een niet-besmettelijke, chronische ontstekingsaandoening van de huid. Het wordt meestal geassocieerd met een droge, geïrriteerde huid en kan een flinke fysieke en psychologische impact hebben. Er is jammer genoeg tot op de dag van vandaag geen remedie bekend, maar het is wel bewezen dat een effectieve huidverzorging symptomen verzacht en de huid langer kalm houdt.

 

In dit artikel helpen we je om Atopische Dermatitis beter te begrijpen en geven we tips voor huidverzorging om de symptomen te verzachten. De producten van Eucerin ondersteunen je daarbij.

Niet alleen bij kinderen, ook bij volwassenen

Atopische Dermatitis tref je vooral aan bij baby’s en kinderen. Naar schatting heeft ongeveer 15% tot 20% van alle kinderen wereldwijd er last van, waarbij ongeveer 90% binnen de eerste vijf levensjaren symptomen ervaart.

De aandoening kan doorzetten tot ver na de puberteit en onderzoek toont aan dat kinderen met Atopische Dermatitis vaak ook andere gerelateerde aandoeningen kunnen ontwikkelen, zoals astma. Mensen die de aandoening niet als kind hebben gehad, kunnen het later als volwassene alsnog krijgen en naar schatting lijdt 1 op de 12 volwassenen aan Atopische Dermatitis.

Wanneer een van je ouders lijdt aan Atopische Dermatitis is de kans vrij groot dat jij de aandoening ook hebt, of krijgt. Atopisch betekent namelijk een erfelijke gevoeligheid voor bepaalde allergenen.

Wat zijn de symptomen van Atopische Dermatitis?

Droogheid, jeuk, schilfers en irritatie zijn allemaal symptomen van een atopische huid. Bij een lichte huid wordt het getroffen gebied meestal rood en soms bruin. Bij een donkerdere huid kan het getroffen gebied lichter of donkerder worden aangezien Atopische Dermatitis de pigmentatie aantast.

Atopische Dermatitis kan weliswaar overal op het lichaam optreden, maar de meest voorkomende plekken zijn gezicht (rond de ogen), nek en decolleté, hoofdhuid, binnenkant van de ellebogen, knieholtes, handen en voeten.

Hoe ontstaat Atopische Dermatitis?

Atopische Dermatitis heeft te maken met een verminderde huidbarrière en een aantasting van het immuunsysteem. De buitenste (epidermale) lagen van een gezonde huid bestaan uit huidcellen, omgeven door een lipidenrijke matrix van cholesterol, vrije vetzuren en ceramide. Bij een atopische huid is de stofwisseling van lipiden verstoord, waardoor een tekort aan ceramide optreedt, en er transepidermaal vochtverlies plaatsvindt. Door dit overmatig vochtverlies droogt de huid uit waardoor de natuurlijk barrière verslechtert en vatbaarder is voor irritatie en infectie.

1. Een verstoorde barrièrefunctie geeft bacteriën de kans om de huid binnen te dringen 2. Activering van immuuncellen, ontsteking van de atopische huid 3. Jeuk.

Naast genetische aanleg, speelt ook het klimaat een rol

Ongeveer 70% van alle Atopische Dermatitis patiënten heeft atopische aandoeningen in de familie. Het lijkt erop dat de kans op Atopische Dermatitis toeneemt als je leeft in een ontwikkeld land, een stad (vooral een stad met meer vervuiling) of een koud klimaat.

De cyclus van jeuk en krabben

De symptomen van Atopische Dermatitis zijn ook meteen de triggers. Omdat de huid droog is en jeukt, ben je geneigd te gaan krabben. Dit beschadigt de barrière van de huid waardoor een bacterie genaamd Staphylococcus Aureus de kans krijgt om zich voort te planten en de huid te infecteren. Deze infectie veroorzaakt ontsteking en jeuk, wat de toestand van de huid verergert en de jeuk sterker maakt: een vicieuze cirkel die we de Atopische Huidcyclus noemen.

 

Tip van Eucerin: Draag katoenen handschoentjes tijdens het slapen. Op deze manier voorkom je (onbewust) krabben tijdens je slaap.

Wat kan een reactie uitlokken in een atopische huid?

Er bestaat een aantal externe factoren die Atopische Dermatitis kunnen aanwakkeren en symptomen kunnen verergeren. Dit verschilt per persoon, voorbeelden zijn:

Wonen in een gebied met een hogere mate van milieuverontreiniging verhoogt de kans op het ontwikkelen van een atopische huid in het gezicht.

De verschillende fasen van Atopische Dermatitis

Een atopische huid wordt gekenmerkt door twee fasen:

Acute fase: ook wel de ‘actieve fase’ of een ‘aanval’ genoemd. Tijdens deze fase is de atopische huid het meest geïrriteerd:

Symptomen bij een acute flare up van de atopische huid kunnen bestaan uit intense jeuk, een rode tot diep rode huid die schilferig en pijnlijk is en zelfs licht kan bloeden.

Niet-acute fase: ook wel niet-actieve, interval of aanval-vrije fase. Dit is de periode tussen acute aanvallen, waarin een atopische huid kalmer en minder geïrriteerd is:

Er bestaat zoals gezegd geen remedie tegen Atopische Dermatitis, dus het belangrijkste doel bij de dagelijkse verzorging van een atopische huid is om de niet-acute fase te verlengen. Bij een aanval ligt de focus op het zo snel mogelijk verlichten van de symptomen en het kalmeren van de huid.

Hoe verzorg je een huid met Atopische Dermatitis?

Een goede huidverzorgingsroutine met producten die speciaal zijn samengesteld voor een atopische huid, helpen de symptomen verlichten en geven je huid, of de huid van je kind, de beste kans op langdurigere rustige periodes.

Milde maar grondige reiniging

Reiniging is de essentiële eerste stap in het verzorgen van een atopische huid. Probeer bijvoorbeeld Eucerin AtopiControl Bath and Shower Oil. Dit product bestaat voor maar liefst 20% uit kalmerende en beschermende Omega-6 vetzuren en is vrij van alkalische zeep. Dit product is ook uitermate geschikt voor de kwetsbare huid van je kindje.

Tip van Eucerin: Pas op bij het wassen

Vaak wassen met water dat te warm is, kan de beschermende barrière van de huid beschadigen waardoor de huid uitdroogt. Ruwe sponsen en massageborstels kunnen een atopische huid ook belasten. Probeer daarom te wassen met lauwwarm water, korter in bad te gaan, te douchen in plaats van in bad te gaan waar mogelijk en de huid droog te deppen in plaats van te wrijven. Zorg dat je zo snel mogelijk na het sporten een douche neemt om je lichaam af te koelen en zweet te verwijderen.

Hydrateren

Hydratatie is daarnaast essentieel om de natuurlijke barrière van de huid te herstellen. We noemen dit de basisverzorging. Gebruik een moisturizer met bewezen werkzame stoffen zoals:

Deze ingrediënten zijn onderdeel van de actieve formule in de Eucerin AtopiControl-serie. Voor je gezicht gebruik je de AtopiControl Kalmerende Gezichtcrème, voor je lichaam de rijke en voedende Kalmerende Lotion.

 

SOS verzorging

Bij flare-ups tijdens een aanval is een de AtopiControl Intensief Kalmerende Crème een uitstekende aanvulling op de basisverzorging. De werkstoffen Decanediol en Menthoxypropanediol kalmeren de huid en verminderen jeuk. Je kunt deze SOS verzorging lokaal aanbrengen, op zowel gezicht als lichaam.

Alle Eucerin AtopiControl producten zijn vrij van parfum en geschikt voor baby’s, kinderen en volwassenen. De oorzaak van Atopische Dermatitis kunnen we helaas niet wegnemen, de symptomen wel.

Vind een Eucerin apotheek bij jou in de buurt

 

Lees ook