Arts Franziska Lichtenegger gaf Esther het vertrouwen om de stap te nemen

06:17 - 03:46
luistertijd 06:17 - leestijd 03:46

Lipofilling is voor Esther de mooiste uitvinding ooit.

Hoewel haar man haar lichaam liefdevol bejegent, heeft Esther als jonge vrouw nooit positieve signalen over haar borsten gekregen. En dat stak, zelfs zo erg, dat ze het zeker 30 jaar met zich mee gedragen heeft. Haar obsessie met de borsten van andere vrouwen was groot.

Van pillen tot psychotherapie

Jarenlang volgde ze de ontwikkelingen op de voet: van pillen tot injectables en protheses. Het sprak haar niet aan. Om uiteindelijk in acceptatie te komen met hoe het nu eenmaal is, ging ze zelfs te rade bij een coach. Helaas zonder het resultaat dat ze tevreden kon zijn met hoe haar borsten waren. Tot dat ze hoorde over lipofilling, en, een arts vond waar ze 100% vertrouwen in heeft.

Een wereld van verschil

Het verschil is subtiel, zo zegt ze, maar het maakt een wereld van verschil. ‘Ik loop nu ook rechtop. Je ziet een natuurlijke bolling, en geen vorm van een dubbele push-up door mijn kleren heen meer.’

Alle vrouwen in haar familie waren ‘goed bedeeld’, behalve Esther. In de puberteit had ze een AA, na de zwangerschappen is het bij een A-cup gebleven. ‘In de borstvoedingsperiode waren ze prachtig, heel vol.

‘Mijn man heeft er nooit een punt van gemaakt. Hij houdt van mij en mijn lichaam zoals het is. Sterker nog: hij houdt niet van grote borsten. Maar voor mij ligt dat anders.

De borsten van Esther voor de lipofilling

Niet vrouwelijk genoeg?

‘Ik heb vaak de bevestiging gemist dat ik een mooie vrouw ben, ook al had ik heel kleine borsten. Zowel in het gezin waar ik opgroeide, als in de relatie met mijn eerste grote liefde. Een wereld vol pin-ups

‘Mijn eerste vriendje woonde in een studentenhuis voor jongens. Je was daar omringd door pin-up posters, grote borsten. Maar de mijne wilde hij niet aanraken. Toen trok ik een schild op. Ík ga er maar stoer doorheen, dacht ik, maar later ervoer ik pas hoe pijnlijk het was. Als je maar gezond bent…

‘Had ik mijn huidige man maar als eerste liefdespartner gehad, dat zou beter zijn geweest voor mijn zelfvertrouwen. Ooit zei een vriendje: wees blij dat je gezond bent, wat een dooddoener… het is waar natuurlijk dat ik blij ben gezond te zijn, maar het hielp niet.

Je moet van een vrouw toch ook een vrouw kunnen maken?

‘Ik heb de huisarts wel eens gevraagd: als ze van een man een vrouw kunnen maken, kunnen ze van een vrouw toch ook een vrouw maken? Wat is er nodig! Vertel het me… Mannen kijken van nature naar de borsten van vrouwen, maar ik heb dat dus ook altijd gedaan. Het is mijn fixatie. ik zag alleen maar wat zij wel hebben en ik niet.

Uit proportie

‘Ik had altijd wijde tops aan. Ik ben lang en met volle heupen en billen. De proporties klopten ook nooit, mijn borsten waren echt te klein. Ik zou een cup C ideaal vinden, maar het is een B geworden, op een manier waar ik geheel achter sta.

Ze viel als een blok voor de empathie

Ruim een half jaar geleden liet Esther haar borsten vullen met lichaamseigen vetweefsel. De keuze voor de juiste plastisch chirurg was snel beslist. Twee artsen had ze gesproken, maar ze viel als een blok voor de benadering van Franziska Lichtenegger, werkzaam bij Bergman Clinics. De rust, de eerlijkheid, het sterke empathisch vermogen, het vertrouwen.

plastisch chirurge Franziska Lichtenegger.
fotograaf: André La Croix

‘Het was grappig, want voor lipofilling bleek ik de perfecte kandidaat, ik had namelijk voldoende vet, en voldoende huid op de borst. Stiekem dacht ik: ‘oeps, dus ik ben te dik?’ Zeg nooit dat je op vakantie gaat!

‘Het vet werd geoogst aan de binnenkant van mijn benen en op de buik. De operatie van oogsten en vullen duurde zo’n drie uur. Het is iets om rekening mee te houden. Ook de hersteltijd daarna. Ik had op mijn werk gezegd dat ik drie weken vakantie nam. Niet zo slim, haha. Toen ik daarna terugkwam, 24 uur per dag in mijn drukpak (vanaf de knieën tot onder de borsten) en met gevoelige borsten (ik mocht geen beha dragen) en een hoofd vol met watten, werd me natuurlijk gevraagd hoe mijn vakantie was geweest! Ik heb nog nooit zoveel gelogen. Ik had de griep, et cetera…

De borsten van Esther na de lipofilling

Schommelend gewicht

‘Ik heb nu een mooie cupmaat B. Het liefst zou ik nog een behandeling ondergaan. Maar eerst moet ik met mijn gewicht in het reine komen. Na de ingreep mag je drie maanden niet afvallen. Ik mocht zes weken niet sporten en ben zelfs meer aangekomen dan me lief is.

Wat is je ideale gewicht

‘Toch wil ik ook niet teveel afvallen, omdat dan ook de vulling in mijn borsten afneemt. Zo werkt vetweefsel nu eenmaal. Het reageert mee op gewichtsschommelingen, net zoals dat natuurlijk met je borsten überhaupt gebeurt. Het is belangrijk om met je arts je gewicht te bespreken, zowel ervoor als erna, dan heb je daar minder zorgen over.

Zo zacht en natuurlijk, mijn geheim…

‘Het is zo ongelofelijk knap en ideaal dat dit bestaat. Had ik het maar jaren eerder geweten. Mijn borsten voelen heel natuurlijk en zacht aan. Echt soepel. Het is echt supernatuurlijk. Als je het niet weet, zie je het ook niet he, dat vind ik ook echt het fijne aan een borstvergroting met lipofilling.

Boven is voor lipofilling, onder is na lipofilling. Uitgevoerd door plastisch chirurg Franziska Lichtenegger.

 

Lees ook