Wat een goede uitleg hoe je die oranje kleur uit je haar krijgt!

05:19 - 03:11
luistertijd 05:19 - leestijd 03:11

Een lezeres mailde onlangs dat ze haar haren inmiddels al twee jaar niet meer ontkleurt om het een tint te geven, maar alleen lichtbruin verft. Alleen….de oranje gloed neemt toe, in het eerder altijd bruin geverfde haar. Ze vraagt zich af hoe ze hier van af komt, want bijkleuren met een tint donkerder levert ook geen gewenst resultaat op.

Haarkleuringsexpert Daisy, van Wella

Wella haarkleuringsexpert Daisy weet raadt:

‘ De ideale blond kleur maken is super leuk om te doen, maar ook de meest uitdagende behandeling voor haarstylisten, omdat we altijd warmte tegen gaan komen. Ik zal je uitleggen hoe je haar qua pigmentkleuren is opgebouwd van nature.

Lichter maken van je natuurlijke haarkleur

In het haar zit natuurlijk pigment, dit noemen we melanine. Er zijn 2 soorten melanine : één die bepaalt hoe donker of licht je haarkleur van nature is, en één die bepaalt hoe warm die natuurlijke kleur is.

Pac-mannetjes

Deze 2 soorten melanine zitten tot de kern (het midden) van het haar, en hier hebben we mee te maken als we gaan oplichten. De ontkleuring bevat als het ware allemaal Pacman-poppetjes die het pigment op willen eten en zo er voor zorgen dat het haar blond wordt.

Groter pigment kan makkelijker verwijderd worden uit het haar omdat dit makkelijker te pakken is, de kleine pigmentjes die voor de warmte in ons haar zorgen, zijn moeilijker te pakken en krijgen we ook nooit allemaal te pakken, dus zal er altijd iets van warmte in ons haar over blijven.

 

Niet verder ontkleuren dan ‘licht’geel…

Als we dit allemaal willen verwijderen, dan moeten we echt gaan blonderen tot in de kern en dat geeft zo veel schade aan het haar dat het kan afbreken. Dat willen we natuurlijk niet. Het is dus belangrijk wanneer je je haar ontkleurt, dat je niet verder gaat dan een ‘licht geel’.

De toner & de zilvershampoo

De laatste warmte wordt automatisch uit het haar gehaald door middel van een ’toning’. Dit is ook de reden dat de warmte altijd door bijvoorbeeld het wassen en de zon, weer ophoog zal komen. Om dit te voorkomen gebruik je een zilver shampoo.

Lichter maken van eerder gekleurd haar

Als haar opgelicht wordt dat al eerder gekleurd is, hebben we niet alleen te maken met de pigmenten die we van nature in ons haar hebben, maar ook met de pigmenten dit we in het haar gestopt hebben toen het gekleurd werd.

Dus moeten we bij het oplichten van dit haar door 2x zo veel pigment heen en zal dit dus moeilijker zijn dan bij ‘natuur haar’.

Ontkleuren in delen

Als je haardos nu bestaat uit delen van eerder gekleurd haar en delen van natuurlijk haar, zullen eerst de eerder gekleurde delen onder handen genomen moeten worden.

Doen we dit niet en zetten we alles in één keer er op dan zal het natuur haar mooi helder blond zijn en het haar wat eerder gekleurd was warmer en wat donkerder blijven, omdat dit eigenlijk langer de tijd nodig had gehad.

beautyjournaal shop

Zo hef je teveel warmte in eerder gekleurd haar op

Als we dan te maken hebben met warmte in ons haar dan moeten we gaan kijken wat voor soort warmte het is.

Als het oranje wordt

Is het haar oranje dan hebben we een as (-/1) of een blauw (-/8) karakter nodig om deze warmte ’tegen’ te kleuren en dus koeler te kunnen maken.

Als het geel wordt

Bij een gele warmte in het haar kun je een violet (-/6) of een as karakter gebruiken. Wat hier bij wel belangrijk is, is dat de mattering die je wilt gebruiken om de warmte er uit te halen, wel op de juiste kleurhoogte gebruikt wordt anders zal je mattering nooit krachtig genoeg zijn om al die warmte er uit te halen.

Het probleem van de kleurlagen oplossen

In jouw geval moet je nu eerst van die verschillende kleurlagen af komen, zeker het eerder gekleurde gedeelte, dat nu oranje is geworden. Het is belangrijk dat je de juiste kleurhoogte bepaalt van je haar. Houdt er een staaltje uit het kleurboek bij. Als je weet op welke kleurhoogte je zit ga je de toning bepalen – laat dit vooral door je kapper bepalen! En laat je kapper goed kijken hoe de toner zich ontwikkelt op je haar. Als hij sterk genoeg is, moet hij uitgespoeld worden. Het is een heel precieze klus.

 

Hartelijke groeten

Daisy

 

Als jij, als lezer van BeautyJournaal vragen hebt over je haarkleur, stel ze meteen, we zorgen altijd dat je via de BeautyJournaal redactie antwoord van ons krijgt! Gebruik hiervoor het contactformulier op de site, onder vermelding van Daisy.’

 

Bezoek hier de Wella Professional website voor een salonlocator, en de nieuwste haartrends.

 

Wella Relaunch'09

Lees ook