Goede skin care maakt het verschil

07:07 - 04:16
luistertijd 07:07 - leestijd 04:16

shop

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Iconic Elements Sensitive Cream voor de gevoelige huid

Samengesteld door huidarts Francis Wu voor de meest gevoelige huid. Met 100% milde, natuurlijke stoffen.

Tips van PCA expert Ahmet: wat kan je doen aan grove poriën?

Het is de wens van veel vrouwen… weg met die lelijke en ontsierende grove poriën. Helaas zijn vergrote poriën een hardnekkig en lastig te behandelen probleem. Daar komt dan nog eens bij dat veel huidverzorgingsproducten en behandelingen gericht op het verkleinen van de poriën weliswaar een tijdelijke verbetering opleveren, maar op termijn de situatie alleen maar erger maken. Je komt dan van de regen in de drup. Corine ging in gesprek met PCA expert Ahmet Turkkani van Dermaesthetics in Bussum en vroeg hem naar zijn visie en tips.

Wat is een porie eigenlijk? Kunnen we niet gewoon zonder?

Ahmet: “Een porie is de opening van een haarzakje in je huid. Ieder mens heeft daarvan gemiddeld zo’n 5 miljoen op zijn lichaam, waarvan een klein deel in het gezicht. We kunnen dus niet zonder poriën, want dat zou betekenen dat we ook geen enkele haar op ons lichaam hebben. Wat we wel kunnen beïnvloeden is het uiterlijk van de porie. Of de porie groot of klein is.”

Vergelijk de porie met een ballon

Als je het over vernauwing van grove poriën wilt hebben, dan moet je je eerst nader verdiepen in de porie zelf. Ahmet: “Vergelijk de porie met een ballon. De opening van deze ballon is een spier. We weten allemaal van spieren dat ze groter en kleiner kunnen worden, door te trainen of juist niet. Dat geldt dus ook voor de porie. Hoe meer je een porie ‘traint’, hoe groter die wordt. En hoe minder je een porie traint, hoe kleiner.”

Maar hoe doe je dat… je poriën trainen? Ahmet legt uit: “Bij een overmatige talgproductie blijft de porie aan het werk om de talg naar buiten te werken. Hierdoor wordt het spiertje groter en dus zichtbaarder. Ook als de porie verstopt is doordat vuil en dode huidcellen samen met het talg een propje hebben gevormd, dan zal de porie hard werken om dit propje naar buiten te duwen.”

 

Daarnaast speelt erfelijkheid een rol

Ook wanneer je geen overmatige talgproductie hebt, kan het toch voorkomen dat je grove poriën hebt. In de meeste gevallen komt dit dan door erfelijkheid en zijn de grove poriën aangeboren. Ahmet: “Huidproblemen worden voor 20% door erfelijkheid bepaald en voor 80% door externe factoren. Dat betekent dus ook dat je in principe alle huidproblemen voor 80% kunt verbeteren, ook grove poriën.”

Volgens Ahmet is het belangrijk om hierover realistisch te zijn tegenover je klant: “Veel klanten verwachten dat je ze voor 100% van hun grove poriën kunt afhelpen en dat ze met een porseleinen huidje de salon weer verlaten. We kunnen veel met goede skin care en behandelingen tegenwoordig. Maar niet alles. Die laatste 20% door erfelijkheid valt niet op te lossen met skin care, hoe graag we dat ook willen.”

Grove poriën zijn voor 20% erfelijk en voor 80% bepaald door externe factoren.

 

Pas op met producten die werken op talgabsorptie

Er zijn veel producten verkrijgbaar die grove poriën beloven aan te pakken middels talgabsorptie. Ahmet waarschuwt juist voor het gebruik van deze producten: “Producten die talgabsorberend werken bevatten werkstoffen die ervoor zorgen dat het spiertje in de porie zich snel achtereen aanspant en weer ontspant, waardoor de vuildeeltjes en het talg naar buiten worden geduwd. Je forceert de spier dan om te gaan werken, waardoor hij juist groter wordt.”

Het is dus de kunst om de huid te behandelen, zonder de porie aan het werk te zetten. PCA Skin heeft diverse producten die hierbij een handje kunnen helpen.

Met de juiste producten ligt een fijnere poriestructuur binnen handbereik.

Ahmet’s favoriete producten om grove poriën te verkleinen

Pore Refining Treatment

De Pore Refining Treatment bevat ultrafijne korreltjes van rijstpoeder en puimsteen die dode huidcellen en andere verontreinigingen van het huidoppervlak verwijderen, terwijl enzymen van papaja voor een milde enzymatische peeling zorgen en amandelzuur pigmentvlekjes verheldert. Ahmet: “Het product combineert dus drie methoden van peelen – korreltjes, zuren en enzymen – waardoor het product heel geschikt is voor iedere huid en voor uiteenlopende huidproblemen, waaronder grove poriën. De Pore Refining Treatment zorgt ervoor dat talg wordt losgemaakt en verweekt, zonder dat het talgabsorberend werkt en de porie zich kan vergroten.”

Je gebruikt de Pore Refining Treatment één tot drie keer per week. Het laat je huid weer stralen, reguleert de talgproductie (dus ook zeer geschikt voor de gecombineerde of vette huid!) en maakt je poriën minder zichtbaar.

Detoxifying Mask

Het Detoxifying Mask absorbeert talg en onzuiverheden met behulp van Japanse witte houtskool. Ahmet: “Houtskool heeft het vermogen om vuildeeltjes in te kapselen. Als je het masker weer verwijdert, dan verwijder je dus ook de vuildeeltjes uit de huid. Zonder dat de porie aan het werk wordt gezet en dat is precies wat we willen.”

Het masker is geschikt voor wekelijks gebruik en verfijnt – net als de Pore Refining Treatment – de poriën. Het masker kan zowel ’s ochtends als ’s avonds gebruikt worden en is geschikt voor alle huidtypes, maar vooral ideaal voor een vette en de onzuivere huid.

Smoothing Toner

Dit is een alcoholvrije tonic op basis van citroenzuur en melkzuur. Ahmet: “De Smoothing Toner verwijdert dode huidcellen, werkt polijstend op de huid en vernauwt de poriën vrijwel direct. Als je op korte termijn snel resultaat wilt, dan is dit een aanrader om in je reinigingsritueel op te nemen.”

 Total Strength Serum

Dit fluweelzachte serum bevat onder andere peptiden en distelextract. Ahmet: “Deze ingrediënten verfijnen de poriën doordat ze een ontspannende werking hebben, ze geven de spier rust.”

Naast peptiden, Mariadistel en Epidermal Growth Factor (EGF) dat de celdeling stimuleert, bevat het Total Strength Serum ook Vitamine E dat transepidermaal waterverlies voorkomt, waardoor de vocht-vetverhouding en daarmee de talgproductie van de huid in balans blijft.

Moisturizer naar keuze

Tot slot is een goede moisturizer van belang, aldus Ahmet: “Als de huid goed gehydrateerd is, dan komt de talgklierwerking weer in balans. De porie hoeft dan minder hard te werken om het overtollige talg naar buiten de duwen, met fijnere poriën tot gevolg.”

In dit artikel lees je nog meer tips van Ahmet voor een stralende huid.

PCAlogo

Deze informatie behoort tot het merkendossier van PCA Skin. Lees in het merkendossier nog meer over de fantastische producten en behandelingen van dit Amerikaanse huidverbeteringsmerk.

Lees ook