Mick is in zijn sas met zijn self-tan druppels…..

05:12 - 03:07
luistertijd 05:12 - leestijd 03:07

In 1960 verscheen er een vraaggesprek met mijn vader Hans Boskamp in het tijdschrift Revue, misschien wel het meest opmerkelijke interview ooit door een Nederlandse profvoetballer gegeven.

Vraag: ‘Waar voelt u zich het meest op uw gemak?’

Antwoord: ‘Op ’t strand van Zandvoort tijdens een snikhete zomerdag. Ik word dan zo bruin als koffie en gedraag mij als een menselijke wentelteef: ik draai mij om en om en slaak diepe zuchten van puur genoegen. Urenlang blijf ik zonnebaden, meesterlijk!’

Met andere woorden: ik had een vader wiens hobby bruin worden was.

Maar ook mijn moeder en grootouders (van moeder’s kant) waren dol op de zon, zoals duidelijk te zien is aan een familiefoto uit de vroege jaren zestig. Kijk je even mee?

Mijn grootvader, de acteur Harry Boda, staat links bovenaan behoorlijk bruin te zijn. Mijn vader is het centrum van alle aandacht, zoals altijd, in crème pak (waarbij hij zo mooi afsteekt als blanke Afro-Amerikaan) en mijn ‘blonde’ moeder zit rechts vooraan met page kapsel. Zelf zit ik tussen de kinderen naast mijn lachende broer, helemaal rechts voor de kijker, met een uitdrukking op mijn gezicht alsof ik ‘Oh!’ wil zeggen. Ziehier de familie Bruin in optima forma.

Geen tijd voor malligheid als vakantie

Ik heb het dus niet van vreemden dat ik graag een kleurtje wil het hele jaar door. Komt bij dat ik zonder een zonnetje of anderszins op mijn huid na verloop van tijd er doorschijnend bleek uit kan komen te zien, vooral gedurende de koudere winterperiode. En daar zijn we nu in aanbeland. De dagen worden korter, de temperatuur gaat omlaag, ik heb geen tijd voor malligheid als vakantie, dus wat te doen?

Foute discotheek uit de provincie

De zonnebank is een mogelijkheid, maar ik heb het daar niet meer zo op. Naar een zonnecentrum gaan anno 2017 is te vergelijken met het bezoek aan een foute discotheek uit de provincie. Alles knippert, alles praat tegen je, de muziek terwijl je zont is verschrikkelijk en de dure bruiningslotions die ze verkopen zitten in potsierlijke kermis-flesjes, waarbij de geur ervan navenant is.

Bovendien zijn het nog steeds UV-stralen die van de lampen komen. En die lampen lijken steeds heftiger en warmer te worden. Toen ik laatst tussen medium en well done onder zo’n ding vandaan kwam, was ik er klaar mee.

Dat moest anders, vond Elrick

Rest er nog maar één alternatief. Een selftan-lotion of -crème. Laatst werd ik in mijn zoektocht naar een voedend, vlekken- en streeploos, niet penetrant geurend en natuurlijk kleurend selftan-product op mijn wenken bedient tijdens een open dag van Skins Cosmetics. Daar ontmoette ik de vrolijke en grappige Schotse hairstylist Marc Elrick van het unieke merk TAN-LUXE.

Uit het persbericht van TAN-LUXE: ‘In zijn salon (in Glasgow – MB) zag hij dat vrouwen vaak geweldig haar en dito make-up hadden, maar dat hun zelfbruiner beter zou kunnen. Wat de vrouwen overigens zelf meestal bleken te wijten aan hun eigen techniek bij het aanbrengen en accepteerden als voldongen feit. Dat moest anders, vond Elrick.’

Natuurlijk ogende resultaten

‘Wat is er dan zo anders aan TAN-LUXE?’ vroeg ik hem. ‘Als je onze twee core-producten neemt,’ zei hij, ‘THE FACE en THE BODY, dan zijn dat concentraten, die van je favoriete crème, serum, olie of lotion een zelfbruiner op maat maken. En dat doe je door simpelweg een paar druppeltjes, of meer, al naar gelang je behoefte qua bruining, toe te voegen aan je favoriete verzorgingsproduct.’

‘Daarnaast, ‘vertelt hij verder, ‘geloof ik niet in colour guides, zeg maar de gebruikelijke instant kleur van traditionele zelfbruiners. Die belemmeren juist het zelfbruiningsproces, en zorgen voor strepen, vlekken, verstopte poriën en een uitgedroogde huid.

Daarom ontwikkelden we kleurloze, kristalheldere producten die natuurlijk ogende resultaten laten zien. En misschien wel het grootste voordeel: het bruine kleurtje geeft niet af op witte lakens, handdoeken, kleding, vriendjes of vriendinnetjes.’

 

Mijn meisje wil me weer zoenen

Die Marc. Allemaal leuk en aardig, maar vertellen is 1, het allemaal waar maken is 2. Inmiddels gebruik ik TAN-LUXE sinds september en qua bruining-product wil ik nooit meer iets anders. Niemand heeft nog tegen me gezegd dat ik selftan gebruik (voorheen wel) en mijn meisje wil me zoenen als deze FACE op mijn gezicht zit (voorheen niet).

Als je wilt weten wat er allemaal bij deze producten komt kijken, ga je naar deze site van TAN-LUXE. Ze hebben een imposante range van producten, zoals de SLEEP OIL (bruin worden terwijl je slaapt) en THE WATER, wat neerkomt op transparant bruinen. Prijzen vanaf 43 euro.

Misschien gedraag ik me niet als een menselijke wentelteef, zoals mijn vader zich gedroeg, maar ik ben wel heel erg in mijn sas met mijn druppels!

Lees ook