'I want the tomato to be an event'

03:37 - 02:10
luistertijd 03:37 - leestijd 02:10

Mick’s column: Mijn leven is groener geworden

Wist je dat er een opmerkelijk verschil tussen de eetgewoontes van Obama en Trump zit? Ik las het in een artikel op The Daily Meal. Toen Obama nog president was, at hij groentes die verser dan vers uit de tuin van het Witte Huis werden geplukt. Aangevuld met veel fruit, noten, zalm en heel af en toe een cheeseburger. Volgens de laatste berichten verkeert Obama in een uitstekende algemene gezondheid en conditie.

Op het randje van obese

Trump daarentegen vertelt vol trots dat hij van junkfood houdt, vooral van McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en Wendy’s, want – zo beweert hij – daar zit geen rotzooi in. Ook drinkt hij veel Diet Coke. Volgens zijn persoonlijke arts zit hij op het randje van obese, maar dat doet Trump zelf af als fake news. Je bent wat je eet. Hoe typerend kan dat gezegde zijn.

Een duidelijke ommekeer

Er was een tijd dat ik meer Trump dan Obama was, qua eetgewoontes dan, maar sinds een aantal maanden is er een duidelijke ommekeer gekomen, met resultaten die er niet om liegen. Ik ben van een dikke 100 kilo naar 85 kilo gegaan. Ik ben er nog niet, maar de weg naar een voor mij acceptabele fysiek is in ieder geval stevig ingezet. Ik sport vier keer per week, maar nog veel belangrijker misschien: ik eet veel meer groen dan ik ooit gedaan heb.

Wonderbaarlijk lekkere gerechten

Niet dat ik daar heel bewust voor koos. Het is op mijn pad gekomen. In eerste instantie door de vrouw die in februari vorig jaar in mijn leven kwam en in sommige opzichten nog van de oude stempel is en er geen probleem mee heeft als iemand zegt dat de liefde van de man door de maag gaat. In de afgelopen bijna twee jaar maakte ze het ene wonderbaarlijk lekkere gerecht na het andere voor ons, waarbij er altijd meer groente dan vlees op tafel kwam.

‘I want the tomato to be an event’

Ik weet niet of het daardoor kwam, maar ik begon steeds meer groen om me heen te zien. Op Netflix zag ik in de serie Chef’s Table de aflevering over de Franse drie sterren chef Alain Passard die in zijn fameuze restaurant l’Arpege voor 90 % groente op het menu heeft staan. Een van zijn uitspraken is ‘I want the tomato to be an event’. In Nederland zag ik volgens een soortgelijk principe Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes in Hoofddorp, waar groente de hoofdrol speelt, de Gaia Green Award voor duurzaamheid winnen.

 

Geen rocket science

Nu is het herfst, maar het lijkt wel lente, want mijn leven lijkt door mijn nieuwe gewoonte in bloei te staan. Hoe mooi is dat? En als we het nu toch over mooi, over beauty hebben, dan denk ik dat je kunt smeren wat je wilt, maar als je het dieet van Trump aanhangt, dan kun je het net zo goed niet doen. Schoonheid komt van binnen uit. Ook dat is geen rocket science.

Van de week maakte ik voor onze kleine meid een heerlijke pasta polpette met gehaktballetjes. Maar het waren wel vegetarische gehaktballetjes. Fake meat zou Trump zeggen.

p.s. Alle foto’s die je hier ziet zijn van de (groene) gerechten van mijn lief.

Lees ook