Je hebt maar 1x hersteltijd, en het kan onder narcose

02:56 - 01:46
luistertijd 02:56 - leestijd 01:46

Onlangs vroeg een lezeres zich af of het mogelijk is om de correctie van zowel onder- als bovenooglid tegelijk te laten uitvoeren. Het zou natuurlijk handig zijn, maar wellicht moet je de oogleden eerst afzonderlijk laten genezen?

Plastisch chirurg Franziska Lichtenegger, licht de procedure voor deze ingrepen toe:

plastisch chirurge Franziska Lichtenegger.
fotograaf: André La Croix

‘Dit is een heel goede vraag, die ik in mijn praktijk vaak tegenkom. Cliënten komen meestal voor een correctie van hun

bovenoogleden op consult, omdat ze hiervan echt last hebben.

Hoofdpijn en vermoeidheid

Ze hebben last van hoofdpijn, vermoeidheid en drukkend gevoel op hun ogen. Of ze kunnen hun lenzen niet meer dragen. Dit heeft vaak te maken met een huidoverschot aan de bovenoogleden, maar ook naar beneden zakkende wenkbrauwen kunnen de oorzaak zijn.

Huidoverschot aan onderoogleden

Als ik dan naar hun ogen kijk, stel ik vaak vast dat ook aan de onderoogleden huidoverschot en zwelling (wallen) aanwezig is. De huid rond de ogen verslapte als eerste in het gezicht, naarmate we ouder worden. Dat gebeurt niet alleen aan de bovenkant, maar ook aan de onderzijde.

Toch storen zich de meeste mensen niet aan een huidoverschot aan hun onderoogleden. Ze hebben er ook geen klachten van, maar het ziet er gewoon niet zo mooi meer uit.

Als je een bovenooglid- en/of onderooglidcorrectie overweegt, zijn dit belangrijke zaken om te weten:

Een bovenooglidcorrectie kun je bij ernstige klachten via de zorgverzekeraar vergoed krijgen. De onderooglidcorrectie wordt nooit vergoed.

Ook qua operatie en hersteltijd zijn er verschillen. Een bovenooglidcorrectie duurt bij mij 30 minuten onder plaatselijke verdoving. Na een week gaan de hechtingen eruit en dan ben je hersteld. Je bent na die week ook weer toonbaar.

Ingreep onderoogleden duurt langer

Een onderooglidcorrectie duurt 1 tot 1,5 uur, afhankelijk van hoe uitgebreid de operatie is en deze wordt meestal onder algehele narcose gedaan omdat het lange liggen en het gevoel dat er wordt ‘gefriemeld’ aan je ogen, niet prettig is. Theoretisch kan een onderooglidcorrectie ook onder lokale verdoving gedaan worden, maar dat is dan minder prettig.

Bij de onderooglidcorrectie worden de hechtingen ook na een week verwijderd, maar de hersteltijd is iets langer: twee weken, en dan ben je ook pas weer toonbaar. Iets om rekening mee te houden dus.

Alles in één keer? Dan een narcose…

Uiteindelijk bepaal jezelf of je alleen één ingreep ondergaan wilt, of beide ingrepen tegelijk wilt laten doen. In mijn praktijk zie ik vaak dat mensen beide laten doen, dan heb je ook maar een keer een hersteltijd. Bovendien hoef je ook maar éé keer vrij te nemen. Ik doe het dan onder narcose.’

 

 

Lees ook