De huid is gebaat bij een vast eetschema

02:03 - 01:13
luistertijd 02:03 - leestijd 01:13

Een onlangs gepubliceerde studie in Cell Reports suggereert dat mensen hun aangeboren UV-bescherming kunnen verbeteren. Maar hoe? Simpelweg door te eten in synchronisatie met het biologisch ritme, dat wil zeggen op normale en vaste tijden.

Bij het testen op dieren hebben onderzoekers gevonden dat muizen, die nachtedieren zijn maar gedurende de dag werden gevoed, verstoringen ondervonden in de het biologische ritme van hun lichaam. Dit ritme is het tegenovergestelde van het ritme van de mens. De verstoring van het ritme heeft het vermogen van een aangeboren enzym (xeroderma pigmentosum groep A) negatief beïnvloed om ze tegen UV-straling te beschermen.

Om de test uit te voeren werden verschillende voedingsperioden vastgesteld voor verschillende diergroepen, vervolgens werden leverprocessen en genetische expressies gemeten. Onderzoekers identificeerden verschuivingen in de biologische huidpatronen, deze verschilde van de normale patronen in de lever. Ook veranderingen in de expressie van verschillende uitgedrukte genen in de huid, inclusief die van de DNA-reparatie factor XPA werden gevonden tijdens de test.

Bovendien werden veranderingen in de gevoeligheid voor UV-B-blootstelling waargenomen. De muizen die hoofdzakelijk of alleen ’s nachts gegeten hebben, vormen meer cyclobutane pyrimidine dimers (CPD’s) wanneer ze tijdens de nacht blootgesteld worden aan UVB dan overdag. Daarentegen vertoonden muizen die tijdens de dag werden gevoed een omgekeerd patroon. Samen geven deze resultaten aan dat het tijdstip waarop je eet een uitgesproken invloed heeft op de huidbiologie, die een modificeerbare regulator voor de gezondheid van de huid vertegenwoordigt.

Joseph S. Takahashi, Ph.D., voorzitter van Neurowetenschappen aan de Universiteit van Texas (UT) Southwestern Medical Center en mede-auteur op de studie, gaf commentaar op deze waarnemingen. ‘’Deze bevinding is verrassend. Ik had nooit gedacht dat de huid aandacht zou besteden aan het tijdstip waarop we eten,’ zei Takahashi. Hij voegde eraan toe: ‘Je wordt dus beter beschermd tegen UV gedurende de dag, als je een normaal eetschema hebt.’

Bron

Lees ook