Die man is pure liefde!

03:40 - 02:12
luistertijd 03:40 - leestijd 02:12

Mick’s column: De man achter Vilhelm Parfumes; zo zie je ze zelden

Soms ontmoet je iemand waarvan je meteen weet dat we hier te maken hebben met een mooi en goed mens. Zo iemand is Jan Ahlgren uit New York, founder van Vilhelm Parfumes.

Een paar keer heb ik het gehad in mijn leven. Een ontmoeting met een man, waarmee het liefde op het eerste gezicht was. Ik ben een ras hetero, maar ook een mensenmens. Ik houd van mensen. En ik ben ook nog eens helder voelend. Tel uit je winst als het op de waarde van eerste indrukken aankomt.

Karakteristieke mooie kop

Jan Ahlgren ontmoette ik begin juni in het Vaudeville Theater op de Singel in Amsterdam, waar Skins Cosmetics een Drop-In-Session hield, om nieuwe producten te tonen aan de schrijvende media. Meteen toen ik binnen kwam, viel hij op. Een lange man met een korte baard en een fraaie vintage cap op zijn karakteristieke, mooie kop.

Het parfumeren van handschoenen

Toen er even geen aanspraak voor hem was, zag ik mijn kans schoon en stelde me voor.

Het gesprek kwam al snel op waarom een betrekkelijk jonge Newyorker out of the blue met een eigen geurenlijn was gekomen. ‘Voor mij begon het,’ vertelde hij. ‘Toen ik als handtas-designer, want dat was mijn oorspronkelijke stiel, een geur liet ontwikkelen om het leer mee te parfumeren. Ik had ergens gelezen dat handschoenmakers in de 17e en 18e eeuw hun leren handschoenen parfumeerden. En dat bracht me op het idee om zoiets ook te doen.’

Genoemd naar zijn geliefde grootvader

Jan vertelde toen dat hij parfumeur Jerome Epinette benaderde, die heeft geholpen om van Byredo een cult-parfum te maken, om dat idee van hem te verwezenlijken, maar al snel vroeg hij zich af: ‘Waarom zou ik stoppen bij het geven van een geuren- handtekening? Waarom richt ik me niet volledig op parfums?’ En zo ontstond Vilhelm Parfumerie, genoemd naar zijn geliefde grootvader. Een lijn die inmiddels 9 parfums telt met spectaculaire namen als Black Citrus, Fleur Burlesque, Morning Chess, Room Service, Smoke Show, Don’t Tell Jasmine en die verkrijgbaar zijn in prachtige flesjes met een goed doordachte retro-feel.

Het parfum Dear Polly

Vooral met het parfum Basilico & Fellini, met als topnoten cactusfruit en basilicum, hartnoten vijg en viooltjes en basisnoten vetiver, groen gras en hooi, zou ik elke ochtend wel wakker willen worden.

Toen viel mijn oog op een flesje waarop Dear Polly stond. ‘Een bekende van je?’, vroeg ik met een knipoog. ‘Mijn vrouw,’ zei hij met een schalkse glimlach. ‘Ik wilde dat deze geur intelligent zou zijn, net als zij. ‘Maar ook een tikkeltje donker en rokerig, omdat Polly ook een mysterieuze kant heeft, op een mooie manier. En er moest ook zwarte thee in, want dat drinkt ze altijd.’

Nooit meer losgelaten

Het werd tijd voor een anekdote die mijn gevoel dat Jan Ahlgren een Mensch is bevestigde. ‘Polly heb ik ooit in de bar van een vliegveld ontmoet,’ vertelde hij. ‘We bleken op dezelfde vlucht te zitten en ook nog eens naast elkaar! Ze vertelde me toen dat ze doodsbang voor vliegen was. Tijdens de vlucht deed ik of haar vriend was en heb de hele vlucht haar hand vastgehouden. En ik heb haar daarna nooit meer los gelaten…’

Lees ook