Alleen nog op het HBO voor schoonheidsspecialiste studeren?
Zoals jullie weten, rommelt het behoorlijk in de branche van schoonheidsspecialisten. Ze verliezen mogelijk behandelingen aan huidtherapeuten, zoals IPL en laser, en sommige behandelingen worden niet meer vergoed door enkele zorgverzekeraars. Minister Schipper wil dat het ‘veiliger’ wordt en daarom de wat invasievere behandelingen overlaten aan BIG-geregistreerden, zoals de huidtherapeuten, die meer medisch zijn opgeleid op HBO-niveau.
Vakvrouwen in het nauw door de wensen van minister Schippers
Dit is een enorme aderlating voor een bovenlaag van zeer goed gediplomeerde en gespecialiseerde schoonheidsspecialisten met jarenlange ervaring, waardoor ze zelfs nog beter kunnen zijn dan menig – vooral theoretisch geschoolde – huidtherapeute. Deze vakvrouwen kunnen werk verliezen en mogelijk gedwongen worden om een vierjarige HBO-opleiding te gaan volgen voor huidtherapeute, waarbij heel wat vakken zullen overlappen met alle diploma’s die ze ooit al behaald hebben.
Tweedeling
Er is momenteel een tweedeling gaande. Enerzijds de topvrouwen die zeer professioneel ondernemen en mooie resultaten bereiken met huidverbetering en anderzijds de traditionelere schoonheidsspecialisten die minder hardcore op huidverbetering zitten, maar graag nog klassiekere, verwenbehandelingen geven. Deze groep is vaak ook niet tot in de hoogste regionen opgeleid.
De toplaag wil erkenning
De topvrouwen willen erkenning voor hun vak, en ik vraag me wel eens hardop af of het vak van de moderne schoonheidsspecialiste niet dermate specialistisch aan het worden dat je je misschien moet afvragen of het niet alleen op HBO-niveau gegeven moet worden, in plaats van standaard op MBO-niveau? Levert het MBO niet teveel ‘gewone’ specialistes af met beperkte kennis, juist nu het vak zo onder druk staat met concurrentie vanuit de huidtherapie?
Huidwetenschap wordt steeds diepgaander
Het vak is steeds wetenschappelijker en technischer geworden door de grote hoeveelheid nieuwe kennis, inzichten en technieken die het laatste decennium het vak heel veel nieuw elan hebben gegeven.
Ook als journalist moest ik me in wetenschap gaan verdiepen
De stap van pampering (wat het ooit was) naar huidverbetering is groot. Wat kun je (met alle respect) verwachten van een MBO als de huidwetenschap zelf al op HBO/Universitair niveau zit? Dit ervaar ik zelf ook de laatste jaren. Als journalist heb ik zoveel bijgeleerd dankzij de wetenschappers die aan multinationals als L’ Oreal, Procter & Gamble, Estee Lauder en Unilever verbonden zijn. Zij hebben laten zien dat de kennis van de huid een enorme vlucht genomen heeft en een steeds wetenschappelijker benadering krijgt om haar te doorgronden en mooier te maken en te houden.
Ik vroeg onlangs wat schoonheidsspecialisten hier zelf van vinden…De meningen zijn verdeeld. Hieronder een overzicht:
”MBO voor de meer gerichte behandelingen op wellness en HBO gericht op huidverbetering”
HBO vs MBO
“Er is vaak te weinig kennis van ingrediënten en werkzame stoffen, in de opleiding schoonheidsspecialiste wordt hier bijna geen aandacht aan besteedt. Het zou voor de leerlingen van dit vak geen kwaad kunnen om extra ingrediënten-leerstof te krijgen tijdens de opleiding.”
MBO voor wellness, HBO voor huidverbetering
Om de MBO’ers niet helemaal uit te sluiten van dit prachtige vak geeft iemand het volgende idee: ”MBO voor de meer gerichte behandelingen op wellnessniveau en HBO gericht op huidverbetering”. Maar is dit wel een haalbare verdeling? Leerlingen met HBO-niveau willen even goed leren over de wellness behandelingen en de uitvoering hier van. Een hele opleiding besteden aan alleen huidverbetering en werkzame stoffen is niet te doen, want ook HBO’ers hebben de basis nodig. Daarnaast zijn er vast en zeker MBO leerlingen die maar al te graag meer willen weten over ingrediënten, het is aan de school om hier extra aandacht aan te besteden.
ANBOS HBO-opleiding
De branchevereniging voor schoonheidsspecialisten ANBOS kiest voor de ontwikkeling van een hogere beroepsopleiding voor schoonheidsverzorging, om het hoofd te bieden aan de concurrentie van huidtherapeuten en vooruitlopend op de plannen van minister Schippers. “Een leven lang leren wordt door de schoonheidsspecialiste natuurlijk al in de praktijk gebracht. Door middel van cursussen, workshops en trainingen leren zij steeds weer wat bij. Maar om meer structuur en erkenning aan vaardigheden en kennis te geven kiest ANBOS voor het hoger beroepsonderwijs. Ze zijn er dus al wel mee bezig omdat het vak schoonheidsspecialiste naar HBO niveau te tillen en hopen dit jaar nog te kunnen starten.”
Wie is dé schoonheidsspecialiste eigenlijk?
Het gaat er niet zo zeer om dat HBO’ers beter zijn dan MBO’ers. Immers, ook ondernemerschap blijkt daar niet uit. Een diploma zegt namelijk niet altijd alles. Het volgende wordt hierover gezegd: ”De mogelijkheden om hogerop te komen moeten er altijd zijn, daar is iedereen vrij in. Het hoeft niet altijd een hele HBO-opleiding te zijn, maar bijscholing is wel nodig”. Op dit punt kan je eigenlijk niet goed zien waar een individuele schoonheidsspecialiste voor staat. De ene doet aan huidverbetering, de andere is acne specialist en iemand anders is goed in wellness behandelingen en toch heten ze allemaal schoonheidsspecialist. Daarnaast heb je ook nog huidcoaches en huidspecialisten en medisch schoonheidsspecialisten. ”Er is geen eenduidig beeld van een schoonheidsspecialiste bij de consument, daar zit vooral het probleem. Want wie kan de kwaliteit van behandelingen in de salon garanderen? Op dit moment niemand.”
Lees hier ons artikel over het fenomeen medisch schoonheidsspecialist en de vraag of de consument het allemaal nog wel begrijpt.
Keuzes binnen de opleiding
Geen salon is hetzelfde. De één vindt standaard behandelingen prima en heeft klanten die dat ook prima vinden, maar de ander wil meer kennis van werkstoffen geven aan de klanten. Het zou dus een optie kunnen zijn om binnen de opleiding doorstroomkeuzes te hebben. Je specialiseert je zo op een bepaald onderdeel waarin je jezelf verder kan ontwikkelen en aan de hand daarvan word je in een salon aangenomen. Het is maar net wat ze zoeken. ”Voor het starten van een eigen onderneming is een HBO diploma op dit vak gebied altijd handiger”.Tot slot
Er is veel meer kennis nodig over ingrediënten en werkzame stoffen, dat is iets wat zeker is. Maar om nu alleen het vak op HBO-niveau te geven, is voor velen niet de oplossing. Er moet meer bijscholing komen en MBO’ers moeten hier meer over willen leren omdat het van belang is bij het uitoefenen van hun vak. Maar uiteindelijk ligt het toch aan het persoon zelf of zij meer kennis wilt op doen. Niet iedereen is namelijk even goed in wat ze doen, ook al is de opleiding voor iedereen hetzelfde.