Moet je ze eruit trekken of laten zitten?

03:15 - 01:57
luistertijd 03:15 - leestijd 01:57

Wij scheren ons in de hoop op een zachte en gladde huid. Maar voor je het weet verschijnen er kleine rode bobbeltjes, die je droom op een gladde huid verpesten. Of het nu op je gezicht, benen, bikinilijn of onderarmen is, ingegroeide haren zijn soms het vervelende effect van ontharing. Maar ingegroeid haar is niet onvermijdelijk.

Schoonheidsspecialiste Brittany Ballachino beantwoordt een aantal belangrijke vragen en geeft tips over het voorkomen, herkennen en beheren van ingegroeid haar, waar het ook voorkomt.

Wat gebeurt er als je ingegroeide haren krijgt?

Wanneer je lichaamshaar verwijderd groeit het soms krom of terug in de huid. Het haar wordt ingekapseld in de haarfollikel en veroorzaakt een milde infectie. Hierdoor krijg je rode bultjes of een lichte ontsteking in het gebied. Het lijkt soms op acne met een ‘hoofd’ gevuld met pus. Ingegroeide haren komen eerder voor op de bikinilijn of op de onderarmen. Ze zijn verschillend van andere bultjes omdat je meestal de donkere haren in de bult kunt zien.

Wat is de oorzaak van ingegroeid haar?

Er zijn verschillende producten en praktijken die vaak de oorzaak zijn van ingegroeid haar:

Worden er door ingegroeide haren blijvende huidproblemen gecreëerd?

Ingegroeide haren veroorzaken meestal geen problemen voor in de toekomst. Echter ontwikkelen sommige mensen hyperpigmentatie of verdonkering van de huid. Je kan dit behandelen met chemische peelings of andere huidverzorgingsregimes. Mensen met een donkere huid hebben hoogstwaarschijnlijk meer problemen met littekens of plekjes die achtergelaten zijn van ingegroeide haren dan mensen met een lichtere huidskleur.

Wat kan je doen om het probleem te vermijden?

Er is geen gegarandeerde manier om ingegroeid haar te voorkomen. Maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om je kansen van het op afstand houden ervan te vergroten:

Moet je ingegroeide haren er proberen uit te trekken?

In tegenstelling tot het populaire geloof, moet je ingegroeide haren niet uit de huid trekken. Als er pus is, is er een lichte infectie. Dus houdt het gebied schoon en droog en vermijd het scheren totdat alles langzamerhand beter wordt. Als je echter vaker last hebt van ingegroeide haren wat zorgt voor hyperpigmentatie (vooral op het gezicht), of pijnlijk aanvoelt dan raadpleeg je het beste een huidverzorgingspraktijk voor behandelingsopties.

Bron

Lees ook